Razgovor o predlošku:Novosti

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Predložak:Novosti.
Rad na člancima
Pismohrane:

Vulkani[uredi kôd]

Vulkani erumpiraju. Ne? --Dario 15:15, 24 kolovoz 2005 (CEST)

[EDIT] - pogledah u knjigu iz zemljopisa (korisna stvar... po prvi puta :)). Erupcija vulkana je kad vulkan erumpira. --Dario 15:28, 24 kolovoz 2005 (CEST)

Prikaz slika[uredi kôd]

Trebalo bi sličicu staviti izvan zvjezdice, dakle ovako:

[[Image:New Orleans PD 1.jpg|100px|right|New Orleans.]]
*Kriza u '''[[New Orleansu]]''',

jer kad stoje ovako:

*[[Image:New Orleans PD 1.jpg|100px|right|New Orleans.]]Kriza u '''[[New Orleansu]]''',

onda Microsoftov preglednički poluproizvod uvuče kvadratić i početak reda dublje od ostalih. --Elephantus (razgovor) 13:16, 3 rujna 2005 (CEST)

Probao sam to već, puno je gore: kad se bullet stavi poslije slike, onda ga nijedan browser iz nepoznatih razloga ne čita kao bullet, nego kao običnu * zvjezdicu. --Dario 13:31, 3 rujna 2005 (CEST)

Ključno je staviti novi red iza slike, znači zvjezdica uvijek mora biti prvi znak u redu, onda wiki skuži da je u pitanju list item:

[[Image:New Orleans PD 1.jpg|100px|right|New Orleans.]]
*Kriza u '''[[New Orleansu]]''',

umjesto

[[Image:New Orleans PD 1.jpg|100px|right|New Orleans.]]*Kriza u '''[[New Orleansu]]''',

--Elephantus (razgovor) 13:37, 3 rujna 2005 (CEST)

Da, ali onda (zato što nije na početku svakog reda zvjezdica) ne kuži da su svi itemi u istoj listi, pa bježe posvuda. Bar u Firefoxu, Što znači da je u IE-u vjerojatno 16x gore :) --Dario 15:54, 3 rujna 2005 (CEST)

Labudi i labudovi[uredi kôd]

Oba su oblika jednako "pravilna", samo što je u publicističkom stilu češće i neobilježeno "labudovi" kao što se moglo vidjeti u proteklih tjedan dana u medijima. --Elephantus (razgovor) 18:40, 25. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Mislim da je to jednako kao i galeb u jednini, a galebovi u množini. (P.s. sjetite se pjesme Bana iz Daleke obale 'Jugo'; a znam da sam davno već čuo za tu množinu) Damirux 09:53, 3. veljače 2006. (CET)[odgovori]

INA, reklama na Glavnoj stranici ?????[uredi kôd]

A zasto smo na glavnu stranicu stavili reklamu za naseg najdrazeg monopolistu???

Ante

Gužva[uredi kôd]

Pogledajte Glavna stranica/Prijedlog. Ovo treba malo srezat. --Ante Perkovic 12:17, 27. svibnja 2006. (CEST)[odgovori]



Novosti[uredi kôd]

U Novosti stavljati samo vijesti koje se tiču hrvatske. Ne raditi od Novosti crnu kroniku, pišući o raznim saobraćajkama na cestama i sl. jer toga u turističkoj sezoni ima i previše. Ne stavljati pojedina lokalna kulturna događanja, osim većih manifestacija (Dubrovačke ljetne igre, Riječke ljetne noći i sl.). Takve manifestacije najaviti jednom rečenicom i eventualno staviti vanjski link na program događanja unutar manifestacija (ako postoji). Damirux 15:15, 23. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]


Stavljanje vanjskih poveznica kao VIŠE[uredi kôd]

Nekad se na dotičnu vijest može na kraju staviti poveznica VIŠE koja će biti vanjska na neki članak koji se direktno tiče onoga o čemu se u vijesti radi. To ne smije biti poveznica na neku naslovnicu i sl. nego direktno na vijest o kojoj se govori.
Naprimjer, ako je netko nešto izumio i sl. ne stavljati poveznicu na njegove glavnu stranicu, nego na samu vijest da je ta osoba nešto izumila. Damirux 21:58, 3. prosinac 2006. (CET)

Ovo ne zadovoljava jer se u ovom slučaju radi o direktnoj reklami te dotične vijesti i/ili sitea na kojem se nalazi. To je isto kao da se za izabranu sliku postavi slika koja je zaštićena autorskim pravom ili članak koji krši neutralnu točku gledišta. Pojam može je jako rastezljiv, tko će kontrolirati da te poveznice nisu reklama ma makar ona bila i nenamjerna. Prije nekog vremena nisu se uopće dozvoljavale vanjske poveznice u Novostima.
I dalje smatram da se na Glavnoj stranici ne bi trebale/nebi smjele nalaziti vanjske poveznice u bilo kojem obliku one bile skrivene. Dok se ovo ne riješi i zajednica ne izjasni molim da se ne postavljaju vanjske poveznice na Glavnu stranicu.
Ako ima nedoumica WP:NIJE WP:5S
-- Andrej Šalov 22:05, 3. prosinac 2006. (CET)



Stavljali smo dosad VIŠE, ako nisi išao za tim.

Stavlja se na vijesti koje imaju nešto opširnije na nekim siteovima tj. odakle je vijest pročitana, jer više o toj dotičnoj vijesti ne postoji u članku ili članka nema, a ljude interesira nešto više što s wikipedije ne mogu saznati, a niti im ta jedna rečenica često nije dovoljna o dotičnoj vijesti. Kako se stavljalo VIŠE dosad već nekoliko mjeseci, stajat će i odsad dok se ne odluči o tome većinom suradnika na ovoj stranici. Dosad se nitko nije bunio osim Andreja.
Ako to pravdaš reklamom, onda bi svaka vanjska poveznica u člancima po takvom stavu trebala biti ukinuta, jer je reklama. Damirux 22:13, 3. prosinac 2006. (CET)

E sori stari ali povukao si krivoga za jezik. Dokaz ćeš dobiti za nekoliko minuta oko vanjskih poveznica. -- Andrej Šalov 22:16, 3. prosinac 2006. (CET)


Vanjske poveznice se odavno već stavljaju. Pogledaj malo arhiv Novosti.

Sorry ti, STARI, ali poveznice VIŠE su se odavno stavljale, samo možda nije pisalo baš riječ VIŠE.
Primjer iz Ožujka --> *10. ožujka - Voda na Saturnovu mjesecu Enceladusu?! NASA-ina letjelica Cassini snimila je tekuću vodu na Saturnovom mjesecu Enceladusu. Poveznica:NASA - letjelica Cassini

Damirux 22:21, 3. prosinac 2006. (CET)


Drugi dokazi --> Predložak:Novosti/Arhiv/2005.
Tada još nisam radio na wiki, a pogledaj samo koliko ima vanjskih linkova na kraju svake vijesti i to još na stranice na stranom jeziku. Damirux 22:45, 3. prosinac 2006. (CET)



A ja govorim o vremenu kada ih ti uređuješ ili si zaboravio da si ih preuzeo i ovlastio druge da ih rade.

I kako rekoh Predložak:Novosti/Arhiv za 2006 u njemu se vidi slijedeće:

  • 14. listopada - Počeo festival kestena maruna, tzv. Marunada u Lovranu (14. i 15.), Dobreću (21. i 22.) i Lignju (28. i 29.10). više
  • 6. listopada - Janica Kostelić propušta nadolazeću skijašku sezonu! više
  • 8. rujna - Hrvatski internet provider T-Com povećao internet promet svojim korisnicima ADSL-a bez promjene cijena. više
  • 26. kolovoza - U Varaždinu (grb na slici) je počeo najveći ulični festival - Špancirfest više
  • 29. lipnja - Riječke ljetne noći se otvaraju večeras (21.30 sati) u Rijeci predstavom australske skupine "Strange Fruit" s predstavom "The Field"
  • 29. lipnja - Kastavsko kulturno leto se večeras u 20.30 otvara u gradu Kastvu uz nastup Gustafa i Stampeda.
  • 24. lipnja - U Šibeniku otvoren 46. međunarodni dječji festival koji će trajati dva tjedna. Nastupit će izvođači iz 13 zemalja, ukupno više od 1.500 izvođača. više
  • 22. lipnja - SP u nogometu; Hrvatska je eliminirana iz daljnjeg natjecanja na SP-u u nogometu od strane Australije remijem 2-2, koji je odgovarao Australcima. više
  • 17. lipnja - U Rijeci se održava Međunarodna jedriličarska regata krstaša "Fiumanka 2006." više
  • 17. lipnja - S prvim danima srpnja uvodi se beskontaktna elektronička naplata cestarine. više
  • 6. lipnja - Ministarstvo financija ima čak 360 savjetnika! Njihove bruto plaće porezne obveznike godišnje koštaju oko 105,754.000,00 kuna. više
  • 3. lipnja - Blanka Vlašić u Oslu drugi je put u karijeri pobijedila na mitingu Zlatne lige - više
  • 3. lipnja - Crijevna viroza hara hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Oboljelo 5 igrača! - više
  • 26. svibnja - proglašen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva - Odluka Vlade
  • 13. ožujka - Dani frankofonije. Od 15. do 29. ožujka u Hrvatskoj će se održati brojni kulturni događaji vezani uz francuski jezik.
  • 10. ožujka - Voda na Saturnovu mjesecu Enceladusu?! NASA-ina letjelica Cassini snimila je tekuću vodu na Saturnovom mjesecu Enceladusu. Poveznica:NASA - letjelica Cassini
  • 26. veljače - je održana 23. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci na kojoj je sudjelovalo preko 8 000 maski u 110 grupa. Riječki karneval je najveći u Hrvatskoj i jedan od najvećih na svijetu. Karnevalska povorka krenula je, po običaju, u podne i trajala do predvečer kada se nastavila zabava po gradskim trgovima i šatorima. Popis sudionika i snimku putem interneta pogledajte ovdje
  • 18. veljače - u Rijeci održan 10. jubilarni Međunarodni dječji karneval na kojem je u dječjoj povorci koja je trajala gotovo tri sata prodefiliralo oko 5000 maski iz zemlje i inozemstva. Snimku pogledajte ovdje.

