Razgovor:Teroristički napadi 11. rujna 2001.

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Teroristički napadi 11. rujna 2001..
Rad na člancima
Pismohrane:

Medijske dezinformacije o mehanizmu rušenja[uredi kôd]

Neboder se srušio zbog toga što je požar avionskog goriva rastalio nosivu čeličnu konstrukciju.

Ova tvrdnja nikad nije ni bila postavljena od strane službenih istražitelja, već se samo provlačila medijima kao dezinformacija.

Požar zrakoplovnog goriva je trajao oko 5 minuta (maksimalno 10), nakon čega je ono gotovo u potpunosti izgorjelo i bio je upaljač za običan uredski požar. Nosiva čelična konstrukcija se zbog tog običnog požara nije mogla rastaliti, ali je mogla gubiti čvrstoću. To je činjenica koja stoji čak i u najranijim izvješćima istražitelja.

Trenutno službeno objašnjenje mehanizma koji je započeo rušenje (ali koje ne objašnjava katastrofalni progresivni kolaps te koje i sâmo ima nedostataka) kaže da su se zbog topline požara uluknule kompozitne traverze koje su podupirale katove što je dovelo do nestabilnosti i ugibanja vanjskih potpornih stupova jer su izgubili horizontalni potporanj. Zatim se težina konstrukcije preusmjerila "kapom" traverzi na vrhu nebodera na jezgrine nosive stupove koji su zbog prevelikog opterećenja popustili.

Mehanizam rušenja dva tornja nije bio isti, ali za sada se ovo uzima kao najbliže objašnjenje.

Sve ove informacije se mogu provjeriti na NIST-ovoj stranici o 11.rujna i molim originalnog autora ovog članka da to uzme u obzir i korigira dezinformaciju.

Endimion17, 22.studenog 2006, 14:50 (UTC+1)

IP koji uklanja sadržaj[uredi kôd]

Izmjene kojima IP uklanja sadržaj koji sam nedavno vratio - vraćali su prije mene Roberta F. i Bracodbk. Jure Grm i Bracodbk su članak i zaštitili, kako bi isti članak mogli uređivati samo samostalno potvrđeni suradnici. Tekst koji smo vraćali je napisao Kingstone93 (8. kolovoza 2007. u 20:56:54 i 10. kolovoza 2007. u 20:50:49). IP bi trebao pročitati Šalovljev wikipedistički Osnovni tečaj po kojemu je wikipedist onaj tko će "sve aktivnosti na Wikipediji raditi pod svojim suradničkim imenom", te je napisao (ili preveo) 10 ili više članaka, a pridonosi 30 ili više dana. Iako je izmjena puna pravopisnih pogrješaka, to ne znači kako je treba uklanjati uz raznorazne sažetke. -- Bugoslav (razgovor) 02:16, 29. rujna 2010. (CEST)[odgovori]