Razgovor o kategoriji:Seksualnost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Seksualnost.
Rad na člancima
Pismohrane:

Predlazem da se ova 2 clanka, zajedno sa clancima iz Kategorija:Seksologija prebace u Kategorija:Spolnost, ovi sadasnji naslovi kategoriju su mi malo blesavi. --195.29.145.165 11:41, 26. travnja 2006. (CEST)

Spolnost je istoznačnica seksualnosti, no spolnost (kao manje rabljena riječ) neke stvari implicira, dok se kod seksualnosti eksplicitno zna o čemu se radi, te mislim da je bolji naziv kategorije seksualnost. SpeedyGonsales 15:14, 17. kolovoza 2006. (CEST)

Kategorija: Seksologija[uredi kôd]

Postoji već kategorija "seksologija", pa nema potrebe za novom.--Fausto 13:47, 17. kolovoza 2006. (CEST)

Kategorija seksologija je preuska za veliki broj pojmova koji spadaju u (ljudsku) seksualnost. Kad kategorija dovoljno naraste, onda se može unutar nje otvoriti kategorija seksualnost (tj. postojeća se ne mora nužno brisati, no većina članaka treba biti u kategoriji seksualnost). SpeedyGonsales 15:10, 17. kolovoza 2006. (CEST)

Seksualnost[uredi kôd]

Pošto već radite na ovoj temi, predlažem da skinete pojmove koji Vam trebaju s moga portala Edusex.Org - Seksualna Edukacija Online. Pogledajte i što Vas zanima, pa stavite ovdje gore. Samo bih molio da ostavite link do stranice.

Hvala

Webmaster Stjepan Dumancic

Preusmjerenje: seksualnost > spolnost[uredi kôd]

S obzirom da je riječ o primarno biološkom nazivu, predlažem da se seksualnost preusmjeri na spolnost. Riječ seks (lat. sexus: spol, od secare: dijeliti, sjeći) ima više značenja u hrvatskom jeziku i može značiti (1) skup anatomskih, fizioloških i psiholoških obilježja po kojima se unutar istih vrsta razlikuju ženke od mužjaka, (2) organsku funkciju u reproduktivnom sustavu vrste i (3) spolni odnos (izvor: HJP). U prvom značenju seks je isto što i spol, a za treće značenje postoji i naziv snošaj. Npr. seksualni organi isto su što i spolni organi, seksualni hormoni isto su što i spolni hormoni, seksualni odgoj isto je što i spolni odgoj itd. Seksualnost i spolnost potpuni su sinonimi. Znanost koja proučava ono što oni označuju zove se seksologija. Pridjevi koji se izvode iz seksualnosti i spolnosti jesu seksualni, odnosno spolni. Njihova uporaba može se vidjeti u Hrvatskoj enciklopediji ovdje, odnosno ovdje. Već sam napravio izmjene u članku o čovječjoj spolnosti (prije ljudska seksualnost) i napisao obris čovječje spolnosti, indeks članaka o čovječjoj spolnosti. Sve ovo pišem samo zato da se ime kategorije uskladi s imenima postojećih članaka, predložaka i dr. Naravno, u tijelima članaka kriteriji uporabe ovih naziva nešto su labaviji tako da se nadam da neće početi vježbanje purizma na riječima seksualnost i seksualni i progon imena natuknica kao što su seksualna patologija, biseksualnost, seksualna revolucija itsl. Smiley green alien wink.svg Potonje pišem samo zato da preduhitrim potencijalne čistunce. --Conquistador (razgovor) 17:49, 14. veljače 2014. (CET)