Razgovor:Dubrava (kvart)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dubrava (kvart).
Rad na člancima
Pismohrane:


Gornja Dubrava[uredi kôd]

Građena nakon Drugog svjetskog rata, Gornja Dubrava je omeđena Avenijom Gojka Šuška na zapadu, Oporovečkom ulicom na sjeveru, Grižanskom na istoku i Avenijom Dubrava na jugu.

Karakterizira je pravilan raspored ulica koje se križaju pod pravim kutom. Iako je većim djelom poluurbane izgradnje ( obiteljske kuće ) uz Aveniju Dubrava su velike višekatnice sa mnogo radničkih stanova, simbol komunističke gradnje i moći.

Vjerojatno >najslavnija ulica< je Konjščinska, poznata po brojnim trgovinama u kojima se nudi jeftina odjeća, igračke, nakit, novčanici, pirotehnička sredstva i slično. Na križanju Ljubijske ulice i Avenije se nalazi trgovački centar Dubrava, kojim dominiraju velike trgovine Pitarello i Konzum.

Trenutačno se u sjevernom dijelu kvarta gradi veliki trgovački centar na Oporovečkoj, koji bi trebao postati okupljalište građana i vratiti život u ovaj dio grada.


Grana- Klaka[uredi kôd]

Klaka je sportsko srce Gornje Dubrave, zahvaljujući velikom sportsko-rekreacijskom centru uz Dankovečku cestu. Centar ima dva velika nogometna terena, teniske, rukometne i košarkaške terene, stolove za stolni tenis i atletsku stazu. Ovdje je sjedište NK Dubrava.

Zapadni dio kvarta je poluurban, sa lijepo uređenim ulicama i vrtovima, dok zapadni dio karakteriziraju peterokatne sive, komunističke građevine. Unatoč tomu, Klaka je jedan od najljepših i najbolje planiranih kvartova u Gornjoj Dubravi.

Unutar granica Klake ( Avenija Dubrava, Dankovečka, Oporovečka, Grižanska ) je smješten i kulturni centar Dubrave- Knjižnica Dubrava, Narodno Sveučilište, kao i mala kinodvorana.


Studentski grad[uredi kôd]

Kao što mu i ime kaže, ovaj kvart je izvorno bio namijenjen studentima koji su do tada živjeli po studentskim domovima ili drugdje. Iako projekt nije zaživio na dulje vrijeme ( uostalom zbog male financijske moći studenata ) i danas su stanovi većinom manji, najčešće jednosobni ili dvosobni.

Studentski grad je vjerojatno najbolje planirano i uređeno urbano naselje u Dubravi, a svakako da se može natjecati i na razini Zagreba. Iako na Koledinečkoj ulici strše tri nebodera, nezaobilazni ukras većine naselja građenih prije sredine sedamdesetih, ostatak naselja su zgrade ne više od 6 katova. Ulice su relativno široke i parkiranje nije problem, sve zgrade su okružene zelenilom i postoji nekoliko malih parkova.

U Studentskom gradu je i kompleks srednjih škola u ulici Gjure Prejca. Tu su smještene XII. gimnazija, Poljoprivredna, Prehrambena i Veterinarska škola. U ulici Vile Velebita je OŠ Vjenceslava Novaka.

Između Vile Velebita i Gavazzijeve ulice je trgovački centar Kaufland, smješten na prostoru bivše Tvornice Autobusa Zagreb.

Na južnom rubu Studentskog grada je i glavna tržnica u Dubravi, a između tržnice i avenije su benzinska postaja INA i McDonald's.