Razgovor:Petar IV. Zrinski

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Razgovor:Petar Zrinski)
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Petar IV. Zrinski.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nekoliko napomena:

1. Nadasdy i Tattenbach nisu pogubljeni 30. travnja 1671, kada su u Bečkom Novom Mjestu odrubljene glave Zrinskom i Frankopanu, već kasnije. Tattenbach nije bio mađarski nego štajerski velikaš.

2. Genezu sukoba Zrinskih i Beča valja detaljnije razraditi. Navesti vašvarski mir te objasniti povijesni kontekst apsolutističkih i centralističkih smjeranja Habsburgovaca u XVII stoljeću.

3. Odnos hrvatskih i ugarskih urotnika i spomenute razlike između njih također valja detaljnije objasniti.

4. Navesti bi trebalo tko je izdao urotnike. Zrinski je ponudio savez Turcima, svojim neprijateljima i poslao u Carigrad na pregovore svojeg opunomoćenika Bukovačkog. Turci su Beču dojavili potankosti o uroti (nije teško naslutiti zašto).

5. Zrinski je preveo na hrvatski djelo svojeg brata Nikole, "Jadranskoga mora sirena", koje Mađari slave kao prvi spjev na mađarskom jeziku. Majka Nikole i Petra bila je Mađarica, a kako je obitelj živjela u Međimurju, veze sa susjednom Mađarskom (Ugarskom) bile su duboke i trajne. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.172.1.205 (razgovordoprinosi)

Sve to stoji. Nekoć davno pisao sam nekakv seminar o tome, ali ga nisam sačuvao. Lakše reći nego učiniti :-) --Flopy 11:46, 7. ožujak 2007. (CET)

Freak show[uredi kôd]

Strvinari iz Beča? Uporaba aorista u pasivnom obliku? What the fuck? Ovo je pravi freak show, poput članak o Šešelju na srpskoj Wikipediji. --daraptii 23:02, 30. prosinac 2006. (CET)