18 vanjskih poveznica u 18 vijsti od nekih 200 i nešto vijesti od tih 18 vanjskih poveznica slijedeći suradnici su postavili:

  • Damirux - 15
  • Roberta F - 1
  • Zmaj - 1
  • ne mogu pronaći - 1
  • ukupno 18 vanjskih poveznica ne računajući ovu o kojoj se lome koplja.

Zaključak se nameće sam.

Hvala na strpljivosti!

-- Andrej Šalov 22:50, 3. prosinac 2006. (CET)

Zaključak očito ubraja godinu 2006. ali u statistiku treba uzeti i 2005. Damirux 02:10, 4. prosinac 2006. (CET)



Pa što ako sam ih ja stavljao? Stavljao sam prateći primjer drugih na što su me stariji admini uputili. Slijedeći taj primjer naišao sam i na poveznice na vanjske stranice.

Mene zanima što si ti radio ovih mjeseci dok su bile te poveznice ovdje na Novostima? Zašto nisi prije reagirao, nego se javljaš nakon što je to dobrano zaživjelo mjesecima. Ja sam samo nastavio s poveznicama onako kako sam vidio da se to radilo 2005. i malo poboljšao da ne bude cijeli link. Usput ne stavljam poveznice na vanjske članke na drugom jeziku.

Očito samo tebi smetaju poveznice. Drugi su odavno to prihvatili i nitko se nije žalio. Samo ti ovdje tupiš svoju samovolju!

Tražim izjašnjavanje o ovom problemu drugih suradnika i admina ovdje. Prije toga ne želim vidjeti brisanje i tvoju samovolju. Wikipedija nije samo tvoja!

Damirux 02:05, 4. prosinac 2006. (CET)


Prijedlog Pravila za uređivanje Novosti na glavnoj stranici[uredi kôd]

  • Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih sportaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i naučnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest interesirala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku.
  • U vijesti ne stavljati nikakve crne kronike (saobraćajne nesreće, ubojstva i sl. osim ako je životno stradala neka osoba s vodeće političke scene)
  • Ne stavljati više od 4-5 vijesti (tako da podnaslov ispod Na današnji dan bude ako je ikako moguće poravnat s podnaslovom lijevo Slika tjedna - u najnovijem Firefoxu i Internet Exploreru s postavkama teksta na normali više-manje je jednako)
  • Vijesti ne smiju biti iste tematike (npr. sve sportske)
  • Vijesti moraju biti kratke i sažete u 1-2 rečenice
  • Podebljati (ako je moguće) bitno (npr. imena - ako je vijest o toj osobi) da bi vijest <<upala u oči>>
  • Vijest se može popratiti manjom slikom (od 80 do 120px)
  • RASPRAVA DOLJE --> Na kraju pojedine vijesti se eventualno može staviti vanjska poveznica više (unutar koje se treba uklopiti vanjski link) na dotični opširniji članak na internetu. Pogotovo ako se na hrvatskoj Wikipediji ne može saznati više informacija o dotičnoj vijesti.


Damirux 20:28, 10. prosinac 2006. (CET)


Gornji prijedlog dajem na razmatranje ostalima aktivnim suradnicima (pogotovo onima koji pomažu u uređivanju Novosti). Primjedbe i eventualne dopune pisati ispod ovog teksta. Damirux 20:28, 10. prosinac 2006. (CET)

Komentar Andreja Šalova[uredi kôd]

Wikicitati »* Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih sportaša na nekom međunardonom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i naučnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest interesirala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku.«

Treba u slučaju više vijesti odabrati one koje su nainteresantnije u datom trenutku. Ni u kom slučaju ne dopustiti da vijesti budu samo o jednoj temi npr. sportu.

Slažem se da ne bi trebale biti vijesti o jednoj temi. I na to se pazi. Damirux 03:13, 11. prosinac 2006. (CET)
Wikicitati »* Ne stavljati više od 4-5 vijesti (tako da podnaslov ispod Na današnji dan bude ako je ikako moguće poravnat s podnaslovom lijevo Slika tjedna

Broj vijesti ovisi o redcima teksta što je više redaka teksta jedne vijesti to je druge vijesti manje a automatski se s time i smanjuje broj vijesti.

Zato treba paziti da ne bude puno redaka. Bar ja na to pazim. Damirux 03:13, 11. prosinac 2006. (CET)
Wikicitati »* Vijesti moraju biti u 1-2 rečenice«

Vijest mora biti kratka sažeta i jasna, rečenice mogu biti od 5 riječi ili 50 riječi, više je potrebno ograničiti se na količinu samog teksta

Naravno da rečenice moraju biti što kraće i sažetije (da se najbitnije sazna iz jedne kratke rečenice). Na to obvezno paziti! Damirux
Wikicitati »* Podebljati (ako je moguće) bitno (npr. imena - ako je vijest o toj osobi) da bi vijest <<upala u oči>>«

Naravno podebljati ključni pojam koji se tiče te vjesti

Wikicitati »* Na kraju pojedine vijesti se eventualno može staviti vanjska poveznica više (unutar koje se treba uklopiti vanjski link) na dotični opširniji članak na internetu. Pogotovo ako se na hrvatskoj Wikipediji ne može saznati više informacija o dotičnoj vijesti.«

Ovo bi trebalo izbaciti jer s jedne strane čitač odlazi sa wikipedije, s druge Wikipedija nije u službi ničijih vijesti kao ni promocija nekih vijesti. Bolje je ostaviti crvenu poveznicu i na taj način zaintrigirati nekoga da napiše članak nego stavit vanjsku poveznicu i na taj način riješiti stvar.

O ovome bi se trebali ostali admini izjasniti, a ne njih dvoje svatko na svoju stranu. Pošto je otprije postojala navika (iz 2005) da se stavljaju vanjske poveznice na kraju rečenice, trebalo bi pitati ostale admine što misle o tome. Damirux
Još u lipnju 2006. sam se pobunila protiv stavljanja vanjskih poveznica u predložak novosti koji je sastavni dio Glavne stranice. Nisam naišla na razumijevanje, posebice kod nekih. Konkretno radilo se o Riječkim ljetnim noćima, a kako vidim još i dan danas u arhivi stoji poveznica na vanjski link Predložak:Novosti/Arhiv#Lipanj iako postoji članak Riječke ljetne noći na kojem je dalje dodana vanjska poveznica. Slična stvar je i s Kastafsko kulturno leto. Definitivno sam protiv stavljanja vanjskih poveznica, pa čak niti pod ono "više" u predlošku novosti. Mišljenja sam da treba započeti članak, a onda ako netko ima volje od suradnika, neka ga dalje napounjava. Naravno, vanjske poveznice (ako postoje) neće biti uskraćene, ali mjesto im je na dnu članka, a ne na glavnoj stranici hr wiki. Duh Svemira 05:21, 11. prosinac 2006. (CET)
Što se tiče gore navedenih manifestacija. Link je vodio na program tih manifestacija, a o programu nije u člancima na wiki bilo ni riječi, jer sam program ne spada u wiki. U Wikipediji je samo općenito o manifestaciji, ali nikad neće biti o konkretnom programu koji se mijenja iz godine u godinu. Damirux 05:55, 11. prosinac 2006. (CET)
Zato postoje vanjske poveznice u članku, koje vode na programe manifestacija i slično. Pa koga zanima, neka klika dalje :-) Duh Svemira 06:07, 11. prosinac 2006. (CET)
Problem je u tome što se nekad ti vanjski linkovi mijenjaju svake godine i ako ih staviš u članak, onda ostanu tamo a druge godine vode na prazne stranice. Ovako u vijestima se mogu kasnije izbrisati. Što se tiče linkova u Arhivi još. Tamo se mogu slobodno obrisati. Ali dok ne završi ova rasprava i konretan dogovor više admina onda neka ostanu do zaključenja. Rsspravu ne može zaključati samo jedan admin po svom nahođenju bez pitanja drugih.Damirux 06:14, 11. prosinac 2006. (CET)

Trenutno stanje PROTIV 2:1 ZA Damirux 06:22, 11. prosinac 2006. (CET)

Nije moguće usklađivati lijevi i desni dio Glavne stranice, budući da to ovisi o internetskom pregledniku i veličini ekrana svakog pojedinog čitatelja. Stoga se ne može tražiti da budu usklađeni počeci slike tjedna i godišnjica.--Donatus 07:27, 11. prosinac 2006. (CET)
Glavna stranica u Firefoxu i najnovijem Internet Exploreru izgleda više-manje isto, a pogotovo linije o kojima govorim, ako su postavke veličine teksta na normali. Provjerio sam osobno već odavno, a i sad. Damirux 11:37, 11. prosinac 2006. (CET)

Novosti ne bi smjele biti starije od 2 dana tj. moraju biti dnevno ažurirane. Novosti koje se tiču događaja koji će se dogoditi kao što je slučaj sa novosti koja se nalazi na Glavnoj stranici več X dana trebaju se staviti samo onda kada se taj događaj dogodi.

