Razgovor:Papa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Papa.
Rad na člancima


Sveti Petar nije poginuo u atentatu!!!![uredi]

U ovom inače odličnom člamku o papi potkrala se i jedna velika pogreška, naime da je apostol Petar poginuo u atentatu u Rimu. Sveti Petar umro je mučeničkom smrću u doba progona kršćana u vrijeme cara Nerona. Legenda kaže da je Petar kad su počeli progoni pobjegao iz Rima, ali da je na tom putu na jednom mjestu vidio čovjeka kako nosi križ prema Rimu. Petar ga je upitao: "Quo vadis, Domine?" (Kamo ideš Gospodine?). Dobio je odgovor: Idem u Rim da me ponovno razapnu. Petar se shvativši poruku vratio u Rim gdje je umro razapet na križ naopačke na brežuljku Vatikanu, gdje se upravo zato danas nalazi sjedište pape i Katoličke crkve. To je dobro prikazano u poznatom filmu "Quo vadis" kojega je valjda netko od autora koji su radili na članku pogledao, a koji je snimljen po romanu Henrika Sienkiewicza. Flopy, 13:40, 14.srpnja 2006.

izdvajanje članka[uredi]

nakon što sam proučio navedeni dio članka predlažem da se on izdvoji u novi članak --Bexy 21:50, 26. kolovoza 2006. (CEST)

Protestanti[uredi]

Protestanti smatraju da je poglavar crkve sam Isus Krist, a ne papa. Predlažem da se ova rečenica briše jer ni katolici ne smatraju papu poglavaroma crkve nego: Petrovim nasljednikom (Katekizam katoličke crkve 880, 892, 1594), Rimskim biskupom (Katekizam katoličke crkve 891, 892), pastirom cijele crkve (Katekizam katoličke crkve 892), rimski prvosvećenikom (Katekizam katoličke crkve 2034).

Dakle, prethodna rečenica je pogrešna jer se papu u katoličkoj crkvi ne smatra poglavarom crkve. Ivica Vlahović (razgovor) 02:04, 16. listopada 2012. (CEST)

Niman ništa protiv. Samo bi bilo super ako bis moga pronać internetsku poveznicu, tako da svakemu zainteresiranomu možemo odmah to pridočit. Kubura (razgovor) 05:42, 16. listopada 2012. (CEST)

Ako netko ima dvojbe ovdje [1] će pronaći pojašnjenja na internetu, uz ova gore navedena. U skladu s navedenim brišem spomenutu rečenicu. Ivica Vlahović (razgovor) 22:02, 17. listopada 2012. (CEST)

papa ili Papa[uredi]

"Veliko početno slovo piše se iz počasti u nazivima vrhovnih državnih i vjerskih poglavara kada se taj naziv upotrijebi bez imena poglavara i kada je jasno da se odnosi na određenoga poglavara. Papa je jedan i ne može biti zabune, odnosi se na određenoga poglavara, Franju, pa tako i u rečenicama: Jučer se novi Papa obratio vjernicima. Sutra će Papa predvoditi misu. Ako se papa ne odnosi na određenoga poglavara, nego na papu kao pojam vrhovnoga katoličkoga poglavara, naravno da će pisati malim slovima: U Zagrebu su u posljednjih 15 godina bila dva pape. Kada se bira papa, postupak je dug i spor. Ako se papa piše uz ime određenoga pape i tada dolazi malim slovom: Smatra se da će papa Franjo biti skromniji od svojih prehodnika. U molitivi se papa Franjo duboko i ponizno pognuo." Tako se uglavnom i piše ovih dana po novinama: pozdravite Papu, ali pozdravite papu Franju." --Roberta F. 23:40, 20. ožujka 2013. (CET)