Razgovor sa suradnikom:Kubura/Pismohrana16

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Pismohrana

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Evo ovako, zašto si izmjenio godine kada na svim wikipedijama navode 1910. Godine 1878. nastaje KNEŽEVINA/KNJAŽEVINA Crna Gora, a ne Kraljevina, ona nastaje 1910., a to što je netko spojio dvije različite države u jedan članak, to je već njegov problem. A što se tiče onih događaja - 'On 20 July 1917, the Corfu Declaration was signed; it declared the unification of Montenegro with Serbia. On 26 November 1918, Montenegrin unification with Serbia was proclaimed.' - okupacija je opet upitan pojam jer to uključuje ulazak bez volje vladara i intevrenciju vojnih sila, a to se nije dogodilo koliko ja znam. Neću još ništa dirati u članku, zato te i pitam čemu ovakve izmjene koje nemaju velike veze s istinom oko ovog članka. --Edgar Allan Poe (razgovor) 11:28, 1. srpanj 2008. (CEST)

Molio bih srpsko-hrvatsku paranoju na stranu, nije Hrvatska-Srbija nego CG-Srbija. A što se imena države tiče, ako ta tvoja stoji, onda godina osnivanja nije 1878. već 1852. jer je kneževina, koja je ovdje poistovjećena s kraljevnom, osnovana tada. Ne kažem ja da je moje točno, ali kolega i ovo tvoje ima nekih grešaka. A evo sad vidim da je izbrisan redirect, time tvoje oko godina pada u vodu. Godine ću vratit kako su bile, a ovo oko okupacije ću za sada još ostaviti i pričekat ću, ako ikako možeš, da nađeš neke vjerodostojnije izvore. Pa ćemo za to vidjet.

A što se tiče vjerodostojnosti drugih wikipedija. Ja shvaćam da nisu one, kao ni naša, 1000000....% vjerodostojne, ali ako na 8, od 9 (isključujući našu), wikipedija stoji moja tvrdnja, mislim da je ipak to vjerodostojnije nego podakat koji nema nigdje, nigdje se ne spominje, a ti si ga upisao.

Nemoj ovo shvatiti kao uvredu ili nekakav osobni napad, to mi nije namjera, i ovo isto bih rekao bilo kome da je napravio tu izmjenu. Trebamo, kako mi je jedan suradnik rekao, ostati pribrani i ovo riješit hladne glave. Ako uspiješ naći neke vjerodostojne izvore za tvrdnju o okupaciji i te zločine ja ću to rado uvrstiti u tekst. :-) --Edgar Allan Poe (razgovor) 11:49, 1. srpanj 2008. (CEST)

AKo su forumi vjerodostojniji od wikice, onda stvarno. Kažem opet nije wiki 100% vjerodostojna, ali sigurno vjerodostojnija od foruma. I sigurno da će Crnogorac kazat da je bilo kakvo oduzimanje njegovog suverenititeta okupacija, neovisno o tome je li ili nije. Kako sam ja ovo učio, nije bilo nikakvih zločina. To je možda izbačeno, ali zato i tražim izvor. Ja ne tvrdim da je došlo do promjene države, ali je došlo do nastanka države s novim imenom i zaslužila je članak pod tim imenom, a ne člaako pod nekim drugim imenom. Isto ti je pitanje Zapadnje Njemačke i današnje Njemačke. Bili su spojeni, ali ja sam uz odrđene konzultacije izdvojio Z. njemačku od današnje jer su to, de iure možda ne, ali de facto bile dvije različite države, isto kao i CG. Kažem ponovo, ako imaš koji vjerodostojni izvor za pitanje okupacije, vrlo rado ćemo uvrsiti bez ikakvih problema, a što se tiče iskrivljavanja povijesti, pitanje je tko ju ovdje iskrivljuje --Edgar Allan Poe (razgovor) 11:58, 1. srpanj 2008. (CEST)

Kneževina Crna Gora[uredi kôd]

Idi na Kraljevina Crna Gora i pogledaj kuda vodi lijeva stranica u infokviru.