Znam to i ja, ali ne možeš izmišljati vijesti kad ih nema po nekoliko dana. Ništa zanimljivo od općeg interesa iz Hrvatske. Ako ih nema, nema. Ne može se tu pomoći. Već par dana pratim vijesti da nešto upišem i tek danas početni uspjeh Kostelića. Damirux 03:04, 11. prosinac 2006. (CET)

Kada je riječ o sportskom događaju nakon završetka događaja se upisuje novost a ne za vrijeme događaja jer Wikipedija nije stranica posvećena praćenju sportskog susreta. -- Andrej Šalov 22:02, 10. prosinac 2006. (CET)

Europski ekumenski susret mladih u Zagrebu[uredi kôd]

Ovako, znam da to smatraš reklamom. Po meni ne smeta reklama za nešto što je humanitarno, besplatno i nitko ne zarađuje na toj reklami, nego samo služi informaciji, a to je cilj vijesti, da pruže informacije. Na susretu se očekuje SAMO 30 000 mladih, jer su ljudi slabo upoznati s time. Krivnja slabe organizacije mladih u župama u Zagrebu, te nedovoljne informiranosti građana. Ovaj susret organiziraju Zajednica braće iz Taizéa iz Francuske. To je zajednica katoličkih, protestantskih, pravoslavnih i inih svećenika - jedina takve vrste u svijetu. Ne primaju nikakve darove (neće primiti ni bocu vina).

Susret se zove Povjerenje među narodima, a teži da se prevladaju svi sukobi među narodima i nađe međureligijski dijalog. Svi zajedno mole. Na susret su dobrodošli svi kršćani (katolici, baptisti, pravoslavci, protestanti i ostali).

Treće, pripreme za susret traju od rujna u ZG. U ZG boravi od rujna već nekoliko braće, volontera i časnih sestara iz Francuske. Ljudi rade besplatno!

Od susreta se ništa ne zarađuje. Duhovnog je tipa. Plaća se samo participacija mladih za troškove gradskog prijevoza 5 dana i hrane (ručak i večera) koja se dijeli na Velesajmu. Cijena je 200 kn (to nije ništa za 5 dana hrane).

Četvrto, mlade udomljavaju obitelji Zagreba, Karlovca, Siska, Križevaca i okolnih mjesta, bez ikakve naknade. Dužnost obittelji je da im daju pod (2 kvadratna metra) - svi imaju vreće za spavanje, te doručak ujutro i ako budu u mogućnosti Novogodišnji ručak. Mladi odlaze za Novu godinu ok 17 sati svakoj svojoj državi. Mi smo po sadašnjim brojkama pokazali vrlo slabu gostoljubivost (najmanje mladih se zato očekuje), pa bi na tome trebalo malo informirati građane. Ako ne bude dovoljno obitelji, onda će mladi biti prisiljeni spavati u hladnim školskim učionicama.

NA prošlim susretima u PArizu, Beču, Barceloni i drugdje je bilo oko 100.000 - 120.000 mladih. Zbog te činjenice smo mi slabi (ljudi su skeptični i nemaju povjerenja u druge narode). Zato treba na neki način reklama za ovaj susret.

Da li bi i Vi primili nekog iz Bugarske, Rumunjske, Rusije, Srbije i sl. u svoj dom dajući mu ključ praznog stana možda, ili čak auto na korištenje? Eto, drugdje sam to doživio, ali kod nas je valjda to nemoguće. Pa, kako se mi budemo ponijeli prema ostalim evropskim narodima i ostalim državama iz kojih će doći mladi...tako će se sutra oni ophoditi s nama.

Dosad je puno Hrvata sudjelovalo na tim susretima po Europi, pa je red da ih sad mi ugostimo i treba reklama za nešto što ima cilj zaboraviti lošu prošlost, postati humaniji, postati boljim čovjekom i okrenuti se svjetloj budućnosti u zajedničkom i skladnom životu s drugim narodima.

Damirux 03:04, 11. prosinac 2006. (CET)

Sve je to OK, ali mislim da novosti na Wikipediji, kao i Wikipedija općenito, ne bi trebalo biti mjesto gdje će se to promovirati. Također mislim da ni ovaj, pa ni bilo koji drugi događaj, ne smije stajati u novostima mjesec dana kao najava. Samo vijesti kad se dogode.--Donatus 06:31, 11. prosinac 2006. (CET)
Znači da stavim kad završi susret? Da preimenujemo Novosti u Starosti onda? ;-)))

Ako se ostali tako slože možemo staviti 26. prosinca, jer već tada prva gurpa dolazi u ZG. A i ja idem tada, pa ne znam tko će staviti to na Novosti, jer očito neke smeta to. Mene nema do 2-3.1.2007. pa ne mogu niti tada javljati ništa za wiki (osim ako budem imao neki komp gore). Trebalo bi onda barem staviti krajnji rok 28. prosinca (a mnogi će na put) i tad dolazi osnovna grupa u ZG. Ali te dane oko Nove godine ne znam tko će čitati wiki. Po meni je tad već kasno.
Traži se po ZG još porodica za 12 000 mladih! Damirux 06:34, 11. prosinac 2006. (CET)

Dosad nismo imali najave u novostima i ne vidim zašto bismo ih sada stavljali. Nismo najavljivali važne sportske događaje, kao ni ostale događaje za koje se unaprijed znalo da će se dogoditi. Ukoliko napravimo ovu jednu iznimku, moglo bi se dogoditi da ubuduće budemo zatrpani željama suradnika da najvaljuju sve i svašta, a premalo je aktivnih administratora da bismo mogli svakom pojedinom objašnjavati što se može, a što ne. Mi nismo novinska agencija koja bi morala biti uvijek aktualna. Ako za Novu godinu nitko neće čitati Glavnu stranicu, to doista nije naš problem.--Donatus 07:16, 11. prosinac 2006. (CET)

"vidi sliku" kod vijesti[uredi kôd]

Primjetio sam da kod vijesti o susretu wikipedista 10. veljače 2007. ne piše nekakva "referenca" na sliku. Možda nešto tipa (slika) ili (slika) sa tekstom "slika" ili "wikipedisti na slici". Bilo bi malo preglednije.

Usput bi ovdje (pod ovim podnaslovom) mogao pisati definitivni dogovor za referenciranje na sliku u vijestima.
Dakle, predlažem raspravu (ako je potrebna) i zaključak.

SvekY 13:01, 23. veljača 2007. (CET)

Dušan Vukotić, jedini hrvatski Oskarovski filmaš...[uredi kôd]

... a zapravo to nije: Branko Lustig osvojio je Oscara dvaput, 1993. za produkciju Schindlerove liste i ponovno 2000. za produkciju Gladijatora. Unio sam izmjenu. --Dario.

Ivica Kostelić[uredi kôd]

Naš Ivica je danas osvojio 11. mjesto i ja bih želio da se to upiše u novosti.Antikrist (razgovor) 17:44, 21. veljača 2009. (CET)

pa i nije to neka posebna vijest... --zhile 18:02, 21. veljača 2009. (CET)

novosti[uredi kôd]

citiram:

Smjernice za uređivanje novosti

  1. Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih sportaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i naučnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku.
  2. Vijesti ne smiju biti iste tematike (npr. sve sportske)
  3. U vijesti ne stavljati nikakve crne kronike (prometne nesreće, ubojstva i sl. osim ako je životno stradala neka osoba s vodeće političke scene)
  4. Ne stavljati više od 4-5 vijesti
  5. Vijest mora biti kratka, sažeta i jasna
  6. Vijest se može popratiti manjom slikom (od 80 do 120px)

dakle molio bih da se najstarije dvije ili tri novosti izbrišu. Čokoladoholičar (razgovor) 13:45, 26. veljača 2009. (CET)

Vijesti (Novosti)[uredi kôd]

Prijedlog za novost:
Ovaj strašni pokolj u Njemačkoj. Jako mi je žao, ali istina je da se ova vijest tiče Hrvatske i Hrvata (znate valjda zašto - ubijen je i Hrvat - R.I.P. †).
Koliko je ova vijest važna, govori i to da je već 2-3 dana na vijestima glavna vijest. Zaslužili su pokojnici bar to. (i na bosanskoj Wikipediji je to među vijestima, a nema bošnjaka među ubijenima. - hvala Bogu!).

