Razgovor:Plinska turbina

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Plinska turbina.
Rad na člancima
Pismohrane:

Da li je plinska turbina (uvijek) motor s unutarnjim izgaranjem, odnosno da li plinske turbine kod kojih je komora izgaranja vidljivo (npr. izvan nekog kućišta) udaljena od kompresora i turbine su tom promjenom oblika postale motor s vanjskim izgaranjem? Nisam bio siguran pa sam kratko proučavao to pitanje. Engleska i njemačka wikipedija ih bezuvjetno ubrajaju u motore s unutarnjim sagorjevanjem, no tražio sam i dalje.

Mislim da su one uvijek motor s unutarnjim izgaranjem, jer ne postoji poseban radni medij (koji nije gorivo, zrak, niti produkt izgaranja goriva u zraku) niti poseban generator radnog medija. U prilog tome ide ovo predavanje ali posebno ovo predavanje (pdf).

No postoji i predavanje iz opće energetike na FESB Splitu koje tvrdi da su plinske turbine bezuvjetno motori s vanjskim izgaranjem. To je dosta oprečno svemu čega se sjećam.

Stoga, ja bih zaključio da plinske turbine jesu motor s unutarnjim izgaranjem, bez obzira na izgled, jer princip rada se izgledom nije promijenio. DarkoS (razgovor) 18:41, 14. veljače 2012. (CET)[odgovori]