Razgovor:Novoštokavski jekavski dijalekt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Novoštokavski jekavski dijalekt.
Rad na člancima


Prepisano + neke napomene[uredi]

Sakrio sam tekst koji je praktično bez ikakvih uređivanja, tek tako bio iskopiran odavde:

Brozović, D., Dva moguća fonološka tumačenja prozodijskoga sustava u cavtatskome govoru, Croat. Slav. Iadert. I (2005) 19-30 [1]

Osim toga, članak sadrži prilično čudne tvrdnje za koje ne daje nikakve izvore:

Naime novoštokavske poddijalekte možemo podjeliti u dva ostovna tipa, i to tip; A)Zapadnojekavski koji predstavlja novoštokavske jekavske poddijalekte zapadnoštokavskoga podrijetla koje predstavlja dubrovački poddijalekt, uz druge novoštokavske zapadnojekavske govore, dok se sa druge strane nalazi drugi tip novoštokavskih jekavskih govora a to jest tip; B) koji predstavlja novoštokavske istočnojekavske poddijalekte, to jest one istočnoštokavskog podrijetla koje predstavlja istočnohercegovački poddijalekt uz druge podrijetlom istočnojekavske govore.

Tko tu predstavlja koga? Zapadnojekavski predstavlja jekavske poddijalekte koje predstavlja? Što bi to značilo? Gdje se ovakve tvrdnje mogu naći (molim - izvor).

Npr. u radu Lisac, Hrvatska dijalektologija 1, nalazi se istočnohercegovačko-krajiški dijalekt. Nadalje, nigdje se ne spominje neka podjela na "zapadnojekavski" i "istočnojekavski"!

Pretraga pomoću Googlea daje za termin "zapadnojekavski" isključivo ovu stranu s Wikipedije i tekstove kopirane s Wikipedije!!

dnik 12:26, 25. rujna 2013. (CEST)