Razgovor:Roč

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Roč.
Rad na člancima


Vratiti na inačicu: 23:31, 15. kolovoz 2007. SashatoBot.

--Sanya 16:18, 20. studeni 2007. (CET)U središtu sjeverne Istre, na 348 m nadmorske visine, uzdiže se, okružen ljepotama prirode gradić Roč.


Povijest[uredi]

Utemeljen je još u prethistoriji.Bio je najprije ilirsko naselje, a zatim rimski "castrum", okružen brojnim manjim naseobinama. Naziv Ruz se spominje u ispravi pisanoj latinskim jezikom, izdanoj u Goslaru 1064. godine, kojom kralj Henrik IV daruje markgrofu Ulriku dvadeset kraljevskih selišta u pokrajini Istri na slobodno raspolaganje- među kojima se nalazi i Ruz, današnji Roč. Godine 1102. Ulrik II (sin markografa Ulrika) daruje sve svoje posjede u Istri, osim Roča, Oglejskoj crkvi, a Ronz (novi naziv za Roč) daruje svom vazalu Meginhardu. u srednjevjekovnim izvorima češće se spominje naziv Ronz, dok je talijanski naziv Rozzo.

Već 1208. godine Meginhardov Ronz prelazi u ruke Oglejske crkve (akvilejski patrijarsi) koja njime raspolaže kao svojim posjedom. Slijede nemirna vremena za Roč. Sukob oglejskog patrijarhata sa Venecijom, koja u Istri nastoji proširiti svoju vlast, nije mimoišao ni Roč. Venecija je 1394. godine dobila Rašpor pa su se zaoštrili odnosi između sela pod Oglejom i onih pod Venecijom, a razlozi sukoba bili su ispaša, prelaženja u tuđi teritorij, krađe i osveta. Tu se očitavala nemoć oglejskog patrijarha da preko svog ovlaštenog zastupnika "marchia" održava red. Buzećani, Homljani i Ročani nisu htjeli udovoljiti obvezama premaoglejskom markizu te su stvorili savez zaobranu i zaštitu svojih prava. Godine 1412. Ročani i Humljani napali su rašporska sela koja su pripadala Veneziji pa su mlečani odgovorili osvetom. Iste godine Mlečani zauzimaju Hum i Roč te ruše gradske zidine, a stanovnike ostavljaju da borave u nezaštićenim gradovima. Venecija je 1421. godine dozvolila Ročanima da obnove zidine. Do pada Venecije 1797. Roč ostaje u vlasti Mletaka, dobivakući njihovu pomoć u naoružanju, za obranu granica Serenissime.

Nakon Venecije, Roč prelazi u ruke Francuza- Napoleona, zatim Austrije. u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća, djelovanje fašizma osjeća se i u Roču do kapitulacije Italije 1943.Nakon antifašističkog otpora i oslobođenja, Roč odnosno Istra postaje dijelom bivše države- Jugoslavije, a od 1991. samostalne države, Republike Hrvatske.

Drugi tekst za dodati[uredi]

U središtu sjeverne Istre , 10 km udadaljen od Buzeta nalazi se srednjovjekovni, glagoljaški gradić Roč, Roč se prvi put spominje u darovnici izdanoj u Goslaru 1064. godine(11. st.), pod imenom Ronz. u povijesti, Roč je bio pod vlašću Francuza, Austrijanaca, Venecije te do 1943. fašističke Italije. današnji izgled gradića datira iz doba Venecije. kao svaki srednjovjekovni grad i Roč ima zidine,gradska vrata,crkvu i gradski trg.zidine datiraju iz 15. st. kao i sjeverna gradska vrata ili `vela vrata` te južna `mala vrata`. gradskim trgom smatramo prostor oko župne crkve oko kojeg su smještene stambene kuće te škola koju pohađa sedamdesetak učenika. u unutrašnjosti nalaze se i tri crkve te replika Gutembergova tiskarskog stroja. najstarija je crkva svetog Antona Opata iz početka 13. st. u kojoj je, na jednom od tri posvetna križa,uparana glagoljska azbuka. taj grafit spada u formativno razdoblje glgoljice i jedan je od najstarijih i najočuvanijih glagoljskih natpisa u Hrvatskoj. crkva je jednobrodna, s freskama iz 14.st. koje su nažalost slabo očuvane. župna crkva svetog Bartola potječe iz 15. st.,trobrodna je, s pet oltara, rebrastim svodom, posjeduje orgulje iz 1907. na kojima svake nedjelje svira gotovo jednako star orguljaš... uz crkvu nalazi se 26 metara visok zvonik iz 17.st. crkva svetog Roka romanička je crkva, na čijoj se apsidi nalaze dva sloja fresaka (iz 14. i 15. st.). na donjem djelu apside nalazi se stariji sloj fresaka koji sadrži prizore iz života svetaca, mlađi, gornji sloj čini Majesta Domini (Isus Krist u sredini, četiri evanđelista i dvanaest apostola).crkva je u prošlosti bila cijela oslikana, čemu svjedoče i četiri mala fragmenta. da je Roč bitan dio hrvatskog glagoljaštva najbolje nam govori to što je ročki pop glagoljaš Juri Žakan najavio tiskanje prve hrvatske tiskane knjige Misal po zakonu Rimskog dvora iz 1483. usklikom "vita, vita! Štampa naša gori gre." (Živjeli,živjeli! tisak naših knjiga dobro napreduje). krajem lipnja,OŠ "Vazmoslava Gržalje" Buzet PO Roč na tjedan dana postaje domom učenika šestih razreda iz cijele Hrvatske. riječ je o Maloj glagoljskoj akademiji "Juri Žakan" u kojoj žaknići kroz igru i zabavu uče glagoljicu. Roč je gradić koji živi u sadašnjosti, no njeguje svoju tradiciju i prošlost.