Razgovor:Indijska konoplja

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Indijska konoplja.
Rad na člancima
Pismohrane:

Zbrka[uredi kôd]

Ja ovdje nis ne kuzim.

Je li tema ovog clanka:

Nadalje, nije mi jasno sto je tema clanka Cannabis sativa? S obzirom da je isti autor napisao i clanke Cannabis indica i Cannabis ruderalis. Je li tema

Ima jos...

Na en:Cannabis pise da su vrste (ne podvrste!!!) ovog roda en:Cannabis sativa, en:Cannabis indica, en:Cannabis ruderalis. Sve 3 stranice preusmjeravaju na en:Cannabis sativa. Na en:Cannabis sativa opet ova 3 taksona nazivaju podrvrstama i varijetetima:

Cannabis
Cannabis sativa L.
C. sativa subsp. sativa
C. sativa subsp. sativa var. sativa
C. sativa subsp. sativa var. spontanea
C. sativa subsp. indica
C. sativa subsp. indica var. indica
C. sativa subsp. indica var. kafiristanica

Ni rijeci o "Cannabis ruderalis"-u, kad smo vec kod zbrke!

A tek interwiki!

Na engleskoj wikipediji je vecina interwiki poveznica kriva (ili se bar mani tako cini?)

I na kraju, za pocetak:

Sto su indijska konoplja i marihuana? Gdje bi ove dvije stranice zapravo trebale preusmjeravati???

--Ante Perkovic 11:58, 10. srpanj 2007. (CEST)

kolega pokušo sam bacit pogled, ali nis nisam skuzio, tako da na zalost ni ja nista od toga ne razumijem--Aqua byte 15:20, 10. srpanj 2007. (CEST)

Dakle ovako[uredi kôd]

Dakle ovako, tema je Indijska konoplja ili marihuana, među kojima treba razlikovati Apocynum cannabinum L i Cannabis sativa L.

Cannabis ruderalis Janisch, je tek podvrsta Sative ostale podvrste Sative su

  • Cannabis indica Lam.
  • Cannabis indica Lam. var. kafiristanica Vavilov
  • Cannabis sativa L. subsp. indica (Lam.) /E.Small & A. Cronquist ← ovo su eksperti, ne pripada imenu biljke/
  • Cannabis sativa L. subsp. indica (Lam.)
  • Cannabis sativa L. subsp. indica (Lam.) E.Small & Cronquist var. kafiristanica (Vavilov)
  • Cannabis sativa L. subsp. sativa
  • Cannabis sativa L. subsp. sativa var. sativa
  • Cannabis sativa L. subsp. sativa var. spontanea Vavilov

Sve je jasno i mogu se maknuti naljepniice, jer predstavljaju ruglo na kvalitetnom tekstu. Hvala Igren na tehničkoj pomoći. --Zeljko 23:09, 15. srpanj 2007. (CEST)


Da se i ja priključim ovoj raspravi. Ranije su se u klasifikaciji pojavljivale tri zasebne vrste konoplje, koje se danas smatraju podvrstama: Cannabis sativa sativa, Cannabis sativa indica i Canabis sativa spontanea. Smatra se, da su sve tri samo podvrste Canabis sativa. No, uz navedene podvrste, postoji i cijeli niz varijeteta tih podvrsta.

Po meni, osnovna tema bi trebala biti konoplja, (Cannabis), kako se zove ovaj rod sa samo jednom vrstom, Cannabis sativa. Kako je to rod sa samo tom vrstom, članak bi trebao biti samo jedan, o rodu (Cannabis) odnosno vrsti (Canabis sativa). Kako je to lijepo Željko napisao, sve ostalo su samo podvrste Cannabis sative. To je prvenstveno vrlo korisna industrijska biljka, od njenih vlakana se rade vrlo kvalitetne tkanine, užad, izolacijski materijal, kudelja, papir....velika je šteta što je danas poznata prije svega po opijatima koji se iz nje mogu dobiti. Marihuana i hašiš, kao i drugi, manje poznati "proizvodi" od, prije svega, indijske ali i drugih podvrsta, jednim imenom poznati kao Kanabis, doveli su do toga, da se odnos prema toj biljki poistovjetio s odnosom prema od nje dobijenim opijatima.

