Razgovor:Katana

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Katana.
Rad na člancima
Pismohrane:

Katana



Ma svi mi želimo biti nindža...

Opis: Povijest Japanskih mačeva ide i do 2000 godina unazad. Prvi mač je nađen u jednom japanskom grobu. Taj najstariji mač nosi naziv jo-ko-gatana i u prijevodu znači mač predaka.

Katana je Japanski naziv za dugi mač (Daito). To je naziv za specifično zakrivljeni mač sa jednom oštrom stranom, tradicionalno korišten (a i time promoviran) samo od strane Japanskih samuraija. Katanu su nosili pripadnici buke ratničke klase i nosila se u paru sa kratkim mačem zvanim wakizashi. Oba mača zajedno su nosila naziv daisho i predstavljala su društvenu moć i osobnu čast samuraija (buke je vazal daimyo klase ili warlorda). Korice mača nose naziv saya, a štitnik ruke, kojemu se pridavala posebna pažnja pri izradi, posebno u edo razdoblju, je nosila naziv tsuba.

[Katana -> gore; Wakizashi -> dolje]

Katana služi sa rezanje protivnika, iako se može upotrijebiti i za zabadanje u protivnika. Njome se može rukovati sa jednom rukom ili s dvije tj. moguće je rukovati sa jednom ili sa dvije katane. Prvi samurai, koji su se koristili katanama, su bili jahači na konjima i u naletima na konjima bi vodili bitku. Zato je katana lagano zakrivljena, jer se je s njom baratalo sa leđa konja koji je u naletu, a katana je bila u potpunosti optimizirana za takve borbe. Puno više štete se nanese protivnicima na taj način nego u naletu na nogama u ravnoj liniji.

[Izgled samuraia plaćenika, ronin ili yojimbo koje je forusiran na zadatak]

[Samurai Frenzy!!!!!!!]

Sastav materijala katane se konstantno mijenjao, kroz razdoblja, ali i kroz majstore. Znam da ima karbona, magnezija, bakra, titana, čak ili silikona. Visoki postotak karbona katani daje čvrstoču, dok visoki postotak silikona daje fleksibilnost. Iako je katana razorno oštro oružje koje reže kožu kao vrući nož margarin, prepreka joj je oklop jer za to nije niti dizajnirana.

Mitologija katane se provlači čak i kroz Bibliju gdje se spominju Damast mačevi koji bi mogli prerezati svileni šal koji se samo pustio da padne na oštricu. Nakon Drugog svjetskog rata su Saveznici zabranili izradu katana u Japanu zbog straha prema simbolici. Japanski vojnici bi istrčavali iz rovova sa izvučenim katanama i jurišali na Savezničke vojnike u trenucima kada se očekivalo da se predaju Saveznicima. To je samo pojačalo sumnje da je katana magično oružje i podizalo je strah među saveznicima na tom dijelu bojišnice.

Trash čimbenik: Što se tiče trash čimbenika u vezi sa katanom ja stvarno ne znam od kuda prvo početi. Nindže neću spominjati u ovome kontekstu jer postoji nešto puno bolje u vezi sa katanom....a to je ON!

[Groo the Wanderer!!]

Legendarac nad legendama, Groo the Wanderer, kod nas znan kao Gru i čitan u par brojeva Maxi stripa koje je znao izlaziti tu i tam u onim vremenima prije. U tom stripu, uz prikaz Gruove jačine, snage i gluposti, je katana prikazana u svoj svojoj snazi. Nema toga što ostane u jednom dijelu nakon što ga Gruova katana dotakne, a ako promaši s jednom, fala Bogu ima drugu :)

[Spašavanje obdarenih djeva uopće nije upitno u takvim situacijama :)]

Tarantinova ljubav prema katanama se mogla vidjeti i odmah na početku. Tko god prati Njegovu produkciju može se sjetiti Brucea Willisa u Paklenom šundu i scene sa Zedom. Bruce odlazi gore u dućan, traži oružje, odlaže čak i samu motoru pilu i hvata se katane. Prekrasno.

I iako mi je Umica jako slatka u Billu sa Bruce Lee kostimom i katanom...

...ima nešto ipak puno ljepše i slađe od nje. A to hladno i prekrasno oružje njoj u ruci toliko daje na snazi da ne mogu zamisliti niti jedno drugo oružje koje bi je tako poljepšalo.

I iako je Bill jak film i ima puno krvi i katana i svega, nije ni do koljena Shogun assassinu koji obiluje vrhunskim baratanjima katanama, špricanjima litara krvi i pravim ponosnim samurai borbama.

Kada bih mogao birati što bih drugo bio i kojem bi razdoblju živio, birao bih ili vitezove Templare ili proklete Samuraie i hodao bih okolo ponosno i vitlao katanom. Čim se katana ili motorna pila pojave u filmu, može se naslutiti kojim će putem film otići i može se očekivati kante i kante krvi. Katana daje na jačini, to se jednostavno ne da opisati riječima, ko to ne može osjetiti, žalim ga....ali to se da izliječiti :)