Razgovor:Easy listening

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Easy listening.
Rad na člancima
Pismohrane:

Imam 42 godine i nikad nisam čuo za pojam "Easy Listening".

U članku se sugerira da bi to bila neobvezujuća, "maltene" šund glazba. Uz te navode tu su imena jednog Burta Bacharacha, Franka Pourcela, Henryja Mancinija, pa pjevača Toma Jonesa Sinatre, Humperdincka, Perry Comoa? Svašta. Oni su ili skladali ili izvodili brojne evergreene, krasnu filmsku glazbu. Oni su za gotovo sve današnje pjevače i skladatelje "televizija u boji". Bacharachi njegova glazba iz filma "butch Cassidy and Sundance Kid" je soft-pop, šund, što li? Svašta! "For the good times" u izvođenju Perry Comoa je šund! "Release me" od Humperdincka je šund? Raya Charlesa, Barbru Streisand ili Neila Diamonda dovoditi u vezu s takvim kvalifikacijama?

Treba malo razmisliti kada se prepisuje nešto s engl. Wikipedie. Ovako ispada da nam netko tamo nameće glazbeni ukus i poglede na povijest popularne glazbe. Treba se samo upitati koja će se od današnjih "kvalitetnih" pjesama slušati za 30-ak godina kao što se već 40 godina sluša "Green green grass of home". Odgovor - niti jedna.

Današnji je skladateljima ponestalo inspiracije, pogledajte kada je zadnji put lansiran neki svjetski hit koji je zapalio svijet? A da nema inspiracije dokaz je i to što se posiže za obradom starih tzv. "easy listening" pjesama. Tako je npr. Robbie Williams otpjevao Sinatrinu "Something stupid", iako, on naravno ne može biti ni sluga Sinatri.

A nije ni čudo što je skladateljima ponestalo inspiracije. Glazbeni izraz sveden je uglavnom na 3 minute, i tu su kombinacije nota, kroz ovo stoljeće pop glazbe, uglavnom iscrpljene. Mora se onda posezati za kojekakvim rapom, technom, uvoditi računala, itd. Na TV-u se vrte spotovi, ali tako da se najmanje prikazuje samog pjevača dok pjeva, već se radnja spota fokusira na sve ostalo što može odvući pažnju konzumenta od (ne)kvalitete same pjesme koja je predmet spota.

Pa onda te, uvjetno rečeo, stare pjevače, skladatelje i orkestre, proglašavati manje vrijednim! Svašta!

78.2.122.73 08:34, 26. rujan 2007. (CEST)

muzikologija[uredi kôd]

postoji li negdje sistematizirana podjela glazbenih zanrova prema hrvatskim muzikolozima? ako ne mislim da je engleska wiki cist ok, ako se osjecas uvrijedenim sto su tvoji omiljeni glazbenici svrtani u sund - opusti se, ja npr volim sund :)

Ali stvar je u tome što to nije šund. Šund je ova rap i techno glazba, tih "pjesama" se za godinu dvije nitko neće sjećati. Ali, dozvoljavam, ako su pjesme ovih gore navedenih slavnih pjevača za nekoga šund, onda sam ja dušom i tijelom za taj "šund".

89.164.18.59 20:25, 3. listopad 2007. (CEST)


Objasni mi kak tvoje misljenje nije subjektivno i zato prikladno kao razlog za mjenjenje clanka? :)