Razgovor sa suradnikom:Šaholjubac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Šaholjubac, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili OOUI JS signature icon LTR.svg na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Šaholjubac") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 13:07, 3. siječnja 2019. (CET)

Pozdrav[uredi]

Samo naprijed, prijatelju i dobro nam došao. Ako šta ne znaš, pročitaj Wikipedija:Uvodni tečaj koji je puno koristan a nema puno za čitati. Ako šta zapne, pitaj nas administratore ili aktivne kolege. Kubura (razgovor) 03:47, 5. siječnja 2019. (CET)

Hvala na lijepoj dobrodošlici. Volio bih znati kako se umetaju slike :). Šaholjubac (razgovor) 17:01, 5. siječnja 2019. (CET)

000000000000000 Pročitaj Wikipedija:Slike. Tu su ti pravila i uvjeti. Pripazi na autorska prava. Sliku zacijelo želiš postaviti u članak. Onda u članku napraviš poveznicu. Recimo [[Slika:Imeslikekojusamželiopostaviti.jpg]]. Može biti i drugi format, .png, .svg, .jpeg, .bmp, .gif..., već koje je vrste. Nastoj izabrati prikladno ime slici. Ne 014556431.jpg niti Picture05012018.jpg niti samo recimo Zagreb1.jpg niti Kasparov2018.jpg, nego recimo Kasparov na simultanci u Zagrebu 30. prosinca 2018.jpg. Kad snimiš članak, bit će ti jedna crvena poveznica. Onda klikni na nju. Dalje ćete voditi uputstva. Bitno je staviti opis i licenciju. Ako ne znaš koju licenciju, pitaj kolege. Najlakše je kad si ti nacrtao ili fotografirao ono što je tvoj rad (za fotografije naslovnice knjiga, logotipa, postera, snimaka zaslona... vrijede druga pravila) i onda to staviš kao javno dobro odnosno pod Creative Commons Imenovanje/Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL. Kubura (razgovor) 00:36, 6. siječnja 2019. (CET)

Savjet[uredi]

Ne zaboravi kategorizirati članke. Ovog sam stavio u problemski šah.[1] Ako je šahovska matematika nešto posebno, drukčije od problemskog šaha ili neka njegova podgrana, slobodno napiši članak. Kubura (razgovor) 01:30, 6. siječnja 2019. (CET)

Savjet[uredi]

Podatke iz športske povijesti možeš upisati u člancima kao što su šport u 2018. i tako dalje. Kubura (razgovor) 03:32, 6. siječnja 2019. (CET)

Pitanje[uredi]

Znam da se ne igra ota utakmica [2] ali je li im ipak dodjeluju nekakva odličja? Kubura (razgovor) 03:41, 6. siječnja 2019. (CET)

Ne, naprosto od 1984. se dodjeljuju medalje samo finalistima.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Šaholjubac (razgovordoprinosi) 17:01, 5. siječnja 2019.

Koristiti gumb[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svg Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.

Molim da se češće koristi gumb da se ne događa ovo.
Unaprijed hvala, lipi pozdrav.--Domjanovic (razgovor) 16:26, 8. siječnja 2019. (CET)

Izvori[uredi]

Information.svg Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost da je potrebno doprinose potkrijepiti izvorima, što niste napravili u članku Susan Boyle. Više na Wikipedija:Navođenje izvora i Wikipedija:Literatura. Hvala na razumijevanju. --MateoKatanaCRO (razgovor) 18:00, 12. siječnja 2019. (CET)

Francuska rukometna reprezentacija[uredi]

Bok!

Uklonio sam tvoju izmjenu na članku o Francuskoj rukometnoj reprezentaciji. Naravno, to se može ugraditi u članak, ali pripazi na nepristranost. Inače, cijenim tvoj rad i trud. Face-wink.svg

Hvala na razumijevanju! Face-badtooth.svg

Srdačan pozdrav, Mateo Katana 20:17, 23. siječnja 2019. (CET)

Humor[uredi]

Information.svg Dobro došli na Wikipediju. Malo humora uglavnom ne škodi, no s obzirom da stvaramo enciklopediju, molimo vas da ne stvarate sadržaje kao u članku Dan broja pi, koji su možda duhoviti, ali ne spadaju u enciklopediju. Možete pogledati kratki uvodni tečaj gdje je objašnjeno kako doprinositi Wikipediji. Eventualna pitanja možete postaviti ovdje. --Tulkas Astaldo (razgovor) 11:05, 13. ožujka 2019. (CET)