Zato brisem Kneževina Crna Gora. --Pancho W. Villa (razgovor) 12:07, 1. srpanj 2008. (CEST)

Kubura, sadasnje rjesenje nema smisla. U infokviru na Kraljevina Crna Gora, postoji strelica lijevo, koja povezuje na Kneževina Crna Gora, a godina je 1910. Kneževina Crna Gora (naziv promijenjen u kraljevinu 18xx) i 1910. su nespojivi pojmovi, sto sam ti vec pokusao objasniti.
Meni je svejedno hoce li Kraljevina i Knezevina biti jedan ili 2 clanka, ali podaci na stranici moraju imati smisla. Mislim da se oko toga (napokon) slazemo?
Dakle, sto ti predlazes? --Pancho W. Villa (razgovor) 09:32, 2. srpanj 2008. (CEST)
Crnogorci su se Turaka solobodili puno prije 1910. --Pancho W. Villa (razgovor) 12:50, 2. srpanj 2008. (CEST)
A ne znam, ali ako postoji jedan kriterij za Hrvatsku ... --Pancho W. Villa (razgovor) 12:53, 2. srpanj 2008. (CEST)

Kneževina ili Knjaževina[uredi kôd]

Pratim ovo oko Kneževina ili Knjaževina. Kao gostujući ne bih se miješao u to kako stoje stvari sa aspekta Hrvatskoga jezika, no, moram primjetiti da je službeni naziv bio Knjaževina Crna Gora. Možda bi bilo zgodno to, unutar zagrada navesti, a ostala pominjanja neka idu onako kako nalaže Hrvatski pravopis. Pozz

--Markus cg (razgovor) 09:43, 2. srpanj 2008. (CEST)

Kubura, puško stara, tvoj dalmatinski je vrh!

1. Službeno u Knjaževini CG je bila ćirilica - po pravopisu koji i sada, postoji, ali se upotrebljavala i latinica - mislim stoga da je dobro u zagradama navesti Knjaževina Crna Gora i ćirilicom i latinicom, jer latinica jeste i crnogorsko pismo (tako je i sad u Ustavu CG) a onda Kneževina kako to nalaže Hrvatski jezik

2. Kraljevina Crna Gora i Knjaževina Crna Gora - to je jedna te ista država. Kao što je nekad bila Narodna Rep. Hrvatska pa Socijalistička Rep. Hrvatksa, ili Jugoslavija FNRJ pa SFRJ. Knjaževina je CG od 1852.g. (knjaz Danilo I. Petrović)

3. Jutros sam vidio još neke nepreciznosti u "Kraljevina CG". Himna je bila "Ubavoj nam Crnoj Gori", a ne i "Onamo namo". "Onamo namo" tije pisma Kralja Nikole iz doba kad je ludova pa je to pod stare dane platio. Dakle himna je samo - "Ubavoj nam Crnoj Gori", komponovao Sudečić

4. Još jedna nepreciznost - posljednji premijer nije bio (mislim da stoji) Evgenij Popović 1918. jer je Vlada Krasljevine CG funkcionisala do 1921. a posljednji je premijer bio general Milutin Vučinić (pogledaj tu natuknicu, jutros sam je ubacio). Od Evgenija do Vučinića bilo je još ukupno 6 vlada u egzilu - ali, to ne dirajte, ja ću to za koji dan sredit, sa sve izvorima

5. Da, ima toliko lupetanja oko CG da to pas s maslom ne bi izio, no bi proriga utrovu. Ali, Hrvatska Wiki je još u najbolja, te sam i juče nekom rekao da ne bi trebalo - bilo je i takvih prijedloga - to sve micat. Mislim da bi bolje bilo radit natuknicu po natuknicu - biografije, vojni, politički, kulturni događaji - pa onbda napraviti nekakvu podnošljivu sintezu u "Povijest CG" ili "Crnogorsku povijest",

6. Nemoj se ljutit na braću Srbe, takva im je narav, kontaminiraju sve živo, Anta Pavelića bi posrbili da mogu. J...ga, njima je Dubrovnik "srpska kolevka", Držić im je Srbin, jedno 90% Hrvata su pokatoličeni Srbi, itd. To je brate hipnoza, halucinacija, te ti tu rasprava finih nema . Njihovi radovi na srednjovjekovnu istoriji su sprdnja - srpski istoričari vizantijske izvore za CG prevode: Sloven=Srbin, pravoslavni=Srbin, svud Srbo bogati.

