Razgovor:Obrana zračne luke na Krku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Obrana zračne luke na Krku.
Rad na člancima

Pitanje[uredi]

Da li se je 2. srpnja 1991. uopće dogodio neki napad na zračnu luku na Krku? Umjesto bitke samo se spominje desant na Šoltu i Korčulu, ali ne i na samo mjesto u naslovu članka. U članku samo piše "izvela svoju prvu akciju, zauzevši položaje u obrani krčke zračne luke, uspostavivši nove strateške odnose na toj lokaciji." Ako nije bilo bitke, onda treba maknuti infookvir za sukob. Možda bi bilo prikladnije pisati onda o obrani Šolte a ovaj tekst prebaciti na članak "Zračna luka Rijeka" ili negdje u formiranje Hrvatske vojske? Jer sam rat nije zahvatio Krk. --Seiya (razgovor) 14:39, 18. srpnja 2010. (CEST)

Ima ti i ovo: ioči isteka moratorija na osamostaljenje RH:
4. listopada 1991. su brodovi JRM ponovo blokirali sve hrv. jadranske luke, a JRV je raketiralo glavni komunikacijski toranj na Sljemenu, Paški most i zračunu luku na Krku. Kubura (razgovor) 06:44, 15. studenog 2010. (CET)

Imaš li nekih valjanih izvora da je raketirana luka na Krku? Jer članak je izbrisan na engleskoj wikipediji uz sljedeće obrazloženje: " a non-notable (non-)event: the "defense" of this location during the Yugoslav wars apparently, according to the article, never happened. The place was merely occupied by military in order to prevent a hostile offensive, which – as far as I understand the article – never materialized. No actual fighting is reported".--Seiya (razgovor) 10:56, 15. studenog 2010. (CET)
Seiyo, ne ravnaj se po en.wiki. Nije ona od Boga dana, a da smo mi blesasti. Kubura (razgovor) 02:09, 18. studenog 2010. (CET)
Malo je prerano za pisanje mitoloških interpretacija domovinskog rata pošto ima još previše živih svjedoka ili možda grešim.
Kao Rečanin koji je živio u Rijeci tijekom ovog doba, a nije branio Hrvatske iz Njemačke, SADa i sličnih mjesta (ovo je kritika nekih naših političara i medijskih osoba) mogu reći da smo mi imali jedan od najkomičnijih događaja cijelog rata ili:
    • 1) Srbija (ili JNA) je bombardila iz ratnih aviona brdo na istočnoj obali Rječine
    • 2) Mediji su javili da je bombardirana Rijeka
    • 3) Italija je poslala službeni protest Srbiji i zahtjev (ili ultimatum) da s tim odmah prestane pošto je Rijeka pod njenom zaštitom.
    • 4) Milošević je poslao poruku da oni nisu gađali Rijeku (niti će je gađati) nego područje izvan talijanske zone interesa to jest iznad istočne obale Rječine.
Cijela ova priča meni je već tada zvučala komično, ali je istinita--Rjecina2 (razgovor) 11:09, 15. studenog 2010. (CET)
Nikakav sukob na Krku nije postojao, ovdje se radilo o zauzimanju pozicija, odnosno o pripremi za mogući napad. Takvih operacija je bilo na tisuće u Domovinskom ratu, pozicioniranje u strateške objekte je stvar rutine. Ako ovo nazovemo sukobom, što ćemo napisati o odbrani Krčkog mosta, odbrani Paškog mosta, odbrani Učke,...i svih ostalih tisuća odbrana koje se nikada nisu ni dogodile. Dalje, ovdje se radi o zabuni, ovakav članak ne spada u sukobe nego u razmještanje postrojbi, te ga shodno tome treba preimenovati i premjestiti. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.142.138.103 (razgovordoprinosi) 11:50, 15. studenog 2010.

"Odbrane"?
Od početka sam razmišljao o nazivu ovog članka i o tome kako ga kategorizirati. Ne radi se o izravnom sukobu, to mi je odmah bilo jasno. No opet, JNA ga je raketirala. I još smišljam kako izvesti da se ovome dade posebni značaj, a opet da se ne dogodi da se ovo svede na beznačajni redak o članku o Domovinskom ratu. I opet, da ne ispada da svako zaposjedanje položaja koje je prošlo bez borbenih djelovanja dobije članak. Ovdje nastojim biti oprezan.
Kao što se vidi iz teksta, ima se što za reći. Uostalom, radi se možda o najzapadnijoj točci velikosrpske agresije na Hrvatsku. Kubura (razgovor) 02:08, 18. studenog 2010. (CET)