Nisam je ja napisao jer ne znam stručno baš sve, pa prepuštam to iskusnijima.

Pozdrav!
F.Pavkovic, 21:31 dana 14. ožujka, godine Gospodnje 2009.

Takvim novostima (uobičajena crna kronika) nije mjesto na Glavnoj stranici Wikipedije na hrvatskome jeziku, što druge Wikipedije stavljaju kao novost, stvar je njihovog izbora. --Roberta F. 21:42, 14. ožujak 2009. (CET)

Kaczyński[uredi kôd]

Evo, da se ne dogodi uređivački rat... zamolio bih kolege da se izjasne po pitanju postavljanja vijesti o tragičnoj pogibelji predsjednika Kaczyńskog u predložak Novosti. Poljska je nama bliska zemlja s kojom imamo dobru suradnju. Pokojni predsjednik Kaczyński bio je kod nas za vrijeme Mesićeva mandata, ali i na inauguraciji predsjednika Josipovića. Ovakvu tragičnu pogibelj Europa ne pamti i zbog toga mislim da je, ma koliko god ona bila crna kronika ili ne, zaslužila svoje mjesto među novostima. U krajnjem slučaju, cijeli je naš državni vrh neposredno nakon objave vijesti izrazio sućut. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:57, 10. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Postoji mjesto za raspravu, a to je Razgovor o predlošku:Novosti. Mislim da je neukusno uspoređivanje svjetskih tragedija. --Roberta F. 22:02, 10. travnja 2010. (CEST)[odgovori]
Ja nisam tragedije uopće uspoređivao... jer svaka je tragedija velik gubitak i naravno da se ne može usporediti, ali mislim da je ovo nešto što nadilazi naše lokalno pravilo --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:06, 10. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Wikipedija je enciklopedija, a ne crna kronika. Da se to zbilo u RH, imalo bi smisla o tome razmišljat. Ovako, ne. Kubura (razgovor) 02:44, 11. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Pravilo o pisanju novosti broj 3 glasi:
  • U vijesti ne stavljati nikakve crne kronike (prometne nesreće, ubojstva i sl. osim ako je životno stradala neka osoba s vodeće političke scene)
Kako se radi o osobi s vodeće političke scene, stvar je IMO sasvim jasna. Vijest o Kaczyńskom treba biti u novostima. Zivac (razgovor) 13:44, 12. travnja 2010. (CEST)[odgovori]
Slažem se sa Živcem. Hrvatska nije pod staklenim zvonom, izolirana od svih, nego u globaliziranom svijetu te se određene vijesti iz svijeta itekako nas tiču. Novosti iz Hrvatske svakako imaju apsolutnu prednost, ali treba navesti i najznačajnije događaje iz svijeta. --Flopy razgovor 17:29, 12. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Točno je što kaže suradnik Zivac, uz uvjet da se zanemari prva točka koja glasi "Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana". Svatko je slobodan predložiti izmjenu navedenih smjernica, naravno s valjanim argumentom.--Ex13 (razgovor) 17:55, 12. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Već sam gore predložio i argumentirao. Neke vijesti iz svijeta koje su zaista važne i tiču se cijelog svijeta ili pak Europe trebale bi se navesti. Primjerice nedavni sporazum između SAD-a i Rusije o smanjenju nuklearnog arsenala itekako se tiče cijelog svijeta i trebao je po mnei biti u novostima. --Flopy razgovor 18:50, 12. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Pa dobro, kako je ovo načelno moj prijedlog, podržavam Živca i Flopyja. Dakle, predloažem da se među smjernice za novosti dodaju neke iznimno važne svjetske vijesti i relevantni događaji globalnoga značaja, a što se tiče crne kronike, trenutno pravilo (o smrti vodeće osobe s političke scene ili nekog iznimno važno za kulturno djelovanje, jer je i toga bilo) bi se samo trebalo proširiti na globalno važne događaje.

Naravno da sad nećemo pisati dnevne izvještaje o ratu u Iraku ili Afganistanu, ali bilo bi lijepo, recimo, popratiti skore britanske izbore s jednom viješću o pobjedniku, neke sportske događaje (osvajanje Grand Slamova ili svjetskih/kontinentalnih prvenstava). Što se tiće estrade, isto tako nećemo pisati o tajvanskom (ili tajlandskom) Susan Boyle ili činjenici da je Maja Morales ponovo na Farmi, ali mislim da bi se, recimo, dodjela Osraca, Zlatnog medvjeda ili Zlatne palme trebara popratiti.

Dakle, proširenje aktualnih smjernica na vanhrvatske događaje koji imaju ili izniman regionalni ili izniman globalni značaj, i to pravilo primijenjivalo bi se za sve smjernice. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:25, 12. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

[tt_news=69346&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=04aef09225] - evo bit će povezano s Hrvatskom. --Ex13 (razgovor) 23:37, 12. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Slažem se sa Poeom da bi bilo dobro vijesti proširiti i na značajne svjetske događaje, ali ne tako široko. Mislim da dodjele Oscara i Grand Slamove ne bi trebalo pisati jer se to događa svake godine i nije nešto bitno novo. Ali ako počne neki novi rat, umre neki vođa države, potpiše se globalno značajan sporazum isl. mislim da bi to trebalo pisati. Samo moje mišljenje, možemo raspravljati. Zivac (razgovor) 16:55, 13. travnja 2010. (CEST)[odgovori]
Tvoje mišljenje s kojim se slažem. --Flopy razgovor 20:25, 13. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

8. jun[uredi kôd]

U Zagrebu je uhićen Sretko Kalinić, jedan od zavjerenika u atentatu na Zorana Đinđića. [1] --109.92.125.17 22:17, 8. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]

Mario Ančić[uredi kôd]

Bilo bi dobro kad bi neko stavija u novosti o prekidu karijere Marija Ančića. Stavija bi ja, al je stranica zaključana. 83.131.71.168 14:10, 25. veljače 2011. (CET)[odgovori]

Promjena smjernica[uredi kôd]

Mislim da bi definitivno trebalo razmisliti o promjeni smjernica, jer meni ovo dodavanje novosti postaje trivijalno da ne kažem smiješno. Na Glavnoj stranici stoje novosti o lokalnim (da ne kažem provincijskim) kulturnim događajima te većinom o uspjesima hrvatskih športaša. Za potres i tsunami u Japanu te ostale događaje od svjetskog značenja nikad nema mjesta te se one uklanjanju. Već je bilo predloženo da se smjernice prošire dodavanjem mogućnosti za novosti od svjetskog značenja pa time i za Hrvatsku, pa ništa od toga. --Flopy razgovor 18:48, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

ZA ZA Ovaj prijedlog podržavam svime čime mogu. Dugo sam naglašavao ovo (mislim da je smrt jednog poljskog predsjednika, koja je onda odbačena kada sam ju predložio ili aktualna zbivanja u Japanu i Libiji dovoljno važna da se stavi ispred provicijalne smotre u nekakvim mjesnim udrugama) i drago mi je da je inicijativa došla i od strane administratora. Svesrdna podrška ovom prijedlogu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:30, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
ZA ZA Podržavam ovo, smiješan je oblik sadašnjih vijesti.--Anton 008 19:35, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Protiv. Po tome se naš projekt razlikuje od ostalih. Za vijesti postoje drugi projekti. --Roberta F. 19:40, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
ZA ZA promjenu smjernica. Ako za vijesti postoje drugi projekti onda nećemo imati ni ovo. Logično!--MAN_USK recider 19:43, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]


Naš se projekt ne treba razlikovati po pomanjkanju informacija, nego po posjedovanju bećeg broja informacija. Nažalost, iako je i to bila moja inicijativa, Wijesti još uvijek ne postoje zato smatram da je ova promjena nužna. Naglašavam, ne bi trebalo biti posebni po tome što izgleda kao da nas boli briga što se događa jadnim Japancima ili narodu u Libiji, ali nam je važna smotra igala u Špičkovini... izgleda malo apsurdno da nam je to posebnost, ali dobro. Ako već ne, imamo uvijek, kao i na bilo kojoj "redakciji" - vijesti iz svijeta i vijesti iz zemlje, ako je već nužna takva razdioba i zadržavanje "posebnosti" --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:04, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

PROTIV PROTIV promjene smjernica. Imala sam drugo mišljenje prije 5 godina, ali sam čitajući razloge zašto stavljati isključivo hrvatske vijesti shvatila da je to ispravna odluka i složila se s tom smjernicom, pogotovo sa Zmajevim obrazloženjem: "...želja da se uključe vijesti iz svijeta podilazi mentalitetu da je ovo "naša mala Wikipedija" i da je Hrvatska "mala zemlja" koja nema dovoljno vlastitih vijesti ili da njezine vijesti "nisu važne". Za Hrvate je važnije ako u Hrvatskoj pogine pet ljudi nego ako na Javi poginu 3.000, jednostavno zato što ovo prvo ima veće posljedice u Hrvatskoj nego ono drugo. Ako naša Wikipedija ne bude pokrivala Hrvatsku, tko će?" Hrvatska nije mala zemlja, a imamo i velike ljude značajne za cijeli svijet. Zanimljivo kako nema niti jednog jedinog doprinosa u članku o potresu i cunamiju u Sendaiju iz 2011. onih koji žarko žele promjenu smjernice, žao mi je, ali iz toga ne vidim vaše stvarno zanimanje za svjetske teme. Imali smo oboren svjetski rekord u teniskom servisu u Zagrebu, ali eto, niti jednome od vas ni to nije bilo zanimljivo. --Roberta F. 20:12, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