7. Za Montyja ne znam, ja samti novi, sve što oko CG treba tu sam, sve što mogu ću ti dokumentirati. Treba da znaš sljedeće: kad su liberali početkom 1990-ih mahali starim crnogorskim zastavama tadašnja prosrpska vlast je tiskala saopštenja da su se pojavile na mitinzima albanske zastave! Mi smo npr. o Podgoričkoj skupštini učili da je to bilo vrh, o Božićnom ustanku i oko 5.000 pobijenih, ranjenih i pozatvaranih nikad čuli nismo.Što ćeš, bratstvi-jedinstvo. Ta stvar se iz arhiva otvorila tek posljednjih 15-ak godina. Sada je sve to publicirano - samo dokumenti, nema jes-nije i reče mi ili ne-reče jedan čoek. To je strava jedna, vidiš da Ovčara i/ili Srebrenica nije neka novost, taj zločin ima svoju historiju 1920-ih u CG, ta smrt ima svoj stil, a smrt je brate majstor iz Srbije.

8. No, Roberti sam rekao nedavno, ne mogu vjerovati da Hrvatska Wiki ima o Brunu Bušiću onako jadnu natuknicu. U 2. srednje sam o njemu iz predmeta Općenarodna odbrana učio da je to poznati zlikovac i da jede nevine srpske bebe. Čovječe, čitao sam o njemu na internetu, pa taj je ćovjek genije...kakva biografija, zanos i erudicija...kakvi tekstovi...moram ti reć da ne znate kakvog ste talentovanog čovjeka imali. Zaslužuje bar toliko - pristojnu natuknicu na Wikiju

Poz --Markus cg (razgovor) 13:43, 2. srpanj 2008. (CEST)


Bogati Kubura, pa ti bolje poznaješ CG istoriju od čitave bulumente mojih Crnogoraca! Njima ti je sad biznis sveto trojstvo, od pisanih stvari čitaju tikete sportske kladionice, pa i to samo po dva tri para! Jes, reko sam ti, Hrvatska Wiki ima ponajbolje članke o CG - i ne samo o njoj, već i o drugim povijesnim temama. Ne znam ko je pisao Bitka na Lijevča polju ali to je majstorski urađeno, čista 10!

Potrudiću se za štampu nabavit što više podataka - ali, bilo je i drugih listova, Vlada Kraljevine CG je takođe imala svoje listove u Rimu i Parizu a u U.S.A. je izlazio i "Amerikanski Glasnik Crnogoraca". Bilo je i oporbenih listova!

Oko religije u CG - godine 1904. je donešen Ustav Svetoga Sinoda autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve a kao takva je bila normirana i državnim Ustavom od 19. prosinca 1905. u članu (članku) 40. Uradio sam tekst o tome Crnogorska pravoslavna crkva i imaš tamo faksmil Ustava Sv.Sinoda da bude pregledno i jasno ko dan za svakoga ko to želi pročitat (Sv.Sinod mogu imati samo autokevalne crkve; npr. srpski mitropolit u ZG ne može imati Sinod, Sinod mu je u BG, ako bi imao Sinod onda to nije Srpska pravoslavna no neka druga crkva). Ali, za natuknicu Kraljecvina CG je dovoljno - vjera: Istočno-pravoslavna.

I za druge podatke - o prometu, gospodarstvu itd. ću potražit podatke.

Znam da na OI Crnogorci nijesu učestvovali. Ali, ima tu interesantnih stvari - princeza Ksenija Petrović je bila pravi reli vozač, prva žena vozač u ovom dijelu svijeta. Dalje, postojala je nevjerovatno dobro organizovana PTT služba, Kralj Nikola je prvi na Balkanu instalirao Markonijevu telegrafsku stanicu te je preko nje CG štampa dobijala svježe vijesti iz Evrope. Oko sporta, još ima i da je na Cetinju bilo klizalište sa sve gudačima u bekgraundu - to su napravili veleposlanici i njihova obitelj. U to je vrijeme podignuta i katolička crkva na Cetinju, za potrebe veleposlanstava, a crkva je i dan danas tamo s redovnicama iz Hrvatske i Slovenije; one su ti na Cetinje ka dobre vile, ispomažu u gradsku bolnicu "Knjaz Danilo I. Petrović", 1993. su se bile uplašile od eufrije velikosrpske, ali su ih Cetinjani kumili i molili da ostanu, da će im pružiti zaštitu i tako je bilo, ostale su tamo.


