Razgovor:Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj.
Rad na člancima


Ovdje je nešto malo nabacano, naravno ne bi smjelo pri tome ostati. Osim toga, "Partizani" je uži pojam, treba staviti "Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj", jer partizani je popularno ime za borce NOV i POJ, a bilo je i sudionika neboraca koje se naravno ne može odvojiti.--Fausto 15:06, 16. lipnja 2006. (CEST)

Članak je očito napisan na brzinu i "iz glave" pa je pun nepreciznosti. Npr. partizani ne djeluju "pod okriljem" KP, nego KP organizira partizanske odrede. Pomoć antifašističkih saveznika uopće ne postoji u prve dvije godine ratovanja (čak ni od SSSR-a). Pokret je stalno jačao, nakon prvih kriza i nestabilnosti, od kraja 1941. Brigade se osnivaju već 1942. Ako se spominje "državotvornost", ne može se zaobići AVNOJ. Cijelu borbu vodi KPJ, a ne KPH. Ne napada se samo "prometna infrastruktura" nego već od 1941. stvaraju znatne oslobođene teritorije (koje se povremeno gube pa ponovo osvajaju). Četnici nisu "masovno prelazili u partizane" ni u Srbiji i Crnoj Gori, to je jedan danas popularni mit, tipični proizvod trenutne političke situacije. (O tome ću pisati detaljnije u članku Četnici u Drugom svjetskom ratu, kada sadašnji članak Četnici razdijelim; dakako, uz navođenje izvora.)

Zločina je bilo, sigurno; djelomice, to su naprosto zakonitosti nemilosrdnog građanskog rata: ustaše su ubijali sve zarobljene partizane, i obrnuto (ipak, bilo je i razmjene zarobljenika). Ne znam točno što se dogodilo pri osvajanju Širokog Brijega, netko bi možda mogao napisati članak o tome (kao što je npr. Jack Sparow napisao o Bitci na Lijevče polju). Da je to bilo ustaško uporište ne tvrde samo "partizanski izvori", znam da su se u emigraciji bivši ustaše time hvalili, nemam sada u glavi točne izvore. Bleiburški pokolj je naravno posebna tema, nešto sam tamo napisao, još je površno obrađeno. Osim toga, komunistički teror 1945-1948., tj. nakon rata, posebna je tema, tek dotaknuta.

Ovo nabacujem ovdje na brzinu, jer nemam vremana savjesno obraditi, kako je to potrebno u člancima iz bliske prošlosti, što traži puno vremena i kopanja po knjigama. --Fausto 18:18, 18. listopada 2006. (CEST)