Marihuana i indijska konoplja pouzdano nisu jedno te isto. Prvo zato jer se marihuana dobija od vršaka svjetova i listića "ženske" biljke sušenjem, ali ne samo od indijske konoplje.

Oko Cannabis ruderalis ne postoji jedinstveno mišljenje. Uobičajeno ju se smatra podvrstom Cannabis sative, no prema dijelu autora, to bi bila zasebna vrsta. Za sada ju se, najčešče, smatra ili zasebnom podvrstom, ili čak, kao na http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_ruderalis#C._sativa_subsp._sativa_var._spontanea sinonimnim nazivom za Cannabis sativa podvrsta sativa varijetet spontanea.

E, sad, da li sam nešto objasnila ili samo još zakomplicirala....nemam pojma. Branka France 11:25, 16. srpanj 2007. (CEST)


Zeljko, meni se cini da tebe vise zanima marihuana, a da se s botanikom nesto teze snalazis :) Inace bi znao da "Cannabis indica" ne moze, vec zbog forme imena, biti podvrsta Cannabis sativa, nego samo, upravo, posebna vrsta - Cannabis indica. Ako se kaze "Cannabis sativa ssp.indica" e, onda iz toga proizilazi da se indica klasificira kao podvrsta vrste sativa. Postoji mnostvo klasifikacija, koje su sve medjusobno kontradiktorne. Cak i jedan isti klasifikator cesto moze biti kontradiktoran samom sebi, kao sto se moze vidjeti i iz gornjih primjera. Vremenom je promijenio misljenje, ali su radovi ostali. Bilo kako bilo, indijska konoplja i obicna konoplja mogu se smatrati razlicitim vrstama, ili dvema razlicitim podvrstama jedne iste vrste, ali, u svakom slucaju - razlicite su. I prije svega - to su sasvim razliciti usijevi. I "Cannabis sativa" (napisano samo tako) je, u svakom slucaju - obicna konoplja! A naljepnice su tamo zato jer im je tamo mjesto. Tekst zapravo i nije tako los... samo kad bi bilo jasno o cemu govori :) Ako govori o indijskoj konoplji, onda, zapravo, nije netocno cak ni to da je i ona bila koristena i za ishranu i za proizvodnju uzadi (mada je, u njenom slucaju, to, mozda, ipak malo deplasirano spominjati, to se, ipak, odnosi na obicnu konoplju). S druge strane, teorijski bi se i iz obicne konoplje mogla proizvoditi droga, ali bi takav proizvod bio bezvrijedan, sa suvise malo aktivne supstance (na Jugu vise nego na Sjeveru). Branka, A) marihuana i indijska konoplja jesu (uglavnom) jedno te isto: "marihuana" je, zapravo, "Maria Huana", sto je bio zargonski naziv za konoplju na Jamajci (i potom sire u Karaibima), a konoplja koju su tamo poznavali bila je - indijska konoplja (uvezli je imigranti iz Indije). B) Ne postoji nesto sto se "danas smatra" u klasifikaciji, to je pitanje sporno, mada ipak prevladava klasifikacija u razlicite vrste. --Kornjaca (razgovor) 09:27, 26. prosinac 2008. (CET)


Pa i niste nešto puno zakomplicirali, mada ima neistina da li namjernih ili nenamjernih? Možda su su nekoga krivo naučili na studiju u Zagrebu, što me nimalo ne bi čudilo s obzirom o kojoj biljci se radi. Tema je svakako sama po sebi komplicirana. Kao što ste i sami primjetili, čini se koliko autora toliko i podjela u rodu Cannabis. Tako da i niste krivi za sve ovo što možda izgleda zakomplicirano. Ali, nije mi jasno Branka France otkud vam ovo?

Citat:

"Marihuana i hašiš, kao i drugi, manje poznati "proizvodi" od, prije svega, indijske ali i drugih podvrsta, jednim imenom poznati kao Kanabis, doveli su do toga, da se odnos prema toj biljki poistovjetio s odnosom prema od nje dobijenim opijatima."