CG je 1900-i-neke takođe bila na Svjetskoj izloži, mislim u Londonu - poslali su tamo, između ostalog, jednu lijepu đevojku, kao prirodnu ljepotu!!!I ta je žena doživjela 100 i kusur, umrla je prije 15-ak godina.

Tu je i dvije-tri rečenice o Crnogorskoj narodnoj vojsci - imaš vojne škole, časničke i podčasničke, imaš rodove i službe,Ministarstvo vojno, Generalštab, radionice, obveznike i manevre svake godine, te Zakon o vojsci i druge vojne zakone i propise. Sredićemo to, pozdrav

--Markus cg (razgovor) 15:35, 2. srpanj 2008. (CEST)

Kategorija:Hrvatska politička emigracija (1945.-1989.)[uredi kôd]

Bok,

Otvorena je Kategorija:Hrvatska politička emigracija (1945.-1989.).

Mislim da bi se tu dalo potrpati dosta toga od onih tiskovina i drugih stvari.

Mozes li pomoci oko ovoga?

--Pancho W. Villa (razgovor) 10:19, 4. srpanj 2008. (CEST)


Šoni[uredi kôd]

Pa učini prijevod... probat ću doć u kontakt sa poglavicom ili kakvim njihovim surferom da prevede na svom jeziku ovu šoniziranu enleštinu. --Zeljko (razgovor) 12:34, 7. srpanj 2008. (CEST)

Hajde budi prijatelj, pitaj ti ovoga kao se kaže Absentee Shawnee na njihovom jeziku webmaster@astribe.com. Ovo im je kontakt stranica --Zeljko (razgovor) 12:45, 7. srpanj 2008. (CEST)

Što se bojiš pitat, oni su mnogo ljubazniji od nas. Reci treba nam za wikipediju --Zeljko (razgovor) 12:52, 7. srpanj 2008. (CEST)

Eto ja pitao ,sad čekam odgovor... neće me valjda ugrist. --Zeljko (razgovor) 13:07, 7. srpanj 2008. (CEST)

Sdk mostar[uredi kôd]

Jel ti se da pogledat moze li se ovo spasit? Ovako kako je, nece ostat. --Pancho W. Villa (razgovor) 12:42, 8. srpanj 2008. (CEST)

Podrška[uredi kôd]

Hvala na podršci.

Ante je već u ranijem slučaju [1] napravio test i ispalo je imamo SRPSKOG USTAŠU [2]. Ja nisam niti znao da postoji takva kombinacija ove dvije riječi :)

Uvjeren sam da je to user Velebit koji čiji glavni account je dobio novi block 10 srpnja (ja taj zahtjev inače nisam bio pokrenuo)--rjecina (razgovor) 00:40, 14. srpanj 2008. (CEST)


Vaterpolo[uredi kôd]

Vidim da si odmah reagovao za vaterpolo, hvala što si se sjetio. Nadam se da igrati finale u Pekingu MNE vs CRO. Pozz --Markus cg (razgovor) 17:10, 14. srpanj 2008. (CEST)

Vaterpolo[uredi kôd]

ULcinj ti je bio gusarska tvrđava, nemaju oni kad se mučit sportom, sad imaju preča posla - prodaju Ada Bojanu Arapima za jedno milijardu dolara. Ali, sad će Podgorica da krene - od iduće godine će napravit četiri bazena, jedan zatvoreni već postoji, imaju ajkulu od gradonačelnika (Muugoša - zvani Mungos ili Mugi) koji najavljuje vaterpolo klub A klase, ne vole Podgoričani da je iko ispred njih. Ođe ti se danas slavi ka poslije Vučjega dola, Fundine ili Carevoga Laza, mada pola ovijeh brđana i ne zna vaterpolo pravila. Sinioć je Nikšić gorio, hektolitri i hektolitri piva nikšićkoga su popijeni, a tamo od sporta jedino bačaju kamena s ramena ili pivske gajbe preko glave. Ali, poenta je koga smo dobili, razumiješ? Da li se pogledao kako idu radovi na Kraljevina Crna Gora? Pozz --Markus cg (razgovor) 17:42, 14. srpanj 2008. (CEST)

Otvjet[uredi kôd]

Kubura, Reka sam već nekim ljudima, za mene je potpuno apsurdno da se članci na Hrvatskoj W. o CG gradovima svode na popise stanovnika? Sad sam bezveze ukuca Knin i tamo ne viđoh nikakve mape - ima fino izveštaj toliko i toliko žive u Knin ovih i onih - nek su svi sreto i zdravo - ali toliko isistiranje na mapama i popisima i popisima i popisima po CG, aj razmisli što je to, okle to?

