Razgovor:Spašavanje Židova po Hrvatskoj floti lovaca podmornica 1944.

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Spašavanje Židova po Hrvatskoj floti lovaca podmornica 1944..
Rad na člancima
Pismohrane:

Jedini izvor koji sam našao na internetu: Hrvatska pomorska legija na Crnom moru 1941.-1944. - Vojna povijest | Magazin za vojnu povijest. --Argo Navis (razgovor) 13:10, 9. travnja 2021. (CEST)[odgovori]

Molba za brisanjem članka[uredi kôd]

Bit ću vrlo kratak: ovaj se članak u cijelosti bazira na poluinformacijama i izmišljotinama te ga stoga treba i obrisati. "Akcija spašavanja Židova", kako je u nekim krugovima prozvana, nije bila ni akcija spašavanja, niti su ju organizirali hrvatski mornari, niti su oni tu išta radili svojevoljno ili u tajnosti.

Budući da nam je manje-više jedini trenutno dostupni izvor o Hrvatskoj pomorskoj legiji knjiga njenog zapovjednika Andre Vrkljana (u Hrvatskoj objavljena kao "Hrvatski argonauti 20. stoljeća: povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941.-1944."), mislim da ju do objavljivanja nekog objektivnijeg istraživanja moramo uzimati za referentnu točku. U toj se knjizi svakako spominje evakuacija rumunjskih Židova u Tursku 1944. godine, ali Vrkljan vrlo jasno daje do znanja da je tu evakuaciju organizirala rumunjska vlada uz suglasnost Njemačke, te da su hrvatski legionari bili tek jedni od mnogih mornara u službi Kriegsmarine ili rumunjske mornarice koje je zapala zadaća osiguravanja konvoja s izbjegličkim brodovima. Hrvatski su legionari zapravo samo pratili dva konvoja s izbjeglicama kroz minsko polje, nakon čega su ih - prema zapovijedi - pustili da nastave sami preko otvorenog mora. (Relevantne stranice u knjizi su 212 i 213.)

I to je to. Nikakva spontanost, sve je bilo dogovoreno s njemačkom vladom i pod nadzorom njemačke ratne mornarice. Hrvatski legionari su samo u dva navrata odradili dodijeljenu im zadaću, kao i sto puta do tad. Ništa vrijedno članka, osim ako nećemo pisati članke o svakoj legionarskoj akciji na Crnom moru. Ili ako, nedajbože, smatramo da treba napisati članak pod naslovom "Spašavanje Židova po nacističkoj partiji i njemačkoj ratnoj mornarici", što bi ipak bilo malo perverzno.

Nadam se brzom brisanju ovog tendencioznog i lažljivog članka.

JCamatte (razgovor) 18:28, 15. prosinca 2021. (CET)[odgovori]

Slažem se. Pusit ću 7 dana da vidim ima li tko kakve kontraargumente i nakon toga brišem. —Argo Navis (razgovor) 20:24, 15. prosinca 2021. (CET)[odgovori]
Riješeno Riješeno. —Argo Navis (razgovor) 17:36, 23. prosinca 2021. (CET)[odgovori]