Razgovor:Trgovački centar

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Razgovor:Prodajni centar)
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Trgovački centar.
Rad na člancima
Pismohrane:


Popis centara po gradovima Hrvatske (i BiH)[uredi kôd]

Dopunio sam članak sadržajem koji je na prvi pogled ponešto upitne enciklopedijske vrijednosti. Ne pišem ovo jer mislim da treba propitivati moju dopunu, ne bih potrošio sat vremena na nju da mislim da to ne treba, nego mislim da bi bilo korisno da suradnici koji žive u drugim gradovima Hrvatske, a može i BiH dopune članak na odgovarajući način.

Drugi razlog spominjanja je, naravno, kako se u dopuni radi o objektima komercijalne namjene, postoji mogućnost da bi djelatnici ili česti posjetitelji nekog od trgovačkih centara mogli malo pretjerati u dopunjavanju pojedinog odlomka, pa je poželjno da odlomci ne budu dulji od nekoliko redaka. Alternativa o kojoj još razmišljam je da svaki trgovački centar ima zasepni članak. Naš kriterij je da zasebne članke imaju poduzeća odnosno tvrtke s više od 1.000 zaposlenih, što ovdje za određene centre je i nije slučaj, jer dok vlasnici trgovačkih centara obično nemaju velik broj zaposlenih, u centrima s više od 200 trgovina za očekivati je da u svakoj trgovini ima najmanje jedan trgovac, a u većim trgovinama je u jednoj smjeni najvjerojatnije najmanje 5, pa do 10 ili više zaposlenika. Ako uzmemo u obzir radno vrijeme trgovačkih centara (tipično 12-14 sati dnevno, od 7-9 ujutro pa većinom do 21 sat), za očekivati je da je u svakoj prodavaonici od 3 do 20-ak zaposlenih, što za 200 prodavaonica tipično znači najmanje 600 djelatnika dnevno naviše. Time bi veći prodavački centri, iako ne zadovoljavaju kriterij po jednoj tvrtki, zadovoljili kriterij po broju zaposlenih u jednom građevinskom objektu namijenjenom istoj ili sličnoj namjeni.

Veliki trgovački centri nemaju sami po sebi veći kulturni značaj, ali prirodom namjene su mjesta velike frekvencije ljudi, te osim arhitektonskoga značaja, neki od njih sadrže i multimedijske sadržaje (kino dvorane), tako da čak ima smisla da određeni broj centara ima zasebne članke. O zasebnim člancima se može izjasniti. Možda npr. složiti popis centara u Zagrebu koji zadovoljavaju kriterije za zasebni članak?

  • svi u kojima se nalaze kino dvorane?
  • svi s više od 200 prodavaonica?

Alternativa je staviti detaljnije popise po gradovima u imenski prostor Dodatak, a u članku zadržati samo osnovne podatke u tabličnom obliku.

Nisam naveo sve trgovačke centre u Zagrebu, Mandi - nema ga na popisu, jer je zatvoren, od otvorenih moguće treba dodati Green gold, Point u Vrbanima, King Cross, Supernovu Buzin i Cvjetni. Jedan od razloga zašto nisam odmah išao preduboko je to što bi možda bilo korisno napraviti popis u obliku tablice. SpeedyGonsales 00:07, 31. prosinca 2018. (CET)[odgovori]