Razgovor:Slaven Bilić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slaven Bilić.
Rad na člancima
Pismohrane:


Slaven Bilić rođen je 11. rujna 1968. godine u Splitu u obitelji prosvjetnih djelatnika. Njegov danas pokojni otac Ivan bio je ugledni pravni stručnjak i dekan Pravnog fakulteta u Splitu, a majka Marija također je prosvjetna radnica, što je umnogome odredilo njegov životni put. Slaven je oduvijek bio izvrstan učenik pa je i oslobođen mature, a maštao je o tome da studira matematiku ili arheologiju. Izabrao je Pravni fakultet “jer mu je bilo bliže kući”, kako je često znao reći, a završio ga je u roku. Na fakultetu je upoznao suprugu Andrianu s kojom nakon 13 godina braka ima dvoje djece, sina Lea i kćerku Alani. Nogometnu je karijeru počeo u Hajduku, na nagovor najboljeg prijatelja i jednog od najtalentiranijih igrača njegove generacije Ive Cuzzija, a prošao je trnovit put do statusa standardnog člana hrvatske reprezentacije i jednog od najboljih obrambenih igrača svijeta.

U Bilićevoj biografiji stoji da je tijekom profesionalne karijere igrao za Hajduk (s Poljuda je odlazio na posudbu u Primorac iz Stobreča i Šibenik), njemački Karlsruhe te engleske klubove West Ham i Everton, a s reprezentacijom je nastupio na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj te na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. S nogometom je završio 2000. godine zbog velikih problema s kukom. Zapravo se nikada nije oporavio od ozljede koju je zaradio u Francuskoj gdje je požrtvovno igrao s napuknutim kukom, nezaliječen i pod blokadama protiv bolova. Završio je s igranjem ondje i gdje je počeo - u Hajduku. S trofejem pobjednika Hrvatskog kupa.

U Hajduku se poslije okušao kao trener, bez važnijeg rezultata. Bio je član Upravnog odbora kluba kao jedan od ulagača, a trenutačno je izbornik mlade reprezentacije. S reprezentacijom nije uspio izboriti plasman na Europskom prvenstvu, a na tom su mu se putu ispriječili reprezentacija SCG-a, ali i problemi s leđima nakon operacije.

Bilić ima diplomu Pravnog fakulteta u Splitu, a poznato je da je, uz nogomet, njegova druga ljubav oduvijek bila glazba. S jednim od svojih najboljih prijatelja, splitskiim glazbenikom Dadom Pastuovićem, svirao je u grupi Newera, a posljednji je korak u karijeri glazbenika napravio s rock bandom Rawbau.

Kapetanska karijera u inozemstvu Karijeru u inozemstvu počeo je 1993. godine u bundesligašu Karlsruheu gdje je proveo dvije i pol sezone i doživio rijetku privilegiju da kao stranac - igrajući uz Kahna - bude izabran za kapetana. Bio je najbolji stoper Bundeslige, što mu je omogućilo da potpiše vrijedan ugovor za engleski West Ham kamo je prešao za 1,85 milijuna funti, što je bio rekordan transfer u povijesti kluba. U West Hamu je pružao najbolje igre. I ondje je bio kapetan pa su se uskoro klubovi Premierlige, među njima Manchester United i Liverpool, otimali da ga angažiraju. S transferom u Everton 1997. godine, Bilić je postao najskuplji obrambenih igrač svijeta nakon što je klub iz Liverpoola za njega platio rekordnih pet milijuna funti. U Evertonu nije pružio što se od njega očekivalo jer se nikad nije oporavio od ozljede iz Francuske. Iako je imao ugovor do 2002. godine, u ljeto 1999. godine otišao je iz Evertona uz otpremninu od milijun funti.


Može li neko uklopit koju od ovih slika u tekst;

http://www.24sata.hr/repository/images/_variations/f/f/ff7de1d950258f207949c9222cccd1dd_medium_tall.jpg

http://www.24sata.hr/repository/images/_variations/2/9/29728f1caa0bf8131eb1e88d00e6983e_medium_tall.jpg

http://www.24sata.hr/repository/images/_variations/4/e/4ed3f184a5eb587eed21f32e8126e59c_medium_tall.jpg

http://www.24sata.hr/repository/image/34871/large_slideshow/

Ne smiju se ove slike postavljati u tekst, jer su zaštićene autorskim pravima.--Donatus 06:52, 22. studeni 2006. (CET)