To spada u rang smorte igala u Špičkovini... ja nemam ništa protiv hrvatskih vijesti, dapače... mislim da se uspjesi Ivice Kostelića ili pobjede naših rukometaša protiv Španjolske i plasman na EP u Srbiji, kao i smrti Velimira Kljaića i drugih (sad se ne mogu nikog sjetit') itekako važni, kao i neke druge stvari... ali da je organiziranje smotre folklora igala u Špičkovini važnije od stradavanja civila u Libiji ili neviđene tragedije u Japanu neću se nikada složiti... ja ne znam odakle taj mentalitet, ali ja pobornik toga nisam, a osobno smatram da se nekome ne mora naturati nešto da bi mu se nešto dokazalo jer taj koji od samog početka ne shvaća da ovo nije "mala zemlja" neće shvatiti ni preko smotre igala, zato ne vidim zašto se nešto takvo mora forsirati. Rekoh, ako je već to potrebno, imajmo vijesti iz zemlje i vijesti iz svijeta... malo će se proširiti, ali onda je vuk sit, a ovca čitava (neke druge wikipedije imaju citate ili "jeste li znali", a mi možemo imati razdiobu vijesti) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:19, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

PROTIV PROTIV Jedno je ovdje nešto trenutno tražiti i podržavati a drugo je o tome se sustavno brinuti. Protiv sam promjena smjernica jer bi ubrzo i Novosti izgledale kao i neki portali (Portal:Fizika, Portal: Povijest, Portal: Kemija.... )--D tom 20:42, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Roberta, zadnje dvije rečenice su smiješne i nemaju nikakve veze sa promjenom smjernica. Dtom, ne treba pisati vijest o nekom potreščiću 13 km od Bugojna, ili o duhu iz Voljica, već o jako važnim svijetskim temama poput najjačeg potresa u zadnjih sto godina u Japanu i sl.--MAN_USK recider 20:45, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Ponavljam i komentiram; u potpunosti podržavam prijedlog. Kada bismo imali neki drugi projekt poput Wijesti, na njega bi stavljali ostale vijesti a ovdje samo one vezane uz Špičkovinu.--Anton 008 20:47, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Za razliku od portala, koji su takvi postali zbog mog nemara i činjenice da nitko više nije želio tu doprinostiti, novosti neće tako završiti jer kako ima netko tko sad piše, naći će se netko tko će pisati i ubuduće, tako da ne vidim kakve veze taj argument ima --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:52, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Man Usku, nisu smiješne rečenice, već su to činjenice a povijest stranice pokazuje doprinositelje na temi, žalosna je nezainteresiranost za portale koji su se nepotrebno otvarali i sad stoje zapušteni, bez obzira koju temu pokrivali uz rijetke izuzetke marljivih suradnika koji održavaju portale u koje se ponovno predlagači promjena ne mogu svrstati. Naravno bilo je raznih obećanja i za portale. --Roberta F. 20:54, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Koliko vidim, ovo nije prijedlog već razmišljanje i komentar. Stoga mi se ne čini zgodnim nekakvo glasovanje. Svaka čast svima koji održavaju {{Novosti}}, ali nam na Wikipediji nisu potrebni profesionalni novinari koji će raditi samo u wikinovinstvu.
PROTIV PROTIV sam uvođenja nekih novih smjernica glede ovoga predloška. Ovaj predložak održava mali broj suradnika, možda bi mogao ići i pod vlastiti WP:IMPR. Suradnici imaju mogućnost raditi kod različitih dopisništava, ako to žele.
Ne treba posebno objašnjenje za isticanje Hrvatske na Glavnoj stranici. Ako sami Madžari traže zatvaranje Wijesti na madžarskome jeziku onda mi se čini kako ni Wijesti na hrvatskome jeziku nisu potrebne, barem ne u ovome trenutku. -- Bugoslav (razgovor) 20:57, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

PROTIV PROTIV promjene, jer gore nije napisan nijedan suvisao razlog za promjenu postojećih smjernica. Flopy piše: jer meni ovo dodavanje novosti postaje trivijalno da ne kažem smiješno. Meni je smiješno, da ne kažem uvredljivo ono što par redaka ispod piše Edgar To spada u rang smorte igala u Špičkovini..., ali nije problem u tome što je nešto smiješno ili ne, uvredljivo ili ne, nego je problem što tu nema nikakvih pravih argumenata. Ako netko želi pisati vijesti, neka slobodno ode na wikiinkubator, pa neka tamo piše. Ako će mu se tamo priključiti nekih 10-ak suradnika i ako će napisati u nekom razumnom vremenu dovoljan broj vijesti, projekt će se otvoriti, u to nema sumnje. Ovo što piše gore Dtom je apsolutna istina, neki suradnici su napravili neke portale, jedno vrijeme ih održavali i onda odustali. Polako nam nedostaje prijedloga pri glasovanju za izabrani članak, jer neki suradnici koji su ga jako htjeli birati i predlagali su svojedobno po 2, 3 ili 4 članka su se s vremenom zasitili svoje igračke. Stvari ne treba mijenjati radi nečijeg hira, nego kad postoje pravi argumenti. Ne preglasavanje, nego argumenti, konsenzus. SpeedyGonsales 20:59, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Što se tiče portala, objasnio sam se, a što se tiče sudjelovanja u izabranim člancima, ja bi i dalje sudjelovao, ali mi se na osnovu jedne prepirke dala trajna zabrana sudjelovanja bez nekog konkretnog objašnjenja za to (prvo se, valjda, izdaju kraće zabrane, a onda trajne, ali to bi s Exom trebalo popričati)... tako da opet, ne vidim nekakve valjana argumente izuzev posljednjeg dijela Speedyjevog komentara --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:03, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Nisam tražio glasovanje o promjeni smjernica, ali je do toga kako vidim došlo. Komentar je bio da razni provincijski kulturni festivali nisu tako važni da bi bili u novostima na glavnoj stranici. Potpuno podržavam što je Man Usk napisao Roberti, svaka lokalna manifestacija ne zaslužuje da se o njoj piše, a to se radi ("Moje malo selo najvažnije je na svijetu"). Ovo zapravo nisu novosti nego promoviranje nekih događanja koji u medijima ne nalaze mjesta. Ne vidim gdje je problem da smjernice ostanu kakve jesu uz dodatak da se stave i najvažniji svjetski događaji. Svatko ima svoje kriterije koje su vijesti važne i teško oko toga može biti dogovora pa zato se stavljaju manje važne ili nevažne vijesti. Naravno svaka čast uspjesima hrvatskih športaša, ali argument da se o politici u Hrvatskoj te najvažnijim svjetskim događajima može čitati na portalima također vrijedi i za šport. Ponavljam, nisam tražio niti htio glasovanje, nego sam jedino komentarom izrekao svoje osobno mišljenje. --Flopy razgovor 21:44, 23. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

