Razgovor o kategoriji:Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prijedlog za promjenu imena kategorije "Hrvatski arhitekti" u "Arhitekti u Hrvatskoj"[uredi kôd]

Prema Robertinoj preporuci, ovdje bih objasnio argument za promjenu naziva kategorije. Tijekom stoljeca arhitekti koji su djelovali u Hrvatskoj su vecinom bili stranog podrijetla. Vecinom su to bili Talijani i Austrijanci, itd. daklje osobe rodjene u njemackim ili talijanskim krajevima koje su imale njemacka ili talijanska imena i govorili iskljucivo svojim materinjim jezikom. Tako je bilo uglavnom sve do prve polovice 20. stoljeca. Oni su vrlo cesto proveli cijeli zivot u Hrvatskoj, ali se ipak ne mogu nazvati hrvatskim arhitektima. S druge pak strane, cini mi se da su u kategoriju hrvatskih arhitekata usli i neki slavni strani arhitekti koji su projektirali znacajniju zgradu u Hrvatskoj, a koji se nikako ne mogu zvati hrvatskim arhitektima jer su svoja djela takodjer ostavili negdje drugdje. Zato predlazem da se svim arhitektima koji su nesto gradili u Hrvatskoj pridruzi kategorija "Arhitekti u Hrvatskoj".--Fhms (razgovor) 16:47, 26. veljača 2009. (CET)

"Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj"[uredi kôd]

Stavljam na raspravu i mogucnost da se kategorija zove "Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj". Naime, rijec arhitekt se uglavnom koristi za projektante koji su zavrsili arhitektonski i sl. fakultet, i to u zadnjih 100-150 godina. Naime, raniji graditelji su vecinom po struci bili zidari, ali su jednako tako radili i projekte. Oni jesu arhitekti po vrsti svog posla, ali buduci da su se vise bavili zidarskim radovima nego projektiranjem, primjerenije ih je zvati graditeljima. Samo se vrhunski graditelji u srednjem vijeku/renesansi/baroku (dakle 12-18. stoljece), tipa Michelangelo, Brunelleschi, itd. u literaturi zovu arhitektima. Kod nas takvih vrhunskih arhitekata uglavnom nije bilo. Radi objedinjavanja svih tih "stvaratelja" koji su zapravo radili isti posao, mozda bi bilo zgodnije da se kategorija zove ""Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj"." --Fhms (razgovor) 14:17, 27. veljača 2009. (CET)

ZA ZA--Ex13 (razgovor) 12:39, 7. ožujak 2009. (CET)

Uz pitanje - da li da onda sve kategorije iz Kategorija:Arhitekti_po_državama nazovemo tako?--Ex13 (razgovor) 12:42, 7. ožujak 2009. (CET)

ZA ZA--frk@ 15:34, 7. ožujak 2009. (CET)

Riješeno Riješeno--Ex13 (razgovor) 18:36, 7. ožujak 2009. (CET)

ovo je bilo brzinsko glasovanje[uredi kôd]

no valjda su dva glasa za ZA bila dovoljna

  • prvi ZA u 12:39, 7. ožujak 2009.
  • drugi ZA u 15:34, 7. ožujak 2009.

sve skupa riješeno

  • 18:36, 7. ožujak 2009.

Pitam se samo što ćete sa onima koji su hrvatski arhitekti a nisu graditelji ?

DivJak (razgovor) 18:18, 12. ožujak 2009. (CET)

Tu su dva glasa, treći je glas predlagatelja, a postoji još i iscrpna rasprava ovdje (u kojoj se daju i odgovori na navedeno pitanje, a isti se nalazi i par redak iznda) na istu ili povezanu temu (a da ne spominjem prijedlog predlagatelja u Kafiću koji je stajao nekoliko dana). Suradnici je predlagatelj ostavio poruku Razgovor_sa_suradnikom:Divna_Jaksic#arhitekti 30. siječnja, dakle prije gotovo mjesec i pol, a na isti se nije očitovala, niti dala ikakvu reakciju, iako se po doprinosima iste vidi da je morala uočiti navedenu poruku. Stoga davanje ovakvih jalnih komentara nakon nekoliko tjedana je u najmanju ruku bezobrazno i ne vodi ničemu. Kada treba dati komentar, onda se šuti i govori da se "ne voli ulaziti u rasprave", ali kad ostali rasprave onda se nađe pozvanim komentirati. Stoga pozivan suradnicu da iznese svoj prijedlog i ako bude dobar prihvatit će se. --Ex13 (razgovor) 18:45, 12. ožujak 2009. (CET)

Kategorija:Hrvatski arhitekti[uredi kôd]

Otvorio sam novu kategoriju Hrvatski arhitekti, ne vidjevši ovu raspravu, no Roberta mi je ukazala da postoji ovaj dogovor. Ne želim komplicirati stvari s novim glasovanjem, no kategorija Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj samo je privremena. U načelu, već sa postojećim brojem članaka trebalo bi ju razbiti u hrvatske arhitekte i hrvatske graditelje ili graditelje u Hrvatskoj, ovisno o dogovoru. Zasad samo tražim suglasnost da one koji nemaju veze sa starim graditeljstvom već se bave isključivo arhitekturom prebacim u novu kategoriju, kako bi podjela bila jasnija. LukaKrstulović 11:53, 1. studenoga 2011. (CET)[odgovori]

Da, zaključak je glasio: "Arhitekti idu u Kategorija:Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj te Biografija, grad.--Ex13 (razgovor) 23:08, 7. ožujak 2009. (CET)". Kako su rasprave, dogovori i prijedlozi oko ovih kategorija razbacani na raznim stranicama, predložila bih zapravo otvaranje jedne stranice po uzoru na ostale tipske članke, npr. Wikipedija:Tipski članci/Arhitektura i građevinarstvo, jer mi se čini zasad nepotrebnim odvajati građevinarstvo od arhitekture. Na toj bi se stranici mogle napisati upute za sve trenutačne i buduće suradnike, prema dosadašnjim dogovorima sa stranica: Razgovor o kategoriji:Građevine u Hrvatskoj, Razgovor o kategoriji:Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj(↑), Razgovor o kategoriji:Katoličke crkve u Hrvatskoj, Razgovor o kategoriji:Arhitektura u Hrvatskoj, huh, možda mi je koja promakla, ali ovih sam se sjetila. Poveznicu prema Wikipedija:Tipski članci/Arhitektura i građevinarstvo bi bilo dobro staviti na zaglavlje glavnih kategorija, kako bi bila uvijek dostupna kao podsjetnik tijekom rada. Što se tiče kategorije Hrvatski arhitekti, možda je 2009. bilo prihvatljivo imati takvu kategoriju, ali s rastom broja članaka možda je vrijeme za dodatnu kategoriju. --Roberta F. 12:11, 2. studenoga 2011. (CET)[odgovori]