Razgovor:Oblići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Oblići.
Rad na člancima


Ukratko[uredi]

  • Oblići su životinje nekolutićava, oblo-izdužena tijela. Tijelo im pokriva bjelančevinasta kutikula

(izlučuje je epiderm).Kutikula,epiderma i mišići grade kožno-mišićni sloj. Imaju dobro razvijenu tjelesnu šupljinu pseudocel, u kojem je tekućina koja tvori hidroskelet(sustav za učvršćivanje koji potječe od napetosti tekućine).

  • Hrane se raznolikom hranom, nametnički oblici uzimaju djelomično probavljenu hranu domadara. Probavilo im je prohodno (završava crijevnim otvorom), a probava izvanstanična. Aerobni oblići dišu površinom tijela,a anaerobni ne dišu- nametnici. Izlučivanje se odvija kroz dvije cijevi(koje se pružaju kao bočna zadebljanja)- sustav sličan protonefridijima i ima ulogu kao naši bubrezi. Živčani sustav se sastoji od nakupine živčanih stanica(gangliji)koje tvore okoždrijelni prsten,živčanih vrpca koje se pružaju od prstena prema prednjem i stražnjem dijelu tijela i osjetila koja čine bradavice i četine. Oblići su razdvojenog spola. Kod njih se javlja spolni dimorfizam- ralike između mužjaka(savinuti repić) i ženke.
  • Najpoznatiji nametnički oblici: dječja glista (Ascaris lumbricoides), bijela glistica (Oxyuris vermicularis), crv vlašnjak (Trichiuris trichiura), rudarska glista (Ankylostoma duodenale) i zavojita trihinela (Trichinella spiralis). Također postoje jamski zmijak i krvna glista koje su najčešće u tropskim krajevima i puno su opasniji.