PROTIV PROTIV "Provincijski kult. festivali"? Previše promatraš svijet iz položaja metropole. Za ostatak svijeta, mi smo neka mala provincija.
Ako ćemo se povoditi za "glavnim svjetskim vijestima", onda na našim novostima se ne bi uopće našlo mjesta za hrv. vijesti. Preplavit će nas. Hoćemo li se pretvoriti u velike svjetske televizijske kuće koje Hrvatsku spominju tek kad im se istrese povelika vreća novca i to onda samo kad im to spominjanje ne ugrožava njihove državne interese?
"Događaji koji u medijima ne nalaze mjesta". Među njima su i događaji koje se neopravdano redovito filtrira odnosno prešućuje u glavnim medijima, a od nacionalnog su značaja. A to je vrlo često slučaj sa stvarima koje su od značaja za samobitnost hrvatskog naroda, jezika i kulture.
Trebamo se naučiti samopoštovanju. Sjetite se toga da kad su Olimpijske igre u SAD-u, Amerikanci u prijenosima posvećuju pozornost samo svojim športašima, nema veze što njihov natjecatelj nije pobijedio; kao da je to američko prvenstvo, a ne svjetski događaj, kao da svijet ne želi gledati svoje, nego njihove.
A hr.wiki je ipak projekt suradnika koji govore hrvatski, a velikoj većini suradnika hr.wiki je hrvatski materinski i velika većina su Hrvati. Sasvim je razumljivo da će se zbog toga i novosti usmjeravati prema toj skupini.
A ove [2] vijesti će se naći malo gdje drugdje na Wikipedijama. Kubura (razgovor) 07:25, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Protiv - u prvom redu, Wikipedija nisu vijesti, niti internetski portal namjenjen tomu. Drugo, lako je kopirati da je bio potres, cunami, ili da se srušio avion, ili da je umrla Elizabeth Taylor, ili da je Obama predsjednik SAD, ili da Moše Kacav ide u zatvor jer je natezao svoje tajnice. Što je događaj od "svjetske" važnosti. Ono što Ameri proguraju u svojim medijima, a onda svi ostali lančano kopiraju i prenose? Pravih svjetskih događaja ima jako jako malo. Ali ja prvi neću o tome čitati na glavnoj stranici Wikipedije, već ću otići na neki novinski (medijski) portal i tamo čitati o tome. Nitko nikome ne brani da napiše članak o tome. Iako se isto to može reći i za vijesti u/iz/povezane s Hrvatskom, biram ipak ostati na sadašnjim smjernicama. Time nećemo biti nimalo zaostali, niti ograničeni, već ćemo promovirati posebnost. Ima zanimljivih svakodnevnih vijesti iz Hrvatske, samo se treba potruditi (pa čak nije potrebno uložiti veliki napor). Prosječni ljudi promiču prosječne vrijednosti, ograničeni ću ostati takvima.--Ex13 (razgovor) 09:11, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Da, i mislio sam si da se o tome radi da mi moramo biti drugačiji. A to koliko suradnika koji recimo žive u Zagrebu zanima čitati o nekom lokalnom festivalu ili kulturnom događaju u Rijeci ili Splitu (ili bilo kojem drugom manjem mjestu) pa i obrnuto nitko ne pita. Mene prvog ne zanima. Naravno da vijesti iz Hrvatske ili povezane s Hrvatskom trebaju imati apsolutnu prednost (nikad nisam rekao da sam protiv toga), ali na ovakav način gdje čak niti važni politički događaji u Hrvatskoj ne nalaze mjesta, a pišu se događaji koji nisu od nacionalnog značaja i to relativno često meni nema nekog smisla. Novosti treba onda preimenovati u športske vijesti te lokalne kulturne vijesti. Argument da se o ostalome može čitati na portalima vrijedi i za ovo;postoje specijalizirane internetske stranice te tiskovine. --Flopy razgovor 10:02, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Protiv Svjetski mediji uglavno prenose lose vijesti. Hrvatski mediji Hrvatski novinama su od tog "uglavno" pretvorili u "gotovo samo". Taj utjecaj medija na mentalno zdravlje ljudi je po meni vrlo upitan, i sve vise ljudi koje poznam ih bojkotiraju. Mislim da te glavne vijesti nebi trebali jos i u wikipediji. Dovoljno nas "bombardiraju" i truju um i bez toga da bude na glavnoj strani. Ja bih radje vecinski pozitivne sadrzaje. --Croq (razgovor) 11:29, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

PROTIV PROTIV I ja sam nekad bio mišljenja da bi neke "udarne" svjetske vijesti trebali naći svoje mjesto na naslovnici, ali sam se na koncu ipak zapitao - čemu to? Wikipedija nije Index ili 24sata. Kad se dogodio ovaj potres u Japanu, prvo sam otvorio Večernjak, potom Index, pa portal Jutarnjeg, na koncu i CNN, a da mi Wikipedija ni u jednom jedinom trenutku nije pala na pamet, jer joj to i nije svrha niti bi trebala biti. O događajima svjetskog značaja se može napisati članak, što se i čini, ali svoje mjesto na naslovnici bi trebao zaslužiti jedino ako jednog dana bude izglasan kao izabrani članak. Vijesti iz Hrvatske, pa bile one nekome beznačajne ili ne, trebaju imati svoje mjesto na naslovnici mada ni njih ne bih pratio da ih osobno ponekad ne ubacim.--Braco dbk 13:41, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Slažem se Braco, ali problem je što se ne stavljaju niti važne vijesti iz Hrvatske (osim uspjeha hrvatskih športaša o čemu također možemo čitati u novinama ili na internetskim portalima) nego nebitne lokalne manifestacije. --Flopy razgovor 15:54, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Flopy barem to nije problem. Imaš mogućnost uređivanja novosti na naslovnici. Izvoli pa postavi vijest iz Hrvatske za koju misliš da je od nekakve važnosti. Nije valjda da očekuješ da će to stalno raditi par onih koji inače rade?--Braco dbk 16:13, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Prva smjernica za stavljanje novosti jasno kaže:Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih sportaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i naučnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku. Dakle, nigdje ne piše da se ne mogu stavljati i vijesti iz politike pa ipak se nikad ne stavljaju nego dapače uklanjanju. --Flopy razgovor 16:18, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Flopy mišljenja sam da nekim političkim vijestima i nije mjesto ovdje. Ovo nije ničiji politički bilten niti bi Wikipedija trebala služiti u svrhu promokcije bilo kakvih političkih ideja, stranaka ili njihovog međusobnog razračunavanja. Vijesti poput inauguracije predsjednika države, okončanja pregovora za ulazak u EU, ulaska u NATO i slično da, ali vijesti poput obračuna vladajućih i oporbe, svađa u Saboru, ili lokalnih izbora na nivou sela, grada ili općine po mom mišljenju - ne.--Braco dbk 16:30, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Konačno netko da je shvatio, na takve sam vijesti i mislio (ulazak u EU i sl.), nikako korupcijske afere te lokalni politički događaji. Lokalni kulturni događaji se međutim trenutno stavljaju i ja sam protiv toga, to me i potaklo na komentar. --Flopy razgovor 16:34, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Evo sad me živo zanima kakve su se to političke novosti brisale? Ulazak u EU zasigurno nije jer smo još uvijek daleko od takvog događaja.--Braco dbk 16:47, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Ima i drugih značajnih političkih događaja, a da nisu afere. Ma, brisale su se strane političke novosti, a hrvatske se nikad nisu stavljale ili vrlo rijetko. --Flopy razgovor 16:51, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Pa u čemu je onda problem? Pišeš da su se političke novosti brisale, a sad kažeš da se naše nisu ni postavljale, a da su se brisale strane. Rekoh ti već, imaš mogućnost uređivanja novosti pa ih uređuj, ali obrati pažnju na to da svaka vijest nije vijest koja zaslužuje biti istaknuta.--Braco dbk 16:58, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Stavljaj, tko ti brani. Neće se same pojavljivati. Mislim da je dosta zanovjetanja.--Ex13 (razgovor) 16:55, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

@Flopy:
Dodavale su se i vijesti o političkim događajima, uz živopisne sažetke.
Ovakve su se aktualnosti nalazile prije uvođenja predloška {{Aktualnosti}}, (uveden 17. kolovoza 2005. u 11:06:40).
Flopy: treći, dizajn, Vesna Parun (25. listopada 2010. u 09:53:38) -- Bugoslav (razgovor) 16:57, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
U redu. Kako rekoh, mislim da se trebaju stavljati i najvažniji svjetski događaji od značenja i za Hrvatsku (naglašavam), ali o tome nije postignut konsenzus. --Flopy razgovor 17:11, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]
Glavni argument protiv je nismo "nikakvi portali ili tiskovine"! Zar ne? E pa onda to znači ako nismo ni portali ni tiskovine (a naravno da nismo!!!), onda nećemo imati nikakve novosti. Sve se to može negdje pročitat, pa ako ga interesuje nek ide tražiti po prostanstvima interneta, a ne na Wikipediji.--MAN_USK recider 17:13, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

PROTIV PROTIV Nismo internetski portal. Ako neka grupa želi baviti vijestima tada osnujte portal i radite oko njega. Trebamo se baviti s hrvatskim vijestima, jer ovo je hrvatska wikipedija. Vodomar (razgovor) 22:30, 24. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

ZA ZA nakon pomno pročitanih svih prijedloga.--Šokac 12:52, 27. ožujka 2011. (CEST)[odgovori]

PROTIV PROTIV Pročitavši argumente pro et con, oni za promjenu mi izgledaju dobri, no oni protiv nešto bolji. No, realno- nisam zadovoljan ni jednim ni drugim. Mislim da bi bilo najbolje kad bismo imali dvosegmentarni portal vijesti, domaći i strani, s tim da domaći, hrvatski, preteže nad stranim- neka bude 65/35 ili tako nešto. Također, rekao bih da se radi o razilaženju dviju koncepcija. Nije nikad dovoljno naglasiti- wikipedija je hrvatska enciklopedija. Ako se jedno ili drugo navuče u krajnost, to je pogrješno. To nije enciklopedija samo Hrvatske, ili samo svega hrvatskoga, nego univerzalna, opća enciklopedija s hrvatskim naglaskom, ili jačim hrvatskim udjelom. Ali- to nije ni neka zamišljena opća enciklopedija bez nečeg specifično hrvatskog (osim jezika). I zato mislim da bi vijesti trebale biti i domaće i svjetske, ali da domaće pretežu.Mir Harven (razgovor) 11:32, 29. ožujka 2011. (CEST)[odgovori]

Novosti 17. svibnja[uredi kôd]

"Održana je središnja proslava 300. obljetnice rođenja isusovca Ruđera Boškovića" - zašto je bitno to što je RB bio isusovac? Bio je prvenstveno znanstvenik i filozof, i po tome je poznat. 188.129.110.99 21:45, 20. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]