Otkad se to se iz bilo koje od vrsta iz roda Cannabis, mogu dobiti opijati. Molio bih vas da dobro proučite što su to organski spojevi pod nazivom opijati, alkaloidi, također da dobro proučite terpene, aromatske terpenoide. Mislim da je vrlo jasno da kanabinoidi nemaju nikakve veze s alkaloidima, samim tim niti sa opijatima. Niti jedna jedina vrsta, iz roda Cannabis ne sadrži nikakve alkaloide, niti bilo kakve opijate .

http://en.wikipedia.org/wiki/Opiates Obratite posebno pažnju na, Terminology

http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid Kanabinoid

http://en.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrocannabinol obavezno pogledati poveznice aromatici i terpenoidi. Amerikanci su nas napokon prestali lagati i dezinformirati o kanabisu ili barem to sve manje rade, nemojte ni vi.

Kornjaca, za ovo da je naziv marihuana(Maria Huana) sa Jamajke još ću da proučim, ali sve do sada što sam čuo o tom nazivu je da je 30-tih god prošlog stoljeća, a vjerojatno je i prije preuzet od meksikanaca. Naziv marihuana je postao pogrdni naziv za kanabis jer je zloupotrijebljen od strane vlasti i medija na čelu s Harry J.Anslingerom i William Randolph Hearstom, tako što su taj naziv bijelcima, kroz medije prezentirali kao zlu marihuanu koju koriste meksički razbojnici i ubice, crni džez glazbenici koji sviraju satanističku glazbu inispirirani konzumacijom zle marihuane. Bijelci su u to vrijeme još uvijek velikim brojem(posebno na jugu) bili rasistički nastrojeni. Ovo je samo djelić antipropagande koju su vršili američki mediji prvom polovinom prošlog stoljeća. http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_J._Anslinger evo ovdje više o svemu tome. Je li dozvoljeno prevođenje engleskih članka s vikipedije na hrvatski ili proširavanje već postojećih članaka na hrvatskom prijevodima sa engleskog ili nekih drugih jezika? Davor Jozeljic--87.250.105.80 22:13, 5. srpnja 2011. (CEST)[odgovori]

Na dnu svake stranice koju uređujete (na hr wiki) piše: Pritiskom na "sačuvaj stranicu", neopozivo ste suglasni da svoje doprinose dajete pod uvjetima iz licencije Creative Commons Imenovanje/Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL.
Isto to piše i na svim drugim jezičnim Wikipedijama (na odgovarajućim jezicima).
Dotične licencije dozvoljavaju slobodnu uporabu u smislu postavljenog pitanja, ako vas zanimaju detalji proučite sadržaj licencija, na dnu svake stranice dane su poveznice pa ih je iznimno teško ne uspjeti naći. SpeedyGonsales

Znate li vi čitat[uredi kôd]

Marihuana ili Indijaska konoplja su dvije istoimene različite biljke koje pripadaju u dvije porodice (ne jednoj, nije istina), a latinski se nazivaju Apocynum cannabinum L i Cannabis sativa L.

2) Marihuana kao opijat, njihov je proizvod, i treba ga opisat na zasebnoj stranici, biljka je biljka, proizvod je proizvod. Znači: dvije biljke iz dvije porodice + opijat. Nemojte mi solit pamet. Čitajte i učite. --Zeljko 21:28, 16. srpanj 2007. (CEST)

Marihuana je jargon, pejorativni i slengovski naziv za konoplju. Konoplja nije opijat jer po definiciji opijati su derivati opijuma.


Apocynum cannabinum nema bas nikakve veze, ni s marihuanom, niti sa ovom pricom! Slucajno je jedno od americkih trivijalnih imena te biljke "indian hemp" (odnosi se, pretpostavljam, na americke Indijance), ali, to ima taman toliko veze s konopljom (Cannabis sp.) koliko, recimo, planinski caj ima veze s biljkom caj. --Kornjaca (razgovor) 09:41, 26. prosinac 2008. (CET)

Engleski i njegove zavrzlame...[uredi kôd]

Ja bih rekla, da u engleskom sve, i konoplju kao vrstu i sve njene podvrste nazivaju "marihuana", bar se meni tako čini ovdje [1]. Pa tako čak i varijaciju spontanea koja nema dovoljno one halucinogene tvari da bi se mogla koristiti kao marihuana, pa ju je dozvoljeno u nekih 12-15 dodatnih varijeteta sijati svuda, tu nazivaju marihuanom.

