Razgovor:Kanibalizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kanibalizam.
Rad na člancima


predlažem kanibalizam

  • 1. kanibalizam je konzumacija mesa pripadnika iste vrste, kao kod bogomoljke ili pauka. To je životinjski kanibalizam. … Napadi životinja (krokodila, morskih pasa i bengalskog tigra) ne završavaju ovisnošću o ljudskom mesu , to su izuzeci i često puta su rijetki ili su izvršeni zbog straha , ili ga je izvela neka odbačena bolesna jedinka. Ne postoji nijedno pleme ni životinja koja živi od ljudskog mesa.
  • 2. kod ljudi se javljao na mnogim mjestima na zemlji, ali nijedan narod nije živio isključivo od toga … postoji endokanibalizam i egzokanibalizam i razlog mu je obično vjerske prirode, vezan uz preuzimanja hrabrosti i snage ubijenog neprijatelja kod Asteka, Acaxeeja, Papuanaca, Dajaka i Kariba (Kaniba), po kojima je kanibalizan i dobio ime.
    • a)Endokanibalizam se odnosi na konzumaciju ljudskog mesa unutar jedne etničke zajednice, tako su Maxubi, prema Fawcettu bili endokanibali ili Yanomami koji su spalili leš, i usitnili ostatke koje je rodbina ispila u piću
    • b) egzokanibalizam je najčešći ijavlja se često kod stalno-naseljenih ratara i gotovo isključivo je vezan uz lov na glave. --Zeljko 17:34, 10. svibnja 2006. (CEST)

Ovaj tekst je OK, ja bi ovaj stari skrzo pobrisao. --Ante Perkovic 21:23, 10. svibnja 2006. (CEST)

Riješeno. --Zmaj 08:34, 11. svibnja 2006. (CEST)