Tim prije što je kao izvor naveden HRT, a tamo se riječ isusovac prvi put spominje u petom paragrafu teksta. Prema tome, nije slučajno, pa me zanima koji je onda bio rezon da se ovako nešto napiše. 188.129.110.99 21:52, 20. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]
Svuda se navodi kao isusovac, pa ne znam zašto ne i ovdje!? Ako to vama smeta to je vaš problem...--MAN_USK recider 19:11, 21. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]
Nekima očito smeta što su mnogi veliki znanstvenici zapravo bili svećenici što se ne uklapa u njihovu tezu o Crkvi kao mračnoj, zaostaloj i protiv znanosti. --Flopy razgovor 20:06, 21. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]
Ne znam šta se zamarate ovakvim komentarima... Ima ona stara o psima i karavanama. --MaGa 20:11, 21. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]

Bitno je pisat da je isusovac, zašto zato odmah je hrvat, katolik pa gdje ćeš bolje od toga. Amen--Šokac 23:07, 21. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]

Po komentarima imam dojam da niste razumjeli smisao primjedbe. Insinuacije da meni ili nekome drugom nešto "smeta" nemaju apsolutno nikakve veze s mojim pitanjem i na njega ne pružaju odgovor, pa zato ponavljam: zašto je bitno to što je RB bio isusovac? Radi lakšeg razumijevanja evo paralele: kako biste reagirali da ja napišem rečenicu o "obljetnici rođenja slikara Winstona Churchilla", a onda na sve primjedbe odgovaram "a zašto vama smeta to što je bio slikar" i "svugdje se navodi da je bio slikar"? 188.129.109.128 15:26, 22. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]

Pa bitno je pisat da je isusovac, koliko znam isusovci su rimokatolička crkvena redovnička družba dakle rimokatolik hrvat. Iako smo mogli napisat da je i matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof. Možda da se odjeli od srba pošto ga oni smatraju svojim. (djete trgovca Nikole Boškovića (Srbina iz Orahova Dola kod Trebinja) Idite u miru božjem--Šokac 20:53, 22. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]

Pa mogli ste onda napisati "hrvatskog znanstvenika i filozofa Ruđera Boškovića" i problem riješen. 188.129.111.84 22:52, 23. svibnja 2011. (CEST)[odgovori]

Presuda Sanaderu[uredi kôd]

Ima li kakav razlog zašto je nema u novostima? Tupars (razgovor) 17:00, 21. studenog 2012. (CET)

široki[uredi kôd]

po čemu je vijest o osvajanju kupa bih širokog brijega za naslovnicu? --Pig Destroyer 19:41, 16. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

zapravo nisam mislio na to što je iz bih, nego da osvajanje kupa i nije neka vijest za naslovnicu, al nema veze ionako je prošlo --Pig Destroyer 22:45, 27. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Treba stavit da je završeno prikupljanje potpisa i da je objavljeno da je prikupljeno više od 500.000. Jednokratno (razgovor) 20:07, 26. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Vlatko Marković[uredi kôd]

Stavite Vlatkovu sliku na naslovnu! Datoteka:Vlatko Markovic.jpg --Mostarac (razgovor) 15:10, 23. rujna 2013. (CEST)[odgovori]

Molba: Mjesec hrvatskoga jezika[uredi kôd]

Može li netko od suradnika s potrebnim ovlastima dopuniti ovaj predložak sljedećom točkom:

Izvor novosti dostupan je ovdje. U arhivu se ionako mogu pronaći novosti slične tematike. Hvala! --Conquistador (razgovor) 16:57, 23. veljače 2014. (CET)[odgovori]

Umro Jure Pelivan - prvi predsjednik vlade RBiH[uredi kôd]

Jure Pelivan. [4]

--Wüstenfuchs 19:05, 19. srpnja 2014. (CEST)[odgovori]

Zlatno odlicje u veslanju[uredi kôd]

Ne desava se bas cesto da se uzme zlatno odlcje na nekom SP pa bi mozda bilo dobro ovu vijest staviti na naslovnu stranicu. Naime braca Sinkovic su danas u Amsterdamu uzeli zlato u dvojcu na parice.--El hombre (razgovor) 19:49, 31. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Vijest je postavljena, ujedno je i skinuta blokada da samo administratori mogu postavljati vijesti, pa tako i ti El hombre ubuduće možeš postaviti vijest :)--Šokac 20:37, 31. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Molba: Brijunska konferencija[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika uvrstiti sljedeću vijest:

O Brijunskoj konferenciji može se doznati ovdje i ovdje. Da parafraziram El hombrea u prethodnom poglavlju, ne događa se često da se u Hrvatskoj održi znanstvena konferencija na kojoj tri nobelovca prihvate poziv za sudjelovanje (nobelovka Ada Jonat, unatoč odazivu na poziv, opravdala je svoj izostanak bolešću). Vijest su inače popratili mnogi hrvatski mediji. Conquistador (razgovor) 22:17, 31. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Sada sam vidio ovo. Hvala, Šokče! Conquistador (razgovor) 22:25, 31. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Molba: superračunalo, gay brak i prvi osječki pride[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika uvrstiti sljedeće tri vijesti:

zastava duginih boja, simbol ponosa LGBT-a
zastava duginih boja, simbol ponosa LGBT-a

Izvori za prvu vijest jesu ovdje i ovdje, za vijest o istospolnom braku jesu ovdje (više vidi ovdje), a za treću vijest jesu ovdje. Sve su tri vijesti po svojoj važnosti izvanredne jer je riječ (1) o prvom superračunalu u RH, (2) o novoj zakonski priznatoj zajednici obiteljskog života i (3) o prvoj povorci ponosa u istočnoj Hrvatskoj. Vijesti su inače popratili svi važni hrvatski mediji, a neke od njih i oni inozemni.

P. S. Bilo bi dobro sa strane staviti i ovu sliku. Conquistador (razgovor) 15:52, 6. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Molba: Znanstveni piknik[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika uvrstiti ovu vijest:

Više o svemu piše u članku, a promotivni video može se pogledati ovdje. Conquistador (razgovor) 14:47, 13. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Molba: Weekend Media Festival i Terry Fox Run[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika uvrstiti ove dvije vijesti:

Više o svemu piše u pripadnim člancima. Conquistador (razgovor) 20:53, 22. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Molba: potpuri novosti[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika u skladu s napisanim smjernicama uvrstiti sljedeće vijesti:

izvori: Dani Mirka Kovača, letak Bijeli lav 2014., Pula domaćin kampa i natjecanja u plesu na šipci, Drugi “Festival istriotskoga govora” u Šišanu, Parenzana Cube, Promovirano novih 219 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Tjedan 2014.

Zadržavanje drečavo crvenih poveznica nije nužno, tj. poveznice se mogu ostaviti kao normalni pismovni rez. Usput koristim ovu priliku da podsjetim da je za dan-dva otvorenje nove zgrade Muzičke akademije SuZ-a na zagrebačkom Trgu maršala Tita. Conquistador (razgovor) 14:45, 29. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Molba: SPRTN, Delbianco, MUZA[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika u skladu s napisanim smjernicama uvrstiti ove tri vijesti:

Izvori o svim trima vijestima dostupni su na webu. Ovdje samo ističem vijesti koje su donosile slične teme ([5], [6], [7], [8], [9]...). Conquistador (razgovor) 13:40, 30. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Rendulić[uredi kôd]

Najteži put do vrha. Nije mala stvar. Splićanin (razgovor) 10:15, 13. prosinca 2014. (CET)[odgovori]

Betlehemsko svjetlo mira. Splićanin (razgovor) 15:08, 16. prosinca 2014. (CET)[odgovori]

Čavara novi predsjednik Federacije BiH[uredi kôd]

Čavara novi predsjednik FBiH - 9. veljače 2015. Uključiti? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 85.94.129.245 (razgovordoprinosi) 17:12, 9. veljače 2015.

