Razgovor:Elektrolit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Elektrolit.
Rad na člancima

Elektroliti (elektro- + -liti), kemijski spojevi koji su električki vodljivi ili to postaju u otopljenom ili rastaljenom stanju jer sadrže ili stvaraju pokretljive ione koji mogu prenositielektrični naboj. Elektroliti koji su vodljivi u čvrstom stanju, kristalni su, ionski spojevi, u kojima se električni naboj prenosi ionima kroz šupljine u kristalnoj rešetki. Elektroliti koji postaju vodljivi tek u otoljenom ili rastaljenom stanju daju ione procesom elektrolitske disocijacije. Pritom se razlikuju tzv. pravi elektroliti, koji se i prije disocijacije sastoje od iona (praktično sve soli u obliku ionskih kristala), pa se rastavljaju na ione samo otapanjem, te potencijalni elektroliti, koji se prije disocijacije ne sastoje od iona, nego ih stvaraju tek reakcijom svojih molekula s molekulama otapala. Takvi su elektroliti npr. sve kiseline i baze. Jaki su elektroliti oni koji su u otopini potpuno ili gotovo potuno disocirani na ione (soli, jake kiseline i baze), a slabi oni koji su disocirani samo djelomično (slabe kiseline, baze i lužine).


Komentar

Mislim da ovaj tekst, ma koliko zanimljiv, ništa ne govori o elektrolitima koji se koriste u elektrolitskim kondenzatorima u elektrotehnici, te da bi bolje odgovarao u područje kemije ili medicine.--Dubravko1 (razgovor) 11:29, 10. siječnja 2010. (CET)

Potupno se slažem s tobom i neznam zašto to već nije učinjeno, baš sam planirao jednu izmjenu na temu toga, al bi se ipak suzdržao dok se to ne uklopi i izmjeni.--Pseudoznanstvenik 10:39, 8. studenog 2010. (CET)