Razgovor:Grb Republike Hrvatske

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Grb Republike Hrvatske.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ja bi se malo bolje raspitao o službenim pojavljivanjima šahovnice kao hrvatskog obilježja. Kakav je bio grb za vrijeme hrvatsko ugarske kraljevina, a kakav za vrijeme kralja Matijaša?

slobodno se raspitaj, pa napiši tekst, bit će nam drago --Suradnik13 14:12, 10. ožujak 2007. (CET)

Evo, proučio sam ja malo pitanje i dopunio članak.--Donatus 12:14, 26. ožujak 2007. (CEST)

vidim da su korištene slike koje je na commonse postavio suradnik Neoneo13. Te su slike sporne budući da su skenirane iz slike Emilio Laszowski: "Grbovi Jugoslavije", published by Kave Hag, Zagreb, 1934. [1]. Naime, morat će se pričekat još 12 godina, budući da je autor umro 1949. godine (autorska prava ističu 70 godina po smrti autora). Na to sam bio već upozoren. --Suradnik13 14:32, 26. ožujak 2007. (CEST)

Da, nisu svi grbovi odande. Zapravo u tu donekle neregularnu skupinu pripada grb Slavonije, grb Dalmacije i prvi grb sa šahovskim poljem. U biti za ovaj posljednji, kao i za dalmatinski mogli bi se koristiti drugi prikazi s commonsa koji su u redu. To ću srediti. Jedini problem ostaje grb Slavonije. Nisam ga nigdje našao samostalnog, a nije tako jednostavan ni za nacrtati. Ostali su u redu. Nešto sam i sam napravio (onaj tzv. „Ilirski grb“ s polumjesecom i zvijezdom), a nešto je preuzeto s engleske Wikipedije (grbovi Trojednice).--Donatus 14:58, 26. ožujak 2007. (CEST)

Evo, zamijenio sam grbove Dalmacije i Hrvatske drugima koji nisu zaštićeni autorskim pravima. Sad još treba negdje naći upotrebljivu sliku grba Slavonije, pa zamijeniti u članku.--Donatus 15:42, 26. ožujak 2007. (CEST)

Sredio sam i Slavoniju, pa više nema upitnih slika u članku, bar koliko se meni čini.--Donatus 16:30, 26. ožujak 2007. (CEST)

Odlično, mislim da je sad OK --Suradnik13 17:31, 26. ožujak 2007. (CEST)

I grb Bosne[uredi kôd]

U dijelu o povijesti grbova u kruni trebalo bi dodati da je mjesec s Danicom ujedno korišten i kao bosanski grb; i to ne kako stoji na bošnjačkoj vikipedji, da je bio tek u 19. st., kad i sami kažu da je zabilježen u Fojničkom grbovniku, a to je dokument iz 14. st.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Bosnien_och_Hercegovina_gammalt_statsvapen_(1800-talet.png

http://bs.wikipedia.org/wiki/Grb_Bosne_i_Hercegovine ("Grb Bosne i hercegovine u XIX. vijeku") --Josinj (razgovor) 14:56, 17. travanj 2009. (CEST)

Omjer polja ne štima?[uredi kôd]

Nedavno sam pokušao konstruirati Hrvatski grb, otprilike na način kako se može konstruirati zastava EU-a, koja ima točno određeno gdje što i kako treba staviti. Kako većina sigurno zna, to baš i nije moguće s Hrvatskim grbom, pogotovo imajući u vidu da mora izgledati poput onoga s prijedloga zakona. No to nije ono što me zapravo najviše muči. Kaže Zakon da je omjer visine polja u glavnom štitu (dakle bilo koje crveno ili bijelo polje) i visine štita grbova u kruni 1 : 2,5. Jel netko primjetio da visina tih štitova jedva prelazi 1 : 2 (u mom pokušaju omjer je 1 : 2,02). I ako bi se stavio omjer 1 : 2,5, onda bi to jako čudno izgledalo. Dakle, ili svi prikazi koji se danas koriste nisu u skladu sa Zakonom, ili Zakon nije u skladu s prikazom koji se čuva u Saboru. Što mislite o tome? LalalaB (razgovor) 15:24, 19. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Nije ništa novo, i ovo pitanje je već problematizirano u više stručnih članaka i knjiga. Ovdje na wikipediji možemo to samo konstatirati ili spomenuti bez iznalaženja rješenja problema.--Ex13 (razgovor) 18:13, 29. srpnja 2018. (CEST)[odgovori]

Zaključavanje na tjedan dana[uredi kôd]

Članak je zaključan na tjedan dana kako bi se izbjegla mogućnost da suradnik prije vremena zaradi crveni karton. U pravilu članke ne zaključavamo u ovakvim situacijama, jer kad bi zaključavali svaki članak gdje netko vraća uređivanje (na en.wp rabi se izraz revert war), onda bi velik postotak članaka bio zaključan. Suradnik ima relativno malo uređivanja, postoji mogućnost da će se lagana promjena prakse isplatiti. Ako ne, samo će se dokazati da je praksa valjana. SpeedyGonsales 10:07, 28. srpnja 2018. (CEST)[odgovori]

Slike[uredi kôd]

  • Uzorak bijelih i crvenih kvadrata (4×4) kao grb Hrvatske prvi se put pojavljuje 1508. godine na portretu Fridrika III. Habsburškog, koji je naslikao Hans Burgkmair.
  • Na dokumentu kojim Sabor 1. siječnja 1527. godine potvrđuje izbor Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja nalazi se kompletna šahovnica s 8×8 polja.

Bilo bi odlično priložiti te dvije slike. 213.149.51.126 08:49, 15. veljače 2019. (CET)[odgovori]