Razgovor:Sigurnosno-obavještajni sustav u Hrvatskoj

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sigurnosno-obavještajni sustav u Hrvatskoj.
Rad na člancima
Pismohrane:


Prepisano[uredi kôd]

Članak kaže:

Članica obavještajne zajednice bila je i Uprava za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane RH, ali ona nije bila obavještajna služba u pravom smislu te riječi jer je prikupljala podatke putem diplomatskih kontakata i službene suradnje s ministarstvima obrane drugih zemalja.

Rad M. Tuđmana kaže:[1]

Članica obavještajne zajednice je i Uprava za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane RH, ali ona nije obavještajna služba u pravom smislu te riječi jer prikuplja podatke putem diplomatskih kontakata i službene suradnje s ministarstvima obrane drugih zemalja.

Ovaj tekst ne nalazim na stranicama soa.hr. SOA ne može davati dopuštenja za tekstove koje se ne nalaze na njihovim stranicama, a isti se ne smiju prepisivati doslovno jer je to u najboljem slučaju kršenje autorskih prava, a u najgorem (kad se ne navede izvor) plagijat. Toga u članku ima još, ovo je samo jedan primjer. 188.129.110.9 00:31, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Na koliko se načina može napisati gornja informacija "da ne bude prepisano"?
  • "Uprava za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane RH bila je članica obavještajne zajednice"
  • "Uprava za međunarodnu vojnu suradnju iz Ministarstva obrane RH bila je članica obavještajne zajednice"
Internetske stranice se mijenjaju, ako danas više nema nečega što je bilo ranije, može li se reći da toga nikad nije ni bilo tamo?
"SOA ne može davati dopuštenja za tekstove koji se nalaze na njihovim stranicama" je istinito koliko i to da Sabor, Vlada itd ne mogu davati dopuštenja za tekstove koji se nalaze na njihovim stranicama, bilo eksplicitno bilo tako da na njihovim stranicama piše da su svi sadržaji licencirani pod nekom slobodnom licencijom (npr. Creative commons) ili uz sljedeći tekst: "Copyright © 2009 Vlada Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora."
Iz svega napisanog, čini mi se da komentar neprijavljenog suradnika 188.129.110.9 nema smisla. SpeedyGonsales 02:29, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Evo još. Članak:

NSEI je bila zadužena za koordiniranje, usmjeravanje i nadziranje elektroničkog izviđanja svih vrsta signala izvan granica RH, a unutar granica RH diverzantsko-terorističkih veza i neodobrenih signala obavještajne namjene. NSEI je bila nositelj istraživanja, razvoja, normiranja, obuke, izgradnje, održavanja i nadzora kriptoloških sustava i metoda u tijelima državne vlasti.

Izvor:

NSEI koordinira, usmjerava i nadzire elektroničko izviđanje svih vrsta signala izvan granica RH, a unutar granica RH diverzantsko-terorističkih veza i neodobrenih signala obavještajne namjene. NSEI je nositelj istraživanja, razvoja, normiranja, obuke, izgradnje, održavanja i nadzora kriptoloških sustava i metoda u tijelima državne vlasti.

Članak:

Predsjednik RH davao je smjernice za rad UNS-u i obavještajnoj zajednici RH. Predstojnik UNS-a i državni ministri određivali su zadaće službama za koje su bili odgovorni. Godišnji plan rada obavještajne zajednice pripremao je KOOZ, a sastojao se od projekata i operativnih akcija u izvedbi kojih moraju sudjelovati dvije ili više službi. SONS je odobravao godišnji plan rada obavještajne zajednice te nadzirao njegovu izvedbu.

Izvor:

Predsjednik RH daje smjernice za rad UNS-u i obavještajnoj zajednici RH. Predstojnik UNS-a i državni ministri određuju zadaće službama za koje su odgovorni. Svaka služba priprema svoj godišnji plan rada prema primljenim smjernicama i dobivenim zadaćama. Godišnji plan rada obavještajne zajednice priprema KOOZ, a sastoji se od projekata i operativnih akcija u izvedbi kojih moraju sudjelovati dvije ili više službi. Stožerni odbor za nacionalnu sigurnost odobrava godišnji plan rada obavještajne zajednice te nadzire njegovu izvedbu.

Trebam li citirati još? Rečenica-dvije mogu ispasti slično ili čak isto, ali ovo je plagiranje. Gore sam inače rekao da "SOA ne može davati dopuštenja za tekstove koje se ne nalaze na njihovim stranicama", a nema dokaza da se isti ikad nalazio tamo (iako je to moguće i sasvim vjerojatno). Onaj tko je stavljao tekst morao je naznačiti otkud ga je uzeo, ali nije. Sada treba ili dokazati da je to tako, ili ga obrisati. 188.129.110.75 11:18, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Ostavit ću dvojbu dokazivanja ili brisanja suradniku koji je započeo članak i nepoznatom dušebrižniku, jer previše je očito da Vam treći ne treba. :) SpeedyGonsales 12:32, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Točno je da je u pisanju korišten i navedeni rad. Ne sjećam se zašto u vrijeme pisanja članka nije naveden izvor, te će kao takav biti naveden jer se isti tekst rabio kao izvor.--Ex13 (razgovor) 19:59, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]