Razgovor:MKB-10 poglavlje V: Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku MKB-10 poglavlje V: Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja.
Rad na člancima
Pismohrane:

Tekst počinje tvrdnjom Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (eng. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD) je stanje za koje je karakterističan vrlo visok stupanj motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma. Iako se ADHD uglavnom smatra poremećajem, on to nije. Ljudi s ADHD-om najčešće su vrlo inteligentni i izrazito maštoviti. Neuklapanje u običajena pravila i odredbe društva oko njih ih čini na neki način nepogodnima, te se medicina bavi time u cilju "izlječenja" hiperaktivnosti.


Koja je hipelinkana sa stranice

https://hr.wikipedia.org/wiki/MKB-10_poglavlje_V:_Mentalni_poreme%C4%87aji_i_poreme%C4%87aji_pona%C5%A1anja

Sama rečenica osobito dio Neuklapanje u običajena pravila i odredbe društva oko njih ih čini na neki način nepogodnima, te se medicina bavi time u cilju "izlječenja" hiperaktivnosti.

naglašeno i navodnicima. Izravno i neizravno navodi da to i nije poremećaj i da medicina nekog na silu liječi. Pisac ovog teksta stoga nije u pravu a osobito ne ako se poziva na MKB 10. Stoga je tekst pristran

Ne bi se složio s tvojom tvrdnjom. Činjenica da je jedan "poremećaj" uvršten u MKD (eng: ICD) ne čini ga nužno bolešću. Ako su osobe s ADHD-om ili osobe u autističnom spektru ili osobe s Tourettovim sindromom (ili ostale neurodivergentne osobe) u svojoj biti samo manifestacija prirodne varijabilnosti vrste Homo sapiens čemu ih onda klasificirati kao "bolesne"? Vjerojatno se svi njihovi problemi pojavljuju kao posljedica neprilagođenosti svijetu kojeg je formirala neurotipična većina. Patologizacija takvih stanja je između ostalog vrlo opasna jer implicira dopuštenje društva i uže medicinske zajednice da se ti "sindromi" trebaju "ispravljati" terapijom (farmakološkim i drugim metodama...). To što su ti "sindromi" još uvijek u MKB-u su djelomično relikt prošlosti, a djelomično su tu i zato jer te osobe uistinu pate od određenih psiholoških problema, ali ti su problemi posljedica pritiska društva na ispravljanje njihovog stanja, a ne zato što su ta stanja izvorno problematična.--Dean72 (razgovor) 12:39, 17. srpnja 2021. (CEST)[odgovori]