Razgovor:Političke znanosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Političke znanosti.
Rad na člancima


Političke znanosti proučavaju politiku. Ovo podrazumijeva izučavanje ustrojstva i događanja, procesa u vladi ili bilo kom istovrsnom sistemu koji pokušava ostvariti bezbjednost, pravičnost i društveni konsenzus, odnosno da dokine brojna društvena pitanja i upravlja širokim spektrom društvenih resursa. U skladu sa tim, politolozi (Politički zranstvenici) proučavaju i društvene institucije poput korporacija, sindikata, crkve, i drugih organizacija čija se ustrojstva i procesi prožimaju i međusobno "ratuju" sa vladinim.

Pojam "političke znanosti" iskovao je, 1880. godine, Herbert Baxter Adams, profesor povijesti na sveučilištu "Johns Hopkins" (Johns Hopkins University).

Rad političkih znanstvenika[uredi]

Politički znanstvenici proučavaju preraspodjelu i prenos moći u donošenju odluka. Zbog veoma složenih odnosa i čestog sukoba interesa, u političkim znanostima često se pojavljuju primjenjeni slučajevi teorije igara.

Političke znanosti pokušavaju razviti i unaprjediti kako pozitivne teze, analizom politike, tako i normativne teze, donošenjem svojstvenih političkih preporuka. Proučavanjem mnogih činilaca, uključujući stabilnost, pravdu, materijalno blagostanje i mir, politolozi ocjenjuju uspješnost vlasti i njenih pojedinih politika. Dok su povjesničari okrenuti unazad, sa željom da otkriju i objasne prošlost, politolozi pokušavaju da razjasne politiku današnjice i predvide politiku sutrašnjice.

Predmet političke znanosti dodatno je usložnjen čestim angažiranjem političkih zranstvenika u političkim procesima, zato što njihova znanost obezbjeđuje polazišta i okvire drugim komentatorima političkih procesa, novinarima, interesnim grupama, političarima i biračima (vidi biračko tijelo), za analizu društvenih pitanja i odabir mogućih riješenja. Politolozi su često savjetnici političarima a ponekad se i sami, poput političara, bore za vlast.

Oblasti političkih znanosti[uredi]

Usporedna/komparativna politika (Comparative government) bavi se uspoređenjem raznih oblika vladavine u različitim okruženjima. Međunarodni odnosi usredotočavaju se na proučavanje dinamike odnosa između država. Složena međuigra ekonomskih i političkih opcija predmet je izučavanja političke ekonomije, u kojoj se prepliću ekonomske i političke znanosti.

U SAD, politolozi promatraju i izučavaju veoma veliki broj podataka, uključujući izbore, javno mišljenje (o pitanjima koja se rasprostiru od socijale do spoljne politike), ulogu institucija (djelatnosti Kongresa, balansu moći unutar Kongresa, na koji način i u kojim slučajevima djeluje Vrhovni sud Supreme Court, i dr.).

Pogledaj i...[uredi]

Teme[uredi]

Korisni linkovi[uredi]