Razgovor:Magma (algebra)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Magma (algebra).
Rad na člancima
Pismohrane:


Promjena imena u Magma_(algebra)[uredi kôd]

Ova stranica je vezana na englesku, rusku itd. stranice naslovljene magma (matematika), magma (algebra) i slično. Engleske, ruske itd. stranice imaju i stranicu grupoid u modernom smislu (mala kategorija u kojoj su svi morfizmi invertibilni).

Dva su razloga: prvi je da je termin grupoid u smislu magme zastario u modernoj matematici, a danas govorimo grupoid uglavnom kad mislimo na malu kategoriju u kojoj su svi morfizmi invertibilni, što je jako važan pojam i treba imati svoju stranicu.

Drugi razlog je da ako napravimo ovakav odabir naslova onda se on slaže s naslovima na drugim jezicima gdje je odnos povijesnog i suvremenog naziva isti.

U biti je rasprava nazivlja i složenija. Naime, grupoidi u modernom smislu su se povijesno najprije pojavili formalizirani kao poseban slučaj parcijalnog grupoida (u starom smislu), tj. parcijalne binarne strukture, tzv. Brandtovi grupoidi. Zoran.skoda (razgovor) 09:16, 15. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

@Zoran.skoda, svima nam je dozvoljeno premještanje/preimenovanje stranice; ako si siguran da je to u redu možeš i sam otići gore iznad naslova gdje piše "Čitaj | Uredi | Uredi kôd | Vidi povijest | Prati" i pod "Više" izabrati "Premjesti". U ovako jasnom slučaju ne treba niti diskutirati promjenu. ponor (razgovor) 09:59, 15. siječnja 2021. (CET)[odgovori]