Razgovor:Krajnja ljevica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Krajnja ljevica.
Rad na člancima
Pismohrane:

Skliska tema

Unatoč velikom trudu, ovaj je članak na žalost daleko od sociološke i politološke znanstvene objektivnosti, napisan je po obrascu tekuċeg (oficijelnog) svjetonazora, a ne po kriterijima struke. Naime s padom Berlinskog zida došlo je u Europi do naglog pomaka u desno vladajuće ideologije, a time i do pomaka KRITERIJA. Iz tih razloga MORA se u tekstu napomenuti da se radi o dežurnim, danas prevladavajućim kriterijima!

Znanstvene činjenice: Prije 1990-ih na političkoj (stranačkoj) sceni snažne komunističke partije Francuske, Italije, Španjolske, Portugala i Grčke spadale su u političku ljevicu, a u radikalnu ljevicu su svrstavane uglavnom ilegalne orgaanizacije koje su zagovarale revoluciju ili provodile terorističu aktivnost. 1990-ih se, uglavnom reformskim gašenjem tih parlamentarnih stranaka, naglo mijenjaju vladajući kriteriji pa se preostale stranke koje zagovaraju provođenje socijalne pravde parlamentarnim putem, ETIKETIRAJU kao radikalnu ljevicu, a tako već puna 3 deseljeća svaku kritiku novog svjetskog poretka (globalnog monopolizma, neokolonijalizma i vladajućeg jednoumlja) postojeći režimi proglašavaju radikalnim ljevićarnjem. Šteta što se u ovom članku propustilo to povijesno sagledavanje ovog termina. Što uopće reći kada pobornici vladajuće ideologije "demokracije" etiketiraju zagovornike direktne demokracije kao radikalne ljevićare, osim da se raddi o apsurdnom dnevnopolitikantskom pamfletu.

Ako ovam članku nedostaje objektivno distanciranje od tekućeg nametanja kriterija i objektivno sagledavanje u povijesnom kontekstu, ispunjava li enciklopedijske kriterije?!?

Ivan. F. 27.12.21. u 14h