Razgovor:Treći robovski rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Treći robovski rat.
Rad na člancima
Pismohrane:


Spartak se rodio kao slobodnjak u Trakiji. Bio je dosta jak da bude u Rimskoj vojsci u Makedoniji.

Pobjegao je iz vojske i bio je proglašen izdajnikom. Nakon nekog vremena su ga uhvatili i odveli u gladijatirsku školu u Kapui. 73.g.P.K. je pobjegao s oko 70 gladijatora. Uzeli su noževe iz trgovine za kuhinju i kola puna oružja.

Utaborili su se na Vezuvu te su im se tamo pridružili mnogi robovi. Harali su regijom, pljačkali makar se činilo da ih Spartak pokušava obuzdati. Spartkovi glavni pomočnici su bili galski gladijatori Crixus i Oenomaus. Senat je poslao vojskovođu Klaudija Glabera protiv pobunjenih robova s oko 3 000 novih vojnika iz regije. Mislili su da su ulovili u zamku pobunjenike na Vezuvu ali je Spartak je poveo svoje ljude na drugu stranu planine pomoću vinove loze došao vojsci s leđa i rastjerao ih.

Uzastopce je pobijedio dvije kohorte – vojne jedinice.

Želio je povesti svoje ljude preko Alpa i pobjeći iz Italije ali su Galski i Germanski robovi željeli ostati Italiji i nastaviti pljačkati. Odvojili su se od Spartaka koji je proveo zimu u južnoj Italiji.

72.g.P.K. :

Spartak je okupio oko 70 000 robova uglavnom iz seoskih područja pa je Senat, uznemiren, konačno poslao protiv njega dva konzula ( Publicola i Lentulus ) s po dvije legije. Gali i Germani koji su se odvojili od Spartaka bili su poraženi od Publicole. Spartak je pobijedio Lentulusa a zatim i Publicolu.

U centralnoj Italiji Spartak je pobijedio konzulove vojske i otišao na sjever gdje je pobijedio tamošnjeg prokonzula. Alpe su sada bile otvorene za pobunjenike ali su Gali i Germani ponovno odbili otići pa se Spartak vratio u južnu Italiju, možda želeći otploviti na Siciliju.

U jesen kada je pobuna bila na svom vrhuncu i Spartak imao oko 120 000 sljedbenika Senat je izglasao da dodjeli vlast Marcusu Liciniusu Crassusu koji je bio vojskovođa u 73.g.P.K. ali je trenutačno bio bez službe. Crassus je bio najbogatiji čovijek u Rimu, plemić iz stare plebejske familije. Budući da je dobio malu podršku od kozervativnog plemstva koje je dominiralo senatom on je našao saveznike u stranci narodnjaka. Crassus je dobio šest novih legija plus četiri konzulske legije. Kada je jedan od Crassusovih časnika napao Spartaka s dvije legije mimo naredbe Spartak ih je lagano porazio. Nakon puno vremena Crassus je napokon pobijedio.Spartak je poslije toga ipak uspio probiti 50 km dugačku utvrđenu liniju, kojom ga je Crassus htio zatvoriti na jugu Italije, i uputio se prema Brindiziju u namjeri da se prebaci u Grčku. Do odlučnog sukoma između Spartaka i Rimljana došlo je u Lukaniji 71.g.P.K. Spartak je pao, njegova se vojska raspršila. Surovim obračunom s pobijeđenim ustanicima ( razapeto je na križ oko 6 000 robova ) završio je treći robovski rat koji je teško uzdrmao temalje Rimskog imperija.