Razgovor:Operacija Zelena tabla – Mala bara

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Operacija Zelena tabla – Mala bara.
Rad na člancima
Pismohrane:


Prebačeno iz članka[uredi kôd]

Uloga tegljača Kastor i Trudbenik[uredi kôd]

Kastor

Tegljači Kastor i Trudbenik sa posadom splitske firme "Brodospas", blokirali su minolovce usidrene u Portini (Baćina), cijelo vrijeme trajanja akcije "Zelena tabla - Male Bare".

Posade tegljača sačinjavali su na "M/B Kastor": Darijo Bojić, Zdravko Ivanovski, Oliver Ćendo, Branko Vidović i Slavko Franić, te na "M/B Trudbenik": Pero Macan, Ranko Jovanović, Ivica Kelava i Jere Čvrljak. Na remorkerima su bili tu noć bili ukrcani i bojovnici "Lučke Garde" koji su uzvraćali paljbu nakon što su sa brodova JRM zapucali iz protuzrakoplovnih topova. M/B Trudbenik je primio četiri pogotka po lijevom boku i pritom su ranjena tri bojovnika. Sreća je bila da nije više ljudi stradalo, jer je naoružanje na minolovcima bilo daleko moćnije nego što su imali bojovnici Lučke garde. Tom prilikom je sa M/B Kastor preko razglasa pozivana protivnička strana na mirnu predaju, danas legendarnim pozivom Oliver Ćenda: "Predajte se, ovo je Hrvatska vojska!"

Prilikom naleta zrakoplova Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva iz Mostara, naređeno je povlačenje plovnim objektima, po kojima je počela paljba sa topovnjače koja se uvukla u kanal Vlaška i neprestano pucala iz topa na provi. Samo zahvaljujući brzom povlačenju sa pozicije Portina, tegljači su izbjegli topovskoj paljbi. Tom paljbom topovnjača je zapalila skladište u Luci Ploče, a zrakoplovi su još danima tukli skladišta u Malim Barama. Uzalud, jer je najveća količina naoružanja već je zaplijenjena i prosljeđena prema Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, te Hercegovini. Posade tegljača Kastor i Trudbenik dobili su Zahvalnicu i Spomenicu, ali nažalost nisu priznati kao dio organizirane obrane niti su dobili status branitelja.