Razumijem. Htio sam se našaliti znajući da gotovo nitko u našoj RH ne mari ni za pi, a kamoli za Dan broja pi. Zanima me samo je li moguće mijenjati font slova na wikipediji (npr. na mojoj "profilnoj")? Ovdje se century schoolbook označava kao math pa pretpostavljam da nije. Jesam li u pravu? Šaholjubac (razgovor) 22:21, 13. ožujka 2019. (CET)

Razgovori[uredi]

Bok Šahobuljče, navratih da te podučim jednoj od osnova Wikipedije, a to jest: Dvosmjeran razgovor. Naime, kad ostalim suradnicima odgovaraš ovdje (na svojoj stranici za razgovor), oni ne dobivaju nikakvu obavijest da si im pisao. Stoga te lijepo molim, pročitaj ovdje kako održavati dvosmjerni razgovor (čitljivim). Srdačan pozdrav, Dvanaesti Igrač 23:42, 13. ožujka 2019. (CET)

Font na stranici suradnika[uredi]

Bok Šaholjubče, primijetih tvoje pitanje o promijeni fonta na Wikipediji. Dakle, možeš (ali ne smiješ) mijenjati font u člancima Wikipedije, ali na vlastitoj suradničkoj stranici smiješ i možeš. Evo koda s kojim ćeš to učiniti:

<span style="font-family:'[naziv fonta]';font-size:[broj]pt;color:[boja];">[tekst u željenom fontu]</span>

Sretno s uređivanjem! --Dvanaesti Igrač 23:48, 13. ožujka 2019. (CET)

Bok Šaholjubče, da, dobro si me razumio, suradniku ili suradnici uvijek moraš odgovarati na njihovoj stranici za razgovor, a ne svojoj. Što se tiče fonta, kako sam dobro shvatio, želiš prilagođeni font za svoj potpis? Ako je o tome riječ, pokazat ću ti u čemu je problem i kako ga rješiti:
Ovo je tvoj potpis sada:
<span style="font-family:'[century schoolbook]';font-size:[20]pt;color:[red];">[tekst u željenom fontu]</span> [[Suradnik:Šaholjubac|Šaholjubac]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Šaholjubac|razgovor]])</small>
Vidim da nisi baš najvještiji u ovome, pa ću ja ispraviti tvoj potpis. Naime tvoj potpis mora izgledati ovako:
<span style="font-family:'Century Schoolbook';color:red;">[[Suradnik:Šaholjubac|Šaholjubac]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Šaholjubac|razgovor]])</span></small>
(ovo je rezultat Šaholjubac (razgovor))
Što je drugačije? One zagrade, nisu potrebne tj. ne treba ih pisati jer je su onda naziv fonta, veličina i boja beskorisni. Ne znam zašto nisi uklonio tekst "tekst u željenom fontu", naime tu je trebao biti tvoj potpis (kao što vidiš u popravljenom primjeru). Uklonio sam veličinu fonta pošto koristiš običan font, a ne neki profesionalniji, pa tu veličina fonta nije potrebna.
Vjerujem da znaš gdje treba zalijepiti tvoj novi (popravljeni) potpis, ali eto da budemo sigurni: Ideš u "Postavke" koje se nalaze u desnom vrhu, između "Razgovora" i "Beta". Spustiš se blizu dna i ima rubrika "Potpis", tu zalijepi svoj prepravljeni potpis, i obavezno označi kučicu pored koje piše "Običan potpis kao wikitekst (bez automatske poveznice)". To je to, ako imaš kakvo pitanje ili trebaš pomoć, slobodno piši na mojoj stranici za razgovor. Srdačan pozdrav, Dvanaesti Igrač 17:14, 14. ožujka 2019. (CET)

Bolje izbjegavati[uredi]

Bolje izbjegavaj ovakve "sažetke". Štoviše, izbjegavaj pisati takav tip poruka na Wikipediji.--Dvanaesti Igrač 01:17, 6. travnja 2019. (CEST)

Matrica[uredi]

Oduzimanje se svodi na zbrajanje tako da nije potrebno dodavati oduzimanje kad je zbrajanje već spomenuto. Zahvaljujem na razumijevanju--Tulkas Astaldo (razgovor) 08:32, 8. travnja 2019. (CEST)

Imaš bolje misto[uredi]

[3] To si moga stavit u članak šport u 2019.. Kubura (razgovor) 19:28, 21. lipnja 2019. (CEST)