Drugo, meni se čini da su u engleskom članku, en:Apocynum cannabinum navodeći jedan od pučkih naziva Indian hemp mislili na Indijansku konoplju, ne Indijsku konoplju. Ovo, naravno, nisam sigurna, ali kako je autohtona biljka samo u sjevernoj Americi, i nigdje drugdje, meni se to čini logičnim. U članku čak navode, da su ju en:Native Americans koristili na raznorazne načine, što me i navelo da bih rekla da su mislili na indijansku a ne indijsku konoplju.... Branka France 23:41, 17. srpanj 2007. (CEST)

Lipa moja Branka, u engleskom se marihuanom (kao biljkom) naziva samo Cannabis sativa. Međutim onu Apocynum, ne nazivaju tim imenom nego su preveli latinski naziv kao dogbane, odnosno mislilo se da je otrovna na pse. Indijanska konopkja ne postoji, i naziv za Apocynum je Indian hemp (nema veze sa Indijancima; dnegho dobiva ime po Indiji; Indijska konoplja), premda ju Indijanci koriste za izradu užadi i koječega. Indian hemp ponekad nazivaju i Sativu. -Obje biljke mogu poslužiti za proizvodnju marihuane, kao opijata. Znači treba otvoriti stranicu marihuana (opijat), zato što marihuana označava i biljku Cannabis sativa). U hrv. jeziku. marihuanom nazivamo bilo koju vrstu konoplje, koja se nažalost danas koristi, valjda gotovo isključivo u negativne svrhe. Nema indijanske konoplje (Indijska konoplja), i ne traži podatke na en-wikipediji nego na zdravim internet stranicama. Puno pozdrava svojoj dragoj prijateljici. --Zeljko 00:02, 18. srpanj 2007. (CEST)

Još premda Sativu nazivaju češće hemp, nazivaju je također i Indian hemp, isto kao i dogbane-konoplju. --Zeljko 00:05, 18. srpanj 2007. (CEST)

Ima još, za Brankicu Naziv marihuana (MexSp), javlja se i u varijantama marihuana i mariguana, dolazi od možda domorodačkog izgovora, španjolskog ženskog imena Maria Juana, i ulazi u AmerEng kao marihuana ili marijuana, što je isto što i hemp (ili konoplja). Pod brojem 2. možemo reći da marihuana označava osušeno lišće ove biljke koje se koristi za pušenje. --Zeljko 00:20, 18. srpanj 2007. (CEST)

Glavnina ovog članka treba ići pod marihuana (opijat). O biljci se gotovo i ne govori. --Zeljko 01:41, 20. srpanj 2007. (CEST)

Cannabis sativa nije indijska konoplja![uredi kôd]

Indijska konoplja je Cannabis indica. Dobro, po nekim klasifikacijama naziva se i Cannabis sativa ssp.indica (ssp. znaci subspecies) i kad bi tako stajalo u naslovu clanka, moglo bi se govoriti o spornoj klasifikaciji, no, u ovom slucaju (bez "indica") to, jednostaqvno - nije to! Cannabis sativa je - obicna konoplja (ili samo "konoplja"). Tekstilna konoplja. --Kornjaca (razgovor) 08:44, 26. prosinac 2008. (CET)

Skratiti raspravu[uredi kôd]

Skratite raspravu i pobrišite članak, budući da ne nalikuje ni na šta. Znam da se netko sigurno potrudio da ovo napiše, ali nije jasno kazao o čemu je riječ. Predlažem da se autora obavijesti zašto je članak pobrisan, tako da kasnije ne bude nesporazuma. --Duma (razgovor) 11:07, 1. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]