Razgovor:Nijemi krik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Nijemi krik.
Rad na člancima
Pismohrane:


Kritike filma[uredi kôd]

Vratio sam dio članka koji se odnosi na kritike filma, pošto su bile izbrisane bez ikakvog dodatnog komentara. Dodatno sam wikipedizirao članak i dodao izvore.--Dean72 (razgovor) 02:44, 17. listopada 2012. (CEST)

Bilo je brisano jer nije bilo referencirano, drugi razlog je taj što je IP koji je unio to brisao vanjsku poveznicu (koju si zatim i ti uklonio). Na razgovoru na en.wiki vidi se šira rasprava i to da je zapravo film s negativnim komentarima napadnut od planned parenthood, najvećeg pružatelja usluga pobačaja u americi tj. njihovih liječnika i općenito liječnika koji zastupaju pro-choice stajališta. Taj dio kao takav je bio preveden i ubačen na hr.wiki što je pristrano stajalište o filmu jer postoje i liječnici koji iznose pozitivne komentare o filmu itd. itd. uostalom sami autor ima višegodišnje iskustvo u problematici kojom se film bavi. 83.131.229.214 02:51, 17. listopada 2012. (CEST)


Cijeli članak nije bio referenciran, pa ako je to kriterij, tada se briše sve ili ništa. Osim toga, zar nije bolje jednostavno dodati reference umjesto da se briše tekst?

Izbrisao sam vanjsku poveznicu koja vodi na pismo čitateljice u onom vjerničkom časopisu, jer mi se činila "nekvalitetna" referenca, nikako zato jer sam protiv toga da se takvi stavovi objavljuju. Mišljenja sam da se stav katoličke Crkve MORA iznijeti na ovom članku, ali da bude kvalitetan. Zar se ne bi mogao navesti nekakav članak iz Glasa koncila ili izjava HBK glede tog filma (ako postoji), umjesto reakcije neke čitateljice? Zamišljam si kako listam tiskanu enciklopediju Hrvatskog leksikografskog zavoda i nailazim na pismo čitateljice u nekim novinama kao osnovnu referencu stava katoličke Crkve?! (@ Kubura, ovo bi bio moj razlog brisanja ove poveznice, nikako navodni filtrirani stavovi.)

Slažem se da je dio iznesenih kritika pristran, kao što je i sam film pristran. Cijela je priča oko tog filma izuzetno nabijena emocijama, pošto je to vrlo mučna tematika. Ovdje nema objektivne istine, "pro life" i "pro choice" zagovornici imaju različite kriterije i vrijednosne stavove po kojima se ravnaju i djeluju. Zato bi bilo dobro da se u podjednakoj mjeri iznesu i "pro life" i "pro choice" stajališta, svatko sa svojim argumentima, bez da sve degenerira u uređivački rat.--Dean72 (razgovor) 15:41, 18. listopada 2012. (CEST)

Bilo bi dobro, s tim da ako se ulazi u to područje kritika onda bi trebalo i pojasniti odakle dolaze koje od njih. U dijelu koji je bio uklonjen (pa vraćen) predstavlja ih se kao kritiku medicinske zajednice što je činjenično netočno jer je to kritika dijela medicinske zajednice, i to točno određenog dijela (pro-choice) i mnogi od njih imaju direktnu novčanu (i drugu) korist ukoliko se film na bilo koji način diskreditira. Članak bi bio najbolji ako će se sve vezano uz problematiku kritika prezentirati, a ako pak neće bolji je krnji, tj. bez kritika (samo opis filma), nego samo s jednostranim kritikama. U tom smislu nije trebalo još vraćati pro-choice kritiku, ne vraćati ju u članak osamljenu i površno opisanu, pogotovo ovako pristrano sročenu, već jedino u kombinaciji s detaljnijim pojašnjenima (o kritičarima) i uz pozitivne kritike kojih je jako puno.
Uređivački ratovi nisu dobri, ali rasprave često jesu. Nažalost, na en.wiki zaključana je čak i rasprava već dulje vrijeme i njihov članak je kao takav mrtav, nedovršen, loš. Jednostranošću kritika ovdje se ide istim putem, a ne bi trebalo. 83.131.254.12 17:01, 18. listopada 2012. (CEST)