Stvarni problem[uredi]

Ovo je netkom "nebitni problem", a radi se o jednoj od najzapadnijih točaka ugroze velikosrpskom agresijom.
Ako netko ovo smatra "teorijom urote" ili "što bi bilo kad bi bilo", te još tvrdi da je zbog toga nebitno, vara se.
Iz drugog svjetskog rata poznati su primjeri kad su saveznici zaposjeli pojedine države radi sprječavanja toga da Osovinske sile zaposjednu te zemlje.
Netko ovo smatra problemom, a istovremeno mu ne smetaju članci na en.wiki o tome kako su britanske snage zaposjele Island en:Invasion of Iceland. Praktično nikakve žrtve, više žrtava ima u kavanskoj tučnjavi kad prorade noževi, a ima članak o ovome. Njemačko osvajanje Islanda nije bilo izvjesno, a to da će JNA okupacirati zračnu luku bilo je vrlo izvjesno: ne zaboravimo što je bilo sa zračnom lukom Split početkom rujna 1991..
O tome govore i crnogorski izvori (bilo je dostupno na internetu, moram provjeriti je li još dostupno, gdje su se ondašnji crnogorski oporbeni mediji bunili protiv crnogorskog angažmana u osvajačkom ratu protiv Hrvatske, "da šta traže crnogorski rezervisti u Divuljama"). Divulje su bile vojna zračna luka kod Splita, blizu civilne zračne luke. "Liberalni savez Crne Gore (“Monitor”, 8. XI 1991) u otvorenom pismu Veljku Kadijeviću piše: “Otkuda vam, gospodine generale, pravo da manipulišete tradicionalnim patriotskim osjećanjem crnogorskog čovjeka, vodite cjelokupnu crnogorsku mladost u današnji ratni i moralni pakao u Hrvatskoj? Zar ne vidite da su Vas svi ostali napustili, prezrevši besmisao ratnih operacija i ciljeva? Ne zaboravite da je broj rezervista koje ste pokupili iz Crne Gore ravan broju angažovanih vojnih obveznika iz dvije stanovništvom znatno brojnije republike. Crnogorski rezervisti ratuju i oko Dubrovnika i u Kninu, i u Dvoru na Uni i Vukovaru. Otkud ih sada angažujete i u Divuljama kod Splita?… Do sada su crnogorske majke u ovom prljavom ratu dočekale više od 160 sanduka sa svojim mrtvim sinovima. Nećemo govoriti o onima čija imena, iz taktičkih i propagandnih razloga, vaši štabovi ne objavljuju" (iz knjige [1] Ilije T. Radakovića Besmislena YU-ratovanja 1991-1995., Srbija, Crna Gora i SRJ u ratovima.
Kao što se poslije pokazalo u hrvatskoj obrani od velikosrpske agresije, mnogo su puta sati odlučili o tome tko će dobiti bitku, zauzeti ključnu kotu.
Ima još primjera s en.wiki "planirano, nikad se nije sprovelo": en:Reichskommissariat_Turkestan, en:Reichskommissariat_Kaukasus, en:Reichskommissariat_Don-Wolga, en:Reichskommissariat_Moskowien.
Ovo nije zračna luka veličine frankfurtske, ali za Hrvatsku u Domovinskom ratu, ovako male površine bile su od iznimne važnosti. Ovo nije "neka nebitna kota", ovo je jedna od najzapadnijih zračnih luka u Hrvatskoj, strateški vrlo važna. Kubura (razgovor) 02:45, 12. listopada 2013. (CEST)

Brisati[uredi]

Beznačajno. U cijelom članku, ima samo jedna rečenica u uvodu i jedna rečenica u ostatku teksta koje govori o samom Krku. Ostalih 95% članka je o (pravim) vojnim akcijama na Šolti, Sljemenu, Plitvicama...I nagađanja tipa "što bi bilo kad bi bilo da je JNA napala tamo ili tamo". Nije bilo bitke, nije bilo ničega. Ovo zaslužuju jednu rečenicu u članku Krk, da se razmjestila postrojba, i to je to.--Seiya (razgovor) 18:43, 10. prosinca 2013. (CET)

Slažem se, članak nema smisla. Same špekulacije i opisi nekih drugih događanja. Sve se to može opisati u nekom dugom članku.--Culo-sija Mil Land Vehicle Icon.svg 11:41, 11. prosinca 2013. (CET)