Bit će dodano.--Maestro Ivanković 18:17, 9. veljače 2015. (CET)[odgovori]

Paul Modrich[uredi kôd]

Otkud podatak da Paul Modrich ima hrvatsko podrijetlo? — Yerpo Ha? 18:00, 11. listopada 2015. (CEST)[odgovori]

Razdvajanje novosti[uredi kôd]

Trebalo bi ujednačeno razdvajati datume od novosti, tj. treba koristiti ili spojnicu (-) ili crticu (–), a ne miješati. Trenutačno prva vijest sadrži crticu ("27. siječnja Pobijedivši"), a ostale su napisane sa spojnicom ("22. siječnja - U Zagrebu", itd.). --92.241.155.192 23:01, 27. siječnja 2016. (CET)[odgovori]

Riješeno. SpeedyGonsales 23:10, 27. siječnja 2016. (CET)[odgovori]

Zanimljivo opažanje suradnika. I ako mogu nadodati, crtica bi bila ispravnija u ovom slučaju. Sjajno bi bilo kad bi se svi toga držali i drugdi na Wikipediji. BlackArrow (razgovor) 00:51, 28. siječnja 2016. (CET)[odgovori]

@Maestro Ivanković: Pošto sam primijetio da si ti i prošli put dodao, a i sad, vidi što sam gore napisao. Pretpostavljam da je crtica točnija u ovom slučaju kao što to reče suradnik BlackArrow, pa bih te molio da ih [novosti] sve uskladiš. --92.241.155.192 18:30, 31. siječnja 2016. (CET)[odgovori]

Osobno su mi vrlo dobro poznate pravopisne norme hrvatskoga jezika. No budući da je spomenuto moje uređivanje "ispravio" kolega s mnogo duljim Wikistažom, možda on zna zašto na našoj Glavnoj stranici, odnosno povezanim postranicama "Novosti", "Na današnji dan" i "O Wikipediji" ne poštujemo spomenute pravopisne norme (?!). Maestro Ivanković 18:22, 1. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Pošto ti Speedy nije ništa odgovorio, pretpostavim da se radi(lo) o lakoći unosa. Lakše je bilo samo pritisnuti tipku "-" kraj točke na tipkovnici nego pritisnuti Alt + 0150 na numeričkom dijelu tipkovnice za crticu. Bilo kako bilo, bilo bi točnije sve to promijeniti na crtice. Međutim, ima na stotine stranica koje treba promijeniti u izabranim godišnjicama; na primjer, klikni na bilo koji nadnevak ovdje. Najbolje bi bilo sve to odraditi botom jer sumnjam da će bilo tko biti toliko entuzijastičan da sve to ručno promijeni. --92.241.155.192 19:14, 20. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Ne znam za ostale, no ja idem "pješice u budućnost" pa sam tako riješio sve što je vidljivo na GS Wikipedije (ne namjeravam se vraćati u prošle godišnjice). Izabrane godišnjice rješavam unaprijed prije pojavljivanja (tu moj entuzijazam neće posustati), a kaos će po člancima i dalje biti takav kakav jest jer su mnogi suradnici, nažalost, polupismeni. Hoće li netko – zbog toga ili bilo čega drugoga – pokrenuti ili neće pokrenuti bota, to ne ovisi o meni. Uostalom – Wikipedija je volonterski projekt... Maestro Ivanković 19:26, 20. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Ako je nekome cilj tek ispuniti svoj prazni hod dok čeka ručak ili tramvaj, onda mu je bolje rješavati križaljke. Na wikipediji ima puno važnijeg i prečeg posla od mijenjanja spojnica u crtice (ili obrnuto, svejedno). Istina, malo je skuplje, ali, k vragu, par kuna nije puno za kupovinu enigmatskog časopisa. Usput budi rečeno, novi tramvaji ne drmaju toliko kao stari, pa se slobodno može posvetiti rješavanju križaljki. U praznom hodu, naravno.--MaGaporuči mi 11:59, 21. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Ovo što si rekao klasičan je primjer zablude relativne oskudice. Time ništa nećeš riješiti. --92.241.155.192 12:16, 21. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Dalmatinci bi klasično rekli: Ne znan šta si kaza, al' si dobro kaza. Ja ću još dodati: u svakom slučaju, kao i spojnice i crtice - vrlo nebitno.--MaGaporuči mi 17:43, 24. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Rišavaj onda te ogromne probleme prvo, pa ćemo onda rišiti ove male. Tako stvari rade. Mislim, nitko ništa ne radi u svijetu dok se ne riješi problem djece u Africi koja gladuju ili nemaju čiste vode za piće. Možda kad to riješimo netko izmisli internet, pametne telefone, počne skladati malo grunge glazbe, itd. – sve je ovo vrlo nebitno. Tko će trošiti vrijeme na to kad ima važnijih stvari? --92.241.155.192 18:08, 24. veljače 2016. (CET)[odgovori]
I usput da rišavam nove probleme koje stvaraju neodgovorni IP-ovi?--MaGaporuči mi 18:47, 24. veljače 2016. (CET)[odgovori]
Što se tu ima rišavati? Neodgovorni IP suradnik (ne ja, već netko drugi, što možeš provjeriti u evidenciji brisanja) napravio je preusmjerenje s najopćenijeg termina »Yes« i preusmjerio ga na članak o sastavu iako se može odnositi na bezbrojne druge singlove i albume. Ja sam potom otišao na članke koje su koristile opću poveznicu »Yes« i povezao ih ka terminu s odrednicom u zagradi. Gdje je tu problem? Možda za ophoditelje, ali ne mogu ja promijeniti sustav ophodnje MediaWiki softvera, zaboga. --92.241.155.192 19:02, 24. veljače 2016. (CET)[odgovori]

Arhiviranje[uredi kôd]

Molim arhivirati dio novosti jer ih je u ovom trenutku previše. BlackArrow (razgovor) 23:30, 17. studenog 2016. (CET)

Katalonija[uredi kôd]

Predlažem da se doda neka novost o trenutnom stanju u Kataloniji. (referendum 1. listopada, separatizam itd.) --MateoKatanaCRO (razgovor) 20:59, 6. listopada 2017. (CEST)[odgovori]

Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora[uredi kôd]

Predlažem da se postavi vijest o prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora. ([10]) Npr.:

--Hmxhmx 18:13, 14. listopada 2017. (CEST)[odgovori]

Igrač utakmice[uredi kôd]

Provjeravajte bolje. Igračem utakmice protiv Engleske proglašen je Perišić, a ne Modrić. --Zeljko (razgovor) 00:32, 14. srpnja 2018. (CEST)[odgovori]

Film "General"[uredi kôd]

Novost za 5. kolovoza 2019. trenutačno kaže:

  • U sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te operacije Oluje u premijerno prikazan hrvatski film General.

Ispravak:

  • U sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te operacije Oluje premijerno (je) prikazan hrvatski film General.

--Rprpr (razgovor) 19:25, 8. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

Potreban popravak[uredi kôd]

Posljednja vijest od ovog trenutka (o Ivanu Rakitiću) pogrešno je napisana.

"Dokapetan hrvatske reprezentacije Ivan Rakitić, odlučio je oprostiti se od igranja za hrvatsku reprezentaciju."

Kao prvo, zarez je posve nepotreban jer sve do Ivana Rakitića nije zasebna zavisna surečenica. Kao drugo, uz glagol "oprostiti" nije potreban pomoćni glagol "je", dovoljno je napisati "se".

Ako nije dovoljno jasno, predlažem ovakvu rečenicu: "Dokapetan hrvatske reprezentacije Ivan Rakitić odlučio se oprostiti od igranja za hrvatsku reprezentaciju." --Neptune, the Mystic 12:19, 23. rujna 2020. (CEST)[odgovori]

@Neptune, the Mystic Riješeno Riješeno, hvala! --Ivi104 (razgovor) 13:57, 23. rujna 2020. (CEST)[odgovori]

Novost[uredi kôd]

Croatia is included in the top three world destinations in the Best Country Award 2020 category, award that popular British newspaper The Times & The Sunday Times presented to the best countries in the world. More information: https://htz.hr/en-GB/press/press-releases/times-included-croatia-among-top-three-best-destinations-world --Pax Vobiscum! (razgovor) 00:44, 15. studenoga 2020. (CET)[odgovori]

Anita Akmadža (CDU) s više od 53 000 osvojenih glasova izabrana u Gradsko vijeće Frankfurta na Majni. [11] [12]--Pax Vobiscum! (razgovor) 11:23, 23. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
According to the research results of the of the world's largest search engine for renting holiday homes HomeToGo, Croatia took first place on the German market in the list of top 100 most popular tourist destinations in 2021. [13]--Pax Vobiscum! (razgovor) 16:20, 12. travnja 2021. (CEST)[odgovori]
Vidjeti i ovo, nije neznačajno. [14]--Pax Vobiscum! (razgovor) 10:29, 14. travnja 2021. (CEST)[odgovori]
Također i [15].--Pax Vobiscum! (razgovor) 19:02, 14. travnja 2021. (CEST)[odgovori]

@Mudroslove, mislim da i ovdje vrijedi WP:BO: ništa na wikipediji ne bi trebalo čekati odluku vrhovnog autoriteta. Imaš »uredi« na Wikipedija:Novosti. (meni je Dabar zanimljiv) ponor (razgovor) 08:44, 15. travnja 2021. (CEST)[odgovori]

Svjetski veslački kup u Zagrebu, 30. travnja - 2. svibnja. Vrelo: TZGZ (engl.). Prilažem kao podsjetnik.--Pax Vobiscum! (razgovor) 00:50, 20. travnja 2021. (CEST)[odgovori]

Vijesti[uredi kôd]

Predstavljena knjiga „Govor Burnjega i Južnoga Primoštena“ Dušana Perkova. [16]

U Novomu Sadu obnovljen je spomenik skladatelju hrvatske himne Josipu Runjaninu. [17]

»Croatia voted among TOP 3 destinations by National Geographic Traveler« [18]

Prijedlog za vijest, 14. travnja: Crtež "Moje panorame" hrvatskog akademskog slikara Alfreda Freddy-a Krupe priznat kao svjetski rekordPax Vobiscum! (razgovor) 13:56, 16. travnja 2023. (CEST)[odgovori]