Razgovor o kategoriji:Kratice

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Kratice.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prijedlog za enigmatičare[uredi kôd]

Imam neke ideje kako wikipediju ostaviti maksimalno funkcionalnom, a opet da dobro posluzi i enigmaticarima.

Dakle, pretpostavljam da enigmaticari krecu od toga da imaju zadani niz slova kojemu trebaju pridijeliti znacenje? Kriticni su kratki nizovi slova (najcesce kratice), koliko kuzim?

Glede kratica i kratkih rijeci, moguce su sljedece situacije:

kratica ima samo jedno znacenje[uredi kôd]

U ovom slucaju , redirect ne bi trebao biti problem. Ako posjetitelj upise npr SAD, redirect ce ga odvesti na stranicu s punim nazivom, uz oznaku "(Preusmjereno sa SAD)"

kratica ima vise znacenja, podjednako cestih[uredi kôd]

U ovom slucaju, imamo razdvojbenu stranicu (npr:HNS - hrv. nogometni savez ili stranka) i to je jos i najbolje rjesenje za enignaticara.

No, pitanje je da li na razdvojenim stranicama stavljati linkove natrag na kraticu. Meni se to cini nepotrebnim jer koga zanima sto HNS znaci, moze bas sve saznati na stranici HNS. No, ako treba, ima i za to rjesenje, moze se (iako je to po meni nepotrebno, cak i enignaticarima) na kraj dodati clanka dodati:

Vidi i:

kratica ima vise znacenja, ali je jedno prevladavajuce[uredi kôd]

Primjer je RSK.

Koliko vidim, problem je skoro iskljucivo u ovom slucaju, a primjer je RSK, stranica koja bi, po meni, trebala imati cisti REDIRECT na Republika Srpska Krajina, jer vecini ne pada na pamet da klikanjem na RSK mogu doci na neku stranicu osim te. Problem je sto se u tom slucaju vise ne moze pronaci druga znacenja RSK jer je na stranici RSK REDIRECT, a ne razdvojba.

Moj prijedlog je da se napise i dodatna stranica - RSK (razdvojba), te se na kraju (ne na pocetku da se ne razbija tekst sa necim sto je ocito off topic) stranice RSK doda i tekst:

RSK (razdvojba) bi se zatim trebala staviti u kategoriju Kratice, a takodjer bi sve stranice tipa Wikipedija:Troslovi-H trebali linkati na ovu stranicu, a ne na RSK.

Takodjer, pozivam wikipeidjance sklone programiranju da pomognu generirati kod za ostale troslove, osim Wikipedija:Troslovi-H (to je jedina takva stranica!), tako da wikipediju nacinimo enigmaticki najkorisnijom od svih 188 (?) wikipedija :))).

Ja takodjer imam neke ideje o tome kako poboljsati enigmatski aspekt wikipedije i to cu izloziti ovdje za koji dan, kad sve to poslozim u glavi :).

--Ante Perkovic 09:13, 31 kolovoza 2005 (CEST)

Kratice i enigmaticari - problem rijesen?[uredi kôd]

Da bi svi nasi wikipedijanci bili zadovoljni :)), ja sam ovih dana malo prekopao Help od wikipedije i skuzio da se cak i REDIRECT stranice mogu kategorizorati!

Bitno je samo staviti kategoriju na isti red kao i REDIRECT. Dakle, ne <enter> nego odma [[category:Kratice]]. Vidi primjer na SAD. Time je rijesen dio problema sa kraticama. --Ante Perkovic 11:22, 5. rujna 2005. (CEST)[odgovori]