Razgovor sa suradnikom:Bizutage

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Bizutage, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Bizutage") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Ivica Vlahović (razgovor) 14:27, 19. listopada 2016. (CEST)

Nedostaje izvor[uredi]

Lijepo molim, nemojte bespotrebno trpati predloške za nedostajući izvor.--Ivica Vlahović (razgovor) 14:36, 19. listopada 2016. (CEST)

O kojem clanku govorite i koja je vasa definicja 'bespotrebnog'? Ako sam stavio da nedostaje izvor vjerojatno se radi o navodu u kojem izvor doista nedostaje. Bizutage (razgovor) 10:23, 1. studenog 2016. (CET)

[1] Spamirali ste članak nepotrebnim predloškom, kao da je uneseni podatak netočan. Da ste pogledali referenciju na kraju tog odlomka i pročitali poveznicu na koju vodi, vidjeli biste da piše to što ste osporili.
Ne sporim Vam stavljanje oznake ondje gdje nema referencije na kraju odlomka, ali ako negdje ima referencija, onda i pročitajte tu referenciju i provjerite sadrži li taj podatak.
Primjerice [2] "Rodila se u Zagrebu, završila klasičnu gimnaziju i medicinski fakultet. Tijekom rata radila kao ratna izvjestiteljica za HRT, kasnije za televizijske kuće BBC, NBC i RAI kao terenski producent. Od g. 2003. na Novoj TV radila je kao dnevna urednica informativnih emisija tri godine.".
Daklem, nepotrebno. Stoga, molimo Vas da ubuduće pripazite. Nepotrebno zasipanje članka predlošcima da "nedostaje izvor" također se smatra nekonstruktivnim uređivanjem i takvo se ponašanje sankcionira. Kubura (razgovor) 07:00, 2. studenog 2016. (CET)

Glas koncila kao biografski izvor informacija o nečijem radu u medijima je, blago rečeno, upitan. Glas koncila nije publikacija poznata po provjerivanju činjenica i često izražavaju stavove koji su jednostrani ili su promotivne prirode, tj. uvelike se oslanjaju na glasine i osobne stavove autora. Ako navodite da je osoba dugo godina radila u određenim medijima, onda bi se to moglo lako verificirati na tim medijima. Ja međutim te informacije nisam našao. Ako vi imate te informacije ili ste ih našli, molim da ih dodate. Bizutage (razgovor) 07:10, 6. studenog 2016. (CET)

[3] A oni koji su na štandovima su vrhunski primjer novinarske struke? Je li se to šalite? Pa niste niti pokazali da znate razlikovati Crkvu od crkve, što se vidi iz Vaše poruke. Da znate što je Crkva, onda biste znali da Crkva uvijek dobro odvaže što će napisati. Jer si ne smiju dopustiti luksuz pogrješke. Crkveni mediji ne žive od bombastičnih naslova ni od besramnog rastakanja privatnosti tuđih života, kako je na žalost kod većine necrkvenih medija. Moraju čuvati obraz i zato dobro paze šta pišedu. Tko se razumije u gradivo, uvjeri se odmah. Kubura (razgovor) 05:22, 19. studenog 2016. (CET)

Odgovaranje suradnicima[uredi]

Suradnicima odgovarate na njihovoj stranici za razgovor, a ne na svojoj. Ovako Vaš sugovornik ne zna da ste mu odgovorili.
Vaše osobne animozitete prema Glasu Koncila ostavite za drugo mjesto. Ako im želite nešto poručiti, onda se ne prepucavajte preko stranica hrvatske Wikipedije. Članke u Glasu Koncila potpisuju školovane osobe svojim imenom i prezimenom koje moraju čuvati svoju reputaciju pa dobro biraju što pišu i kako pišu. Ne pišu ih internetski anonimci koji grafitiraju. Kubura (razgovor) 08:52, 10. studenog 2016. (CET)

Smjernica wikipedije na hrvatskome jeziku wikipedija: Navođenje izvora# Napomena[uredi]

Cijenjeni suradniče suradničkoga imena Bizutage!
Na wikipediji na hrvatskome jeziku imamo deset kraćih projektnih stranica pravila, deset kraćih projektnih stranica smjernica, pet ostalih pravila, smjernicâ i uputâ wikipedije, jedan pravilnik i još nekoliko desetaka stranica u kategoriji Pomoć, koje mogu biti opće smjernice kao opće smjernice o navođenju literature, korisne stranice o bitnim pitanjima kao što su: wikipedija: Premještanje članaka, wikipedija: Preusmjeravanje, wikipedija: Sažetak. Naravno imamo na hrvatskoj wikipediji i temeljni wikipedija: Wikipedistički osnovni tečaj u kategoriji o wikipedistima kao i wikipedijine eseje koji služe kao pojašnjenje nekih komunikacijskih tokova svim suradnicima.

