Razgovor:Srpska pravoslavna crkva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Srpska pravoslavna crkva.
Rad na člancima

imam sliku drenice manastira Devič koja je stara od prilike stotinak godina koja je u vlasništvu mog teče iz Kosovske Mitovice, Jordan je nasledio sliku od svoga dede,na slici je zapis da je iz stare srbije molio bi za vašu pomoć oko restauracije slike?


 ili        lazicbozidar@hotmail.com

Hrvatski jezik[uredi]

Da ne bude zabune: sveštenik, evharistija i dr. su srpske riječi. To što se govori o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ne znači da se mora govoriti srpskim jezikom. --Marijan 00:57, 14. veljača 2007. (CET) znaci kada se govori o hrvatskim katolickim svestenicima na srpskom da ne kazemo FRATAR nego POP, i da ne bude zabune EVHARISTIJA nije srpska rijec vec REC crkvenogslovenskog jezika grckog porijekla.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 212.200.65.118 (razgovordoprinosi)

Fratar nije isto što i pop. Fratar je redovnik (monah, kaluđer), a pop je svjetovni svećenik. Riječ pop koristimo i mi, ali zvuči malo pogrdno. Nitko se ne usudi u lice tako zvati svećenika. U srpskom je evharistija, u hrvatskom euharistija. Nije bitno podrijetlo riječi. 89.164.3.152 15:44, 19. travnja 2015. (CEST)

Premještaj[uredi]

Stranicu treba premjestiti na Srpska pravoslavna crkva! Dakle, samo je prvo slovo veliko, a sva ostala su mala. Ja sam pokušao, ali nešto očito ne radi kako treba. Molim administratore da to pokušaju popraviti. --Marko Pojatina 23:35, 6. travanj 2007. (CEST)

Riješeno Riješeno --Ante Perkovic 13:52, 15. travanj 2007. (CEST)

E, sad je li veliko ili malo C, ko će ga više znat. --Tycho Brahe 13:30, 20. travanj 2007. (CEST)
malo 'c'. Ako je još to ostalo kao dilema, može li se ukloniti predložak? Ili je još nešto upitno? --Sanya 15:15, 20. rujan 2007. (CEST)
Srpska pravoslavna Crkva. Suradnik:Donatus je dao objašnjenje u Kafiću. --Sanya 13:00, 25. listopad 2007. (CEST)

Ako nešto znači, na Wikipediji na srpskom jeziku, i uopšte po pravopisu srpskoga jezika, pravilno je crkva, znači malim slovom. No, pošto je ovo Wikipedija na hrvatskom, morate konsultirati nekoga tko posjeduje pravopis hrvatskoga jezika. Također, ako nešto znači, na zvaničnome siteu piše Srpska pravoslavna crkva, znači malim slovom.-Nikola Todorović 15:05, 31. siječanj 2008. (CET)

NAPOMENA[uredi]

Sve pravoslavne crkve su u istom rangu tj. niti je Carigradska patrijarsija iznad Srpske, niti je Srpska iznad Carigradske. --Stefan VL (razgovor) 23:00, 10. svibanj 2009. (CEST)

Nisi razumio, SPC je jedna od pomjesnih crkava. višeg ranga na 6 mijestu čini mi se , ali Ekumenski carigradski patrijarhat je "primus inter paras" prvi medju jednakima, i zastupnik pravoslavlja u svijetu. Svih 15 crkava su u kanonskom jedinstvu, kao jedna crkva sa teritorijalnom neovisnošću.--Portlannd (razgovor) 12:43, 29. prosinca 2013. (CET)

Pravilno pisanje[uredi]

Pravilan način na koji bi se naziv ove vjerske ustanove trebao pisati u skladu s pravopisom hrvatskog jezika bi bio: Srpska pravoslavna crkva, a ne Srpska pravoslavna Crkva. Naime, u pravopisu hrvatskog jezika se riječ crkva piše malim slovom kada označuje zgradu ili ustanovu (organizaciju), dok se velikim slovom piše ako je skraćenica za pojedinu crkvu ili Crkvu kao cjelokupni Božji narod. --Mudroslovac (razgovor) 01:53, 14. veljače 2012. (CET)

Nisam siguran da bi bilo u redu ostavit poveznice "političko djelovanje SPC, ipak je to vjerska ustanova, ne na zvaničnoj wiki stranici o SPC na hr jeziku, ali svakako se slažem da mimo toga treba , a i ima zasebna stranica o političkom djelovanju SPC, koje nije upitno , ali niti jedinstven slučaj u svijetu.

Evo i razloga zašto to ne ostavit na stranici o SPC. Mislim da se na taj način ostavlja dojam da je i danas cijela SPC politička organizacija, da su svi krivi za dešavanje u ratu i sl. , dakle nema potrebe etiketirati, mnogi koji su tada podržavali politiku danas nisu medju živima u SPC, a došli su novi ljudi. Zato je potrebno samo usavršiti, proširit stranicu koja postoji o političkom djelovanju SPC i tko djeluje politički u SPC danas. Inače SPC je u jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi kao kanonskoj zajednici poznata kao crkva koja je jedina od slavenskih crkava Jelinska a ne proruska, dakle njezina većina danas je okrenuta ekumenizmu i suradnji sa drugim zajednicama, postoji točno troje vladika koji su na drugoj strani konzervativni, patrijarh Irinej takodje spada u umerenije ljude crkve. Takodje ne generalizovat djelovanje cijele Katoličke crkve u Hrvtaskoj u vrijeme NDH ako se piše o crkvi u današnje vrijeme i njezinoj organizaciji danas. --Portlannd (razgovor) 12:39, 29. prosinca 2013. (CET)

"nekanonska u crnoj gori"[uredi]

navodite ove vrlo tendenciozne navode izvore, a da pri tome ne spomenete i izvore koji govore da vise 90% pravoslavnih "srbo-crnogoraca" pripada SPC. takodje ne navodite izvore koji navode da je "crkvu" mirasa dedeica tzv "cpc" osnovala sluzba drzavne bezbednosti i da nikada u povijesti nije postojala crnogorska pravoslavna crkva vec samo eparhija crnogorsko primorska a jedan od episkopa-vladika bio je NJEGOS II- srpski vladar i pisac, KAO I NJEGOS I, cija je neostvarena zelja bila da sednu u tron PATRIJARHA u PECI, kada se srbi oslobode od turaka. CINJENICE NE GOVORE kada je u pitanju organizacija PRAVOSLAVNIH CRKAVA, ne znam kako je kod katolika, ALI PRAVOSLAVNE CRKVE IMAJU SVOJE USTAVE KAO I DRZAVE, da li je neka crkva kanonska ili ne ne odrcuje stanje na terenu-kao u MAKEDONIJI- vec CRKVENI KANONI. da li je neka PRAVOSLAVNA CRKVA KANONSKA ILI NE NE PITA SE VATIKAN NEGO PRAVOSLAVNE CRKVE, A STAV SVIH pravoslavnih crkvi- i carigradske i moskovske patrijarsije i rumunske i bugarske pravoslavne crkve i atinske arhiepiskopije i svete gore je DA JE U CRNOJ GORI I MAKEDONIJI SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JEDINA KANONSKA I DA CPC I MPC U OCIMA PRAVOSLAVNIH CRKAVA NE POSTOJE, pa kome se to svidelo a kome ne.212.200.65.118