Razgovor o kategoriji:Staroruski vladari

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Staroruski vladari.
Rad na člancima
Pismohrane:

Termin «staroruski»[uredi kôd]

Opisni termin «staroruski» je pojam kojim se označava kulturno i političko povijesno razdoblje istočnih Slavena prije raspada države Kijevske Rusi u 13. stoljeću.[1] Podjednako se odnosi na kulturno-politička dostignuća Rusa, Ukrajinaca i Bjelorusa, koji su tada živjeli u sklopu zajedničke države Kijevske Rusi.

Hrvatski termin «staroruski» u ruskoj povijesti je vezan i odnosi se na zemljopisni i politički termin «Rus'»,[2] dok je mlađi termin «ruski» vezan za povijest započetu nakon formiranja Velike kneževine Moskve i državnički termin «Rossija».[3] Termin «staroruski» u povijesti Ukrajine često zna biti zamijenjen terminom «staroukrajinski», a ako je riječ isključivo o povijesti vezanoj za grad Kijev, onda se pojam često zamjenjuje i terminom «starokijevski».[4] Ti termini u hrvatskoj literaturi su rijetki, ali postoje.[5]

Stručna hrvatska literatura do 1997. godine, gotovo da uopće nije bila stručno upućena na razlike između političkih termina «staroruski» i «ruski» ili ih je koristila vrlo rijetko, što je predstavljalo jednu od temeljnih prepreka pri jasnom spoznavanju povijesnih odnosa između Rusa, Ukrajinaca i Bjelorusa. Termin «staroruski» u Hrvatskoj se danas i dalje najčešće koristi za označavanje termina iz srednjovjekovne istočnoslavenske književnosti,[6] no termin se sve češće koristi i u mlađoj stručnoj povijesnoj literaturi kao povijesno-politički termin.

Izvori[uredi kôd]