Razgovor:Filip Švapski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Filip Švapski.
Rad na člancima


Okrunjen je 8. rujna 1198. u Mainzu krunidbenim insignijama koje su bile u njegovu posjedu kao Filip II.

Ako je Filip Švapski bio njemački kralj Filip Drugi, ko je bio njemački kralj Filip Prvi? 92.36.185.153 16:20, 9. svibnja 2010. (CEST)

Ovoga vladara literatura zove Filip Švapski, a ne Filip II. On je zapravo bio jedini rimsko-njemački vladar toga imena, koji je stvarno vladao. Ovu u biti nevažnu pojedinost preuzeo sam s njemačke wikipedije te prilikom prevođenja i pisanja članka uopće je takoreći nisam ni registrirao. Više rimsko-njemačkih vladara u srednjem vijeku dalo je svoje sinove još za svoga života okruniti kako bi imali osigurano nasljedstvo. Iako oni do smrti svoga oca nisu vladali, bili su kraljevi samo titulom, njihovo ime "brojalo se" u popisu vladara. Neki su međutim umrli prije svoga oca, ali ostali su u popisima zabilježeni kao vladari tako da bi neki kasniji vladar istoga imena imao u svom imenu "broj više". Primjer koji znam jest Ferdinand IV. (vidi članak na njemačkoj wikipediji [1] koji je za rimsko-njemačkog kralja okrunjen 1653. još za života svoga oca cara i ugarsko-hrvatskog kralja Ferdinanda III., ali je umro već iduće godine tako da u stvari nikada nije stvarno vladao, a bio je već od 1647. titularni ugarsko-hrvatski kralj što je malo poznato. Hrvatska historiografija ne navodi ga međutim izravno kao hrvatskog vladara jer nikada ni nije stvarno vladao budući da je umro prije svoga oca. Broj IV. je međutim ostao, pa je tako mnogo kasnije Ferdinand I. Austrijski okrunjen za ugarsko-hrvatskog kralja kao Ferdinand V. U popisu hrvatskih vladara je tu dakle izvjesna "rupa" s Ferdinanda III. "skače se" na Ferdinanda V., a razlog je taj koji sam naveo. Slično bi moglo biti i ovdje, očito je prije Filipa Švapskog postojao još jedan Filip koji je još za života svoga oca okrunjen, ali je umro prije njega tako da ga se ne navodi u popisu vladara. Zbilja ne znam o sinu kojega vladara bi mogla biti riječ, ali postavio sam upit na njemačkoj wikipediji pa očekujem odgovor autora članka odnosno suradnika koji je napisao tu rečenicu. U biti potpuno nevažno pitanje, ali sad je i mene zaintrigiralo;) --Flopy razgovor 18:30, 9. svibnja 2010. (CEST)
Na njemačkoj wikipediji su mi konačno odgovorili [2] Nije postojao Filip I., pa prema tome Filip Švapski ne može biti Filip II. --Flopy razgovor 20:40, 11. svibnja 2010. (CEST)

Međutim[uredi kôd]

Ne radi se o kralju nego o caru.