Razgovor:Kraljevina Jugoslavija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kraljevina Jugoslavija.
Rad na člancima
Pismohrane:

Često puta se miješa naziv Kraljevina SHS s Državom SHS, stoga vrlo kratko: Početko Prvog svjetskog rata mnogi manjinski narodi u Habsburškoj monarhiji počeli su se pozivati na pravo samoodređenja naroda i u skladu s tim tražili pravo na veće autonomije i prava tih naroda u monarhiji. Najglasniji su bili Česi, a za njima i svi ostali narodi. Malo je poznato kako su slavenski narodi bili većinski u monarhiji, no imali su namjanje pravo glasa u državno-pravnim poslovima. Većina hrvatskih političara u monarhiji bilo je za ostanak u monarhiji ali za dobivanje veće autonomije a rađala se i ideja stvaranje trijalne monarhije: treći dio odnosio bi se na slavenske zemlje. Sve veća kolebanja i komašanja manjina izazvala su i bojazan dvora, stoga je car u skladu s tima čak započeo pripremanje terena za stvaranje širih autonomija tim narodima. No, dvor je bio preduhitren. U emigraciji je stvoren Jugoslavenski odbor koji se zalagao za stvaranja države južnih Slavena, izvan sustava monarhije. No, postojalo je pitanje legitimiteta tog odbora, pošto je u monarhiji postojao i Jugoslavenski klub, s hrvatskim političarima koji su bili za ostanak unutar monarhije. Dok je Jugoslavenski klub imao legitimitet koji se temeljio na legalno izborima, Odbora ga nije imao, nego se samoinicijativno prozvao "glasom jugoslavenski naroda". Ipak, prevagnula je odluka o osnivanju samostalne južnoslavenske države te su je privolili i hrvatski političari u domovini. Tako je osnovana Država Hrvata, Srba i Slovenaca,a obuhvaćala je sva područja koja su nekada pripadala kruni Habsburške monarhije. Paralelno je postojala i Kraljevina Srbija s kojom će se Država SHS tek ujediniti te stvoriti Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije nazvan Kraljevina Jugoslavija.


ultrasubjektivnost[uredi kôd]

Ovaj clanak je jos jedan debakl hrvatske intelektualne elite koja je dozvolila da zatrovani pojedinci pomracenog sistema i osecaja za realnost uredjuju istorijski ovako bitne clanke. Ovo je clanak bez potpuno istinitih cinjenica, perfidna i latentna satanizacija Srba i srpske politike.

Ovo ti je metak u prazno. No, ako želiš nešto konkretno predložiti, smao naprijed. Vidi i wikipedija:konsenzus. --Tycho Brahe 14:03, 18. travanj 2007. (CEST)
"Proglašenjem diktature, Kraljevina Jugoslavija je bila bačena u ponor, te zbog sve otvorenije marginalizacije svih nesrpskih naroda dovela je jačanja nacionalizma i separatističkih osjećaja kod: Hrvata, Slovenaca, Albanaca. Na prostorima današnje Makedonije jačale su bugarske struje koje su imale za cilj pripajanje većeg dijela Makedonije Bugarskoj. Nakon atentata na Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. postupno počinje slabiti diktatura. Približavanjem drugog svjetskog rata, pod pritiskom Francuske i Engleske, počinje se rješavati hrvatsko pitanje." Ovo se meni čini veoma subjektivnim, i čak propagandom.--89.216.113.240 14:30, 3. lipanj 2008. (CEST)
Slažem se da je tekst vrlo loše napisan. Imam utisak da ću ga morati malo srediti :)--rjecina (razgovor) 17:00, 4. lipanj 2008. (CEST)

Kraljevina SHS - Kraljevina Jugoslavija[uredi kôd]

Ovakav naslov ne valja. Nikad na wiki nismo stavljali ovakve naslove. Za ovakve stvari služe preusmjeravanja. Predlažem da se članak zove Kraljevina Jugoslavija (jer danas uglavno tu državu nazivamo prva Jugoslavija), a Kraljevina SHS neka bude preusmjerenje. Ako ćemo na ovaj način raditi, onda možemo i SFRJ staviti kao FNRJ - SFRJ --Suradnik13 (razgovor) 09:19, 13. srpanj 2008. (CEST)

Kraljevstvo SHS[uredi kôd]

Problem je što je 1918. - 1921. naziv bio Kraljevstvo, a tek tada Kraljevina. --Josinj (razgovor) 09:58, 30. studenog 2009. (CET)

Stanovništvo[uredi kôd]

Wikicitati „Nerješeno nacionalno pitanje:Hrvati,Slovenci i Crnogorci izgubili nacionalnost, a Muslimani i Makedonci nisu bili priznati kao narod.”

Stan malo! Popisi nisu vršeni po narodnosti jer je važilo "troimeni narod, pleme - pleme (narod s tri imena)", dakle svi su računati kao Jugoslaveni. Dakle, ne vidim zašto su samo gore navedeni narodi izgubili narodnost kad su narodnost izgubili svi jugoslavenski (južnoslovenski) narodi u Kraljevini (među njima i Srbi). --109.93.192.152 11:31, 6. srpnja 2010. (CEST)

Povijest[uredi kôd]

Wikicitati „Umjesto toga pučisti su izjavili privrženost sporazumu, koji je među ostalim predviđao i dopuštenje ulaska vojnih snaga u zemlju (među ostalim i poradi okupacije Grčke)”

Netočno. Iako je Trojni pakt predviđao tu stavku, Sile Osovine darovale su Jugoslaviji 4 note (od kojih su dvije objavljene) uz Protokol o njezinom pristupanju Trojnom paktu.

Protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (srp.):

WikicitatiNjemačka: Vlada Sila Osovina za vrijeme rata neće upućivati Jugoslaviji zahtjev da dozvoli prolaz ili prezov trupa preko jugoslavenske državne teritorije.
Italija: Vlade Sila Osovina za vrijeme rata neće upućivati Jugoslaviji zahtjev da dozvoli prolaz ili prezov trupa preko jugoslavenske državne teritorije.”

--109.93.82.237 00:49, 18. listopada 2010. (CEST)

Wikicitati „Trećom notom one (Njemačka i Italija) su obećale da od Jugoslavije neće tražiti odobrenje za prijelaz trupa preko njezina teritorija dok traje rat.”
(Jacob B. Hoptner, Jugoslavija u krizi 1934 - 1941, preveo Oto Livac, 1972, str. 238)

--109.93.82.237 01:01, 18. listopada 2010. (CEST)

ispravak netocnog navoda[uredi kôd]

Koliko je meni poznato Narodno vijece SHS je sastavilo Naputak i poslalo izaslanstvo od 28 ljudi, medutim S. Pribicevic je sa svojim suradnicima sastavio novi dokument kojima mjenja osnove Naputka i sa istomisljenicima otisao u Beograd. Mislim da je ovo izrazito vazno jer pokazuje da su uvjeti ujedinjenja bili mimo odredbi Vijeca te da se vec tada radilo o velikosrpskoj ideji. Mozda bi bilo dobro staviti odjeljak 'Proces ujedinjenja Drzave SHS i Kraljevine Srbije', naime nigdje nema govora o npr. rusenju Pašićeve vlade koja je prvo prihvatila Naputak, pa odbacila. --Sith Lord (razgovor) 20:17, 18. listopada 2011. (CEST)

Svatko je slobodan dopunjavati i uređivati bilo koji članak u skladu s pravilima wikipedije, a kad je o člancima iz povijesti riječ i s osobitom pažnjom na relevantne izvore i literaturu. --Flopy razgovor 20:30, 20. listopada 2011. (CEST)