Razgovor:Gacko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Gacko.
Rad na člancima

Gacko je hercegovačka općina, na crnogorskoj granici. Točno podrijetlo tog imena nije poznato. Prema nekim zranstvenicima, ime grada i općine Gacko potiče od okolne planine Gat čijom okolinom su nakratko vladali Goti. U svakom slučaju, grad je dobio ime rano poslije dolaska Slavena (możda i prije), pošto se spominje kao takvo u Ljetopisu popa Dukljanina, u jedanaestom stoljeću.

Srednjovjekovno Gacko je malo poznato povijesti. Brojni steċci, rasuti po Hercegovini, su koncentrirani u nekoliko gataċkih lokacija (Gornje i Donje Bodežište, na primjer). Geografska bliskost sa kraljevskim gradom Kljuċ je učinila da su brojni plemići imali posjede ili domove u okolini Gacka. Pavle Orlović, kojeg je opjevala narodna pjesma, je bio podrijetlom iz tog kraja, i čini se da su se ratnici iz Hercegovine skupili baš u Gacku pri polasku na boj na Kosovo, 1389 godine.

Sa Turskim osvajanjem Bosne i Hercegovine, brojne gatačke porodice su prešle na islam. Najpoznatija gatačka porodica iz tog doba je srpska porodica Zimonjića. Oni su jedna od tri porodice kojima su Turci priznali plemstvo. Bogdana Zimonjića je opisao nobelovac Ivo Andrić u svome romanu Omerpasa Latas. Bili su vodje Nevesinjske Puške (pobune u devetnaestom vijeku).

Ustaški zloċini u Gacku su bili posebno užasni i čitave su porodice stradale u njima (na primjer, na Božiċ 1941 godine, spaljena je u crkvi čitava porodica Skoko, iz koje potiče povjesničar Savo Skoko).

Gacko je danas u Republici Srpskoj. Veoma malo Bošnjaka je opstalo za vrijeme rata.

potreba razdvojba za pleme u Crnoj Gori --Zeljko 10:13, 23. studeni 2007. (CET)