Razgovor:Historija i povijest u praxis filozofiji

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Historija i povijest u praxis filozofiji.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ne brkati posebnu upotrebu s općom[uredi kôd]

Jedan je neprijavljeni korisnik još 31. svibnja (što sam tek danas primijeniio, ubacio psežno razmatarnje u prvi pasus članka To sa izbrisao, jer proizvoljno započinje raspravu, zastupajući neka posebna gledišta. Ono što je bitno o razlikovnanju tih pojmova u praxis filozofiji napisao sam već u daljem tekst članka. A u članku historija objašnjavaju se druge razlike u korištenju termina.

Izbačeni dio glasio je ovako:



Povijest je bitno okrenuta (usmjerena) budućnosti i omogućuje historiju. Historija je bitno okrenuta u prošlost. Pogrešni i nemoguć izraz (pojam) bi bio prapovijest (pretpovijest), jer ispred povijesti ne može biti ništa. Ispravan pojam je prahistorija (prethistorija). Razlika između hrvatskog i srpskog jezika je ova (hrvatski: povijest) = (srpski: povest) i (hrvatski: historija) = (srpski: istorija). Primjer za pojašnjenje: Hitler je historijska osoba , a nije povijesna. Nikola Tesla je povijesna osoba, jer njegovi izumi se i dalje u budućnosti koriste i usavršavaju. On je ujedno i historijska jer je živio prije, u prošlosti. Mozart je isto i historijska i povijesna osoba jer je živio u prošlosti i to se ne da promijeniti, ali je i povijesna jer će se njegova djela i u budućnosti slušati te inspirirati mlade kompozitore. Historiografija je ono što se zapiše o nekom historijskom događaju ili osobi.


Da je "povijest okrenuta budćnosti", dalje je u tekstu objašnjeno. Da je pak pojam "prapovijest" nemoguć, netočno je čak i u okviru praxis filozofije. Razlike između hrvatskog i srpskog ne treba ovdje objašnjavati - vidi članak historija. "Povest" u Srbiji nije općeprihvaćeno. Dalji primjeri su nepotrebni, pogotov u uvodnom apsusu. Molim suradnike, ako misle da članak treba dopuniti, neka to naprave u daljim pasusima, i neka korektno anvedu izvor, dakle koji je praxis filozof i gdje to napisao!--Fausto 15:07, 14. rujan 2007. (CEST)