U smjernici, na projektnoj stranici (stranici projekta; stranici imenskoga prostora Wikipedija) Wikipedija:Navođenje izvora#Napomena, lijepo piše, citiram: »Članci u kojima dijelovi teksta zahtijevaju dodatna objašnjenja ili navođenje izvora za neke podatke mogu se obilježiti predloškom {{Nedostaje izvor}} uz obavezno obrazloženje na stranici za razgovor.«.
Nije to tako teško kako izgleda, poštovati smjernicu i ob(a)vezno napisati na stranici za razgovor pripadajućega članka zašto se smatra da je potrebno navesti izvor. Isto je navedeno i na stranici u imenskoga prostora predložaka predložak: Nedostaje izvor. Ima se toga za pročitati, možda je najlakše početi redom, od uvodnoga tečaja, pa redom dalje. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 10,42; 6. XI. 2016. (SEV)

  • P. S. Uvijek treba imati na umu da Wikipedija nije birokracija ni demokracija, a osobito da su pravila, smjernice, ostala pravila, smjernice i upute Wikipedije − napisana da zaštite prava svih članova zajednice wikipedista na wikipediji na hrvatskome jeziku − tako i Vaša. Citiram iz WP:NIJE#Wikipedija nije birokracija: »Poštujte duh Wikipedije, a ne samo slovo pravila. Kako je već rečeno gore, preferirani način rješavanja nesporazuma je postizanje konsenzusa kroz razgovor, a ne samo primjenjivanje strogih pravila, koja naravno ipak ostaju vrijediti za slučajeve dugotrajnijih i težih sukoba.«, završen citat. Još jednom zahvaljujem na razumijevanju. Lijepo Vas pozdravljam, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 10,42; 6. XI. 2016. (SEV)

Ping-pong[uredi]

Da se igramo negdje drugdje, a ne na wikipediji?--MaGaporuči mi 10:58, 20. studenog 2016. (CET)

ali

Trenutačna država[uredi]

Bok Bizutage. Ja koliko znam tako se upisuje država rođenja. Suradnik Man Usk je administrator, pitaj ga za dodatne informacije.--Rovoobob Razgovor 11:57, 22. studenog 2016. (CET)

Upozorenje suradniku[uredi]

Žuti karton


[4][5] Da, našao sam izvore i, ne, neću ih staviti u članak kako kome pada na pamet. Logično pitanje: zašto? Zato jer pretpostavljaš da je tvrdnja u članku netočna, a ja ne ispunjavam tuđe želje (Molim da navedete izvore pa da onda uklonite predlozak. - Ma, baš?). Pri tome ne želiš potražiti izvor ni za ni protiv tvrdnje u članku, nego stavljaš predložak u članak. Slijedeći tu logiku, mogao bi nastaviti ordinirati po drugim člancima s istim predloškom zato jer pretpostavljaš da je nešto netočno. Izvoli, zasuči rukave, ali ne lijepljenjem predložaka. Vandalizam koji spominješ je smiješan do neba jer (ponavljam) imam izvor. Nastaviš li tako ubuduće uređivati članke, morat ću te (žalostan) uputiti na GO.--MaGaporuči mi 17:19, 22. studenog 2016. (CET)

Mjesto rođenja[uredi]

[6]Opet moram ispravljati (tuđe) krive Drine: ne, nego u infookvir se upiše Republika Hrvatska a u članku se može spomenuti da je to tada bila ta i ta država.--MaGaporuči mi 17:22, 22. studenog 2016. (CET)

I osim toga...[uredi]

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--MaGaporuči mi 17:22, 22. studenog 2016. (CET)

Dodatak[uredi]

[7]Doprinositi člancima lijepljenjem predložaka? Ne, hvala. To nije doprinošenje. To je ravno onima koji iz topline doma tipkaju (razočarani i ogorčeni na gradske vlasti) po forumima kako je grad neočišćen od snijega. U isto vrijeme, njihov prilaz kući/zgradi je izgubljen pod snijegom, a njihova lopata na sigurnom: u trgovini specijalizirane opreme). Dakle, vrli suradniče, ako je cilj doprinositi, onda pravac u trgovinu po lopatu, pljunuti u ruke i lopatati. U slučaju wikipedije, lopata je izdatak ravan nuli. Sve ostalo je isprazna priča.--MaGaporuči mi 17:37, 22. studenog 2016. (CET)

Kraći g. o.[uredi]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 1 mjesec!

Razlog je: neproduktivno uređivanje, pretpostavljanje loše namjere, ignoriranje uputa


[8][9]Devastacija, vandalizam? Da nisi možda štogod zaboravio? Bude li nastavak u istom (revijalnom?) tonu, jamčim dulji g. o.--MaGaporuči mi 18:26, 29. studenog 2016. (CET)

Pravopis, wikipediziranost[uredi]

[10] Pogledaj koliko toga nisi stavio. Pročitaj uvodni tečaj.
Information.svgPozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Pročitajte Wikipedija:Uvodni tečaj. Kratak je i informativan, vrlo brzo ga se pročita. Kubura (razgovor) 19:37, 11. rujna 2017. (CEST)