Razgovor:Davor Štefanek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Davor Štefanek.
Rad na člancima


Podrijetlo!.[uredi kôd]

Evo njegovih reakcija na članak koji navodite kao izvor za potvrdu njegovog hrvatskog podrijetla...

http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/borilacki-sportovi/stefanek-za-blic-ja-hrvat-i-dalje-sam-u-soku/5t06lr7

http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:535958-Stefanek-Ja-sam-Srbin-a-ne-Hrvat

a i na osobnom facebook profilu je rekao šta ima na tu temu, https://www.facebook.com/people/Davor-Stefanek/1623953278

A nije inače prvi put da razni mediji, što tiskani, što elektronski iznalaze hrvatsko ili kakvo drugo podrijetlo kod raznih osoba i u raznim oblastima iz Srbije koji su ostvarili ili ostvare određeni uspeh, bitno je samo isčeprkati nešto, bili što, pa i izmisliti...

62.193.155.244 22:11, 16. kolovoza 2016. (CEST)

Podrijetlo Štefanka[uredi kôd]

Podrijetlo Štefanka nije upitno jer je i sam izjavio za svoga oca da je Hrvat i da ima hrvatsko državljanstvo. Slobodno treba navesti da mu je obiteljsko podrijetlo hrvatsko po ocu i madžarsko po majci te se nitko radi toga ne bi trebao uvrijediti. Štefankovo državljanstvo nije isključivo srbijansko već i madžarsko, tj. ima ih dva. Štefankovi uspjesi su ipak samo njegovi, a zastava pod kojim ih je osvojio je manje važna. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,05; 12. rujna 2016. (SEV)

Izvor za Štefanka:

Nigdje nisam uspio naći njegovu izjavu da mu je otac Hrvat, samo da je rođen u Bjelovaru, a nakon toga da se preselio u Bajmok. Majka mu očigledno jeste Mađarica (bar prema imenu), ali to ne znači da on ima mađarsko državljanstvo (ni za to nisam našao nikakve podatke). Što se tiče izvora koji si naveo, nisam uspio naći ništa online osim uvoda i predgovora, ali ne vidim kakve veze ima gramatika hrvatskog jezika kojom se bavi ova knjiga sa etničkom pripadnošću Davora Štefaneka ili njegovog oca. Očigledno je da Štefanek nije izvorno srpsko prezime, ali nisam siguran ni koliko je to hrvatsko prezime, više mi vuče na češko ili slovačko --Pera detlic (razgovor) 09:28, 13. rujna 2016. (CEST)
[1] Srpski Telegraf: "Srpski rvač je prošle godine poručio da je još pre 10 godina bio u prilici da uzme hrvatsko državljanstvo, ali......" "Iskoristili su priliku kolege da podsete na Davorov intervju od prošle godine “Večernjem listu”. – Moj otac Damir je Hrvat, i on ima hrvatsko državljanstvo, a majka Đenđika je Mađarica pa ja, osim srpskog, imam i mađarsko državljanstvo. Kako je moj deda imao puno rodbine u Hrvatskoj, tako su deda i baka te 1959. otišli u posetu rodbini u Bjelovaru. Neočekivano, bakini trudovi počeli su mesec dana ranije pa se tata rodio u Bjelovaru – rekao je tada Davor." [2] Mati je reagirala onako...
Sigurno ne će isticati hrvatsko podrijetlo. Kad je na slobodi vojvoda, ljubitelj govora po selima Hrvata u srbijanskom dijelu Srijema, pa na vlasti ekipa koja je držala govore po okupiranim djelovima Hrvatske, dio te državne elite se i oružano angažirao protiv Hrvatske, šta je tu čudno da vrišti da nije Hrvat.
U Crnoj Gori tamošnji su Hrvati dugo krili svoje podrijetlo. Tek kad su došla bolje vremena javno su istupili kao Hrvati. Kubura (razgovor) 09:58, 13. rujna 2016. (CEST)
Malo zanimljivih objašnjavanja [3].
I rodijak naivni umitnik [4] Ivan Štefanek. Kubura (razgovor) 10:01, 13. rujna 2016. (CEST)
OK, kao što rekoh, ja nisam uspio naći izjavu o etničkoj pripadnosti njegovog oca i dvojnom državljanstvu, hvala za izvore. Što se tiče prezimena Štefanek, nisam rekao da Štefaneci nisu Hrvati, samo da to prezime nije izvorno hrvatsko, već da korijene vuče od Čeha ili Slovaka, ali je logično da su se nosioci tog prezimena miješali, pa su u nekom trenutku kao svoju etničku pripadnost uzeli neku drugu... Ovo što se tiče "utjecaja" "velikog vojvode" i sličnih, mislim da nema veze s Davorovim osjećajem etničke pripadnosti (ne kažem da kod drugih nije bilo toga), bar se to ne primjeti iz njegovih intervjua, čovjek se jednostavno osjeća Srbinom (vjerojatno zbog toga što su se njegovi deklarirali kao Jugoslaveni, pa nestankom države preuzimaju nacionalni identitet države u kojoj su rođeni), ali slažem se, definitivno Štefanek nije (izvorno) srpsko prezime --Pera detlic (razgovor) 10:21, 13. rujna 2016. (CEST)
E, pazi, to bi trebalo kopati po knjigama za moći reći sa sigurnošću da su korijeni češki ili slovački (i za ove je manje sigurno, njima je često -ik). -ek je brojno prezime u Hrvata, ali se javlja taj nastavak i kod Čeha, pa i Poljaka.
Prvih godina Wikipedije s kolegama smo se raspravljali je li Mirko Vičević Hrvat ili Crnogorac. Dugo sam nije vanka objavljivao što je, barem ne na internetu. Od onda se štošta promijenilo. Danas obnaša dužnost čelnika jednog hrvatskog društva u Crnoj Gori. Kubura (razgovor) 11:29, 13. rujna 2016. (CEST)