Razgovor:Olimpijske igre

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Olimpijske igre.
Rad na člancima
Pismohrane:

Riječ "olimpijada" označava razdoblje od četiri uzastopne godine koje počinje otvaranjem olimpijskih igara i završava otvaranjem sljedećih igara. Olimpijada počinje četiri godine nakon početka prethodne olimpijade, bez obzira jesu li održane olimpijske igre. Olimpijade se uzastopno broje od prvih olimpijskih igara modernog doba koje su proslavljene u Ateni 1896.

(premješteno s Olimpijada) SpeedyGonsales 17:37, 2. studenog 2005. (CET)


Nikako mi nije jasno kako je ovo netko mogao dopisati:

Olimpijske igre su natjecanja između sportaša u pojedinačnim i ekipnim disciplinama, a ne između zemalja. One okupljaju sportaše koje su imenovali njihovi nacionalni olimpijski odbori, a čije je prijave prihvatio Međunarodni olimpijski odbor i koji se svojim sportskim izvedbama natječu za stručno vodstvo međunarodnih saveza.

Natjecanja na Olimpijskim igrama itekako su natjecanja između zemalja, naročito u ekipnim sportovima, u mnogim ekipnim disciplinama, a bogme i u pojedinačnim disciplinama zna se i znalo se događati da su sportaši osim želje za svojim uspjehom bili svjesni da u tom trenu brane i čast svoje zemlje. Primjera za sve ovo je bilo bezbroj, možemo navesti samo neke.

1972. godina, i Olimpijske igre u Münchenu. Famozni košarkaški finale SSSR - SAD. To ne samo da je bila utakmica između dvije državne reprezentacije, to je bila utakmica između dvije države, dva bloka, dvije ideologije.

1972. godina, opet München. Pobjeda osmerca Novog zelanda, bolni udarac SAD-u, ali i DDR-u. Pobjeda kubanskog teškaša Teofila Stewensona nad Amerikancem Duanne Bobickom bila je više od boksa, više od okršaja dvojice boksača. Bilo je to doslovce natjecanje Kube i SAD-a.

1976. godina i Igre u Montrealu. Cijela je Francuska nestrpljivo i s tremom iščekivala finale na 110 m prepone. Bio je to neformalni obračun sa SAD-om. Jer očekivao se nastup (tada) francuskog nacionalnog idola Guya Druta i njegov obračun protiv, u toj disciplini dominantnih Amerikanaca. Pobjeda Druta u tom finalu za Francusku je bila obrana nacionalne časti.

Primjera je bezbroj, natjecanja na Olimpijskim igrama zaista jesu i formalno, ali i neformalno, natjecanja (i) među državama.

Toliko o tome.

A što ovo treba značiti:

...a čije je prijave prihvatio Međunarodni olimpijski odbor i koji se svojim sportskim izvedbama natječu za stručno vodstvo međunarodnih saveza.

...to ni nakon duljeg mozganja nisam uspio shvatiti.

Olimpijske međuigre[uredi kôd]

pozdrav, priredio sam članak Olimpijske međuigre – Atena 1906., pa molim da se u ovom članku također stave poveznice na tu stranicu na odgovarajućim mjestima u tekstu, thnx --ivelimir 16:50, 19. siječanj 2007. (CET)

Image Problem[uredi kôd]

An image used on this page: Image:Ben Johnson Seoul 1988.jpg will soon be deleted from Wikimedia Commons because it is not a free image. If your local wikipedia policy allows you to claim fair use of this image, you should make a local copy. A local copy has been made on English Wikipedia at en:Image:Ben Johnson 1988 Olympics - LAC a175370k.jpg . Otherwise, you should try to find another free picture that shows the same subject. You can see the deletion discussion at Commons here. Sorry for using English language for this notice. Thank you! (from the Wikimedia Commons) 154.20.153.62 08:39, 21. svibanj 2008. (CEST)

Članak bi se trebao uskladiti. U tekstu su naime napisane različite porabe istih riječi. Primjer je šport, negdje je napisano sport, sportski u oprjeci sa šport, športski.

Uvodni sam dio ispravio a ostalo ću kasnije. --Binx ® 20:00, 28. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]