Razgovor:Milijun

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Milijun.
Rad na člancima
Pismohrane:

Dio oko Marka Pola je nereferenciran i nejasno napisan. Ubacio sam "navodno" da se situacija malo poboljša.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Ilija Pavlic (razgovordoprinosi)

Riječ milijun nema veze s Markom Polom (njegovo djelo „Milion“, tek je kasnije tako nazvano, vjerojatno prema nadimku njegove obitelji Emilione). Nije jasno kako bi to moglo početi značiti neki određeni broj. Dodao sam međutim stvarnu etimologiju riječi.--Donatus 12:48, 12. kolovoz 2007. (CEST)


Citat iz engl. Wikipedie:

Il Milione is the title of Marco Polo's narration of his travel to China. The name is supposed to come from Polo's nickname after his tales of riches and multitudes

Bratoljub Klaić u "Rječniku stranih riječi" također navodi da se ime broja milijun, a zbog njegovih megalomanskih opisivanja, dovodi u neposrednu vezu sa srednjim imenom Marka Pola - Emilio, kao i da je do tada uvriježeni izraz za 1 000 000 bio mille milla, dakle tisuću tisuća.

E, pa sad tko je u pravu, ne znam. Ja sam ipak sklon verziji da naziv milijun potječe od srednjeg imena Marka Pola, a to sam ja kao zanimljivost svojevremeno unio u članak o našem slavnom zemljaku (da li nam je zemljak?).

Green green grass of home 20:51, 11. rujan 2007. (CEST)

To je pučka etimologija, čudim se kako Klaić ima takve blesavoće. Na talijanskom je millione = "velika tisuća", s tipičnim tvorbenim nastavkom. Od latinskog mille (~ millia) = "tisuću". Ako je milijun nastao od Pola, je li imao još koje srednje ime da nastane i bilijun, trilijun...? :-))))) I da, BROJ MILIJUN nije dobio ime prema Polu nego je MARKOVO DJELO dobilo ime prema broju. --Abyssus 21:15, 11. rujan 2007. (CEST)