Razgovor:Tomašnica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Tomašnica.
Rad na člancima
Pismohrane:

Mislim da rubrika Zanimljivosti nije potrebna... -- Dvorsky 21:11, 3. listopad 2007. (CEST)

Par napomena u vezi članka:

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.


VELIKA SLOVA znače vikanje - pišite malim slovima.


Wikipedija:Kriteriji - ovaj članaka opisuje odabir tema za članke, ali slično bi se moglo napisati i za podteme uutar pojedinog članka. U članak o ekom mjestu ne spada apsolutno svaka informacija koja se o tom mjestu može saznati, pa tako brišem dio "Zanimljivosti".

--Pancho W. Villa (razgovor)

Dio o Drugom svjetskom ratu nije potkrijepljen nikakvim izvorima i izgleda vrlo jednostrano. --Mario Žamić (razgovor) 10:18, 22. rujan 2008. (CEST)

matky[uredi kôd]

Evo, malo sam prepravio članak. Promijenio sam velika u mala slova u podnaslovima Povijesti i malo prepravio i upotpunio dio o Drugom svjetskom ratu. Što se tiče dijela o Drugom svjetskom ratu, najviše informacija je prikupljeno iz pričanja starijih mještana koji su živjeli u to vrijeme, a neki od njih su bili i sudiobici tih događaja (članovi HSS-a, sudionici Križnog puta, iseljenici u Australiji, obični mještani itd.). Informacije o stradavanjima i broju, imenima i mjestima palih i nestalih su dobivene od odbora za izgradnju spomenika koji ih je prikupio iz knjiga župnog ureda i općine te su ti podatci objavljeni u časopisu Hrvatski Domobran. Što se tiče ocjene o nepristranosti smatram da to ne stoji budući da je situacija u mjestu bila takva kakva je bila i ne može se drugačije interpretirati. Ista stvar bi bila da se radilo o nekom mjestu u Istri ili Dalmaciji, samo što bi tada bile zamijenjene uloge aktera. Jednostavno, okolnosti su bile takve da se je stanovništvo poistovjetilo s NDH i vojsku NDH prihvatilo kao vlastitu, domaću, a pripadnike NOV-a kao neprijateljsku, ilegalnu vojsku. To je stvar činjenica i povijesnih okolnosti koje sam tu iznio, a ne samo moga gledišta ili stajališta.

Dio Zanimljivosti sam bio dodao kako bih pokazao način na koji danas neki posve strani i nebitni pojmovi mogu iznenada ući u jezik te postati dio lokalnih običaja i baštine. To se dogodilo s nazivima Mexico i Texas koji su napisani na pločama te se stanovništvo poistovjetilo s njima i prihvatilo ih kao dio lokalne kulture. Ista stvar se nekada vjerojatno dogodila npr. s nazivima Brajac, Paur, Šokac, Bodul itd., itd. Matky— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Matky (razgovordoprinosi) 14:50, 25. rujan 2008.

Enciklopedija??[uredi kôd]

Ne samo što je dio o Drugom svjetskom ratu i dalje sve prije nego neutralan, članak "vrvi" rečenicama u stilu:

  • "Nebom nadlijeću škanjci, gavrani, vrane, svrake, a lastavice grade svoja gnijezda na kućama i zgradama dok su krošnje drveća pune raznovrsnih ptica pjevica, djetlića, vrabaca, kosova i mnogih drugih vrsta."

ili:

  • "U bećarenju tomaščanskih mladića prednjače Mijo (Mile) Mataković, Janko Hrastovčak, Josip i Nikola Pavlić i drugi."

Članak vapi za ozbiljnom preradom. Branka France (razgovor) 10:39, 9. prosinac 2008. (CET)