Reka sam i da se osjećam jadno kod teksta o Bokeljskim Hrvatima - putem tih mapa - da ih se prikazuje kao nekakvo uljeglo pleme gore bačeno padobranima na vrh Vrmca ili ne znam đe...CG je građanska država, svi su narodi konstitutivni...Nema niđe neke 2/3 i 3/4, izrazite većine bilo koga u Boki, toliko je dolje neopredjeljenih i Jugoslovena i regionalaca itd, da bi se sad šaralo i s tim guralo prst u oko čitaocu.

Čovječe, pa Boka je unikat, nije fraza - to je biser istorije i kulture - a ođe se isturaju nekakve karadžićevske bog-te-pita okle mape. Ja ih u CG gleda nijesam, čitam i gledam sve živo, ali ovo ne viđoh bez na Hrvatskoj W.

Ja sam već reka: neću bogomi ništa ispravljat, no prepuštam drugima, pametnijima, onima te tvrde da Paštrovići žive u Boku, da to srede, pospreme, ofarbaju ka vaskršnje jaje. Pozz Tebe i ekipi --Markus cg (razgovor) 12:18, 16. srpanj 2008. (CEST)

Kubura, dosadih više, ali...NIJESU SPORNI POPISI - OBAVEZNO IH NAVESTI, FALA BOGU, PA TO JE ČINJENICA -ALI TI VELIM DA JE SPORNA MAPA, ZNAČI GDJE JE JEDAN ČOVJEK OVE ILI ONE NACIONALNOSTI ZAPLAVIŠ ILI ZAZELENIŠ JEDNO 200 ili 1.000 HEKTARA, pa to je besmisleno. Ovi drugi ka da ih nema. To nije tačna, korektna i naučna mapa - ona bi morala, ako svakoj međi određuje nacionalnost, da donese prikaze s nijansama za svaku od osnovnih boja s napomenama od-do toliko i toliko procenata. Mapa je opasna manipulacija (radio je, provjerio sam, neki asistemnt iz Kragujevca, eto, nije s Pala) s tezom - jedni su većinski narod u Boki, vidite, sve se plavi.

JA sam dostavio sajt, s tačnim podacima od prije pet godina (drugih nema) da se ta stvar raščisti, ali sam, igleda, napravio smarajući karambol, i sad sam ja protiv popisa i navođenja činjenica iz popisa!

Što bih ja bio protiv toga, ne mogu se, časti mi se ne mogu sjetiti. Mapa čiav jedan narod "briše" iz Boke i ja to ne mogu prihvatiti ni pod kakvim objašnjenjima ili izgovorima jer me takve manipulacije vraćaju u neka vremena kad sam se ko klinac gadio i sramio što su činjeli tim ljudima i tom naordu, koga je ostala šaka, dolje u Boki. Toliko Pozz --Markus cg (razgovor) 16:57, 16. srpanj 2008. (CEST)

Markus cg, standardna praksa je pri crtanju etničkih karata da se bojom oboji onom bojom koja predstavlja apsolutnu većinu u datoj lokaciji - tj. natpolovičnu populaciju. U suštini? Da, kao da ostali jednostavno ne postoje. --NI (razgovor) 17:40, 16. srpanj 2008. (CEST)

Godišnjice[uredi kôd]

Kubura, možeš li molim te ubuduće upisivati značajne godišnjice u kalendar, npr. 16. srpnja, jer to je prva stranica koja nam pomaže u izradi godišnjica, ovako na stranici za razgovor ostaje gotovo neprimijećena. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 17:20, 16. srpanj 2008. (CEST)

Lipa,

Dostavljam i Tebi Popa Dukljanina da se zna.


Bijela Hrvatska:

Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine:od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija.

Evo i Crvene Hrvatske:

Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se jos kaže Gornja Dalmacija. I kao što je u donjoj Dalmaciji ustanovio Salonitansku crkvu kao mitropoliju, na isti način u Gornjoj Dalmaciji su Dukljansku crkvu, prema drevnom pravu, uredili mitropoliju

Sve u glavi IX. ođe [3]

Pličina[uredi kôd]

Imam jedno pitanje. Ako se ne varam, u članku reljef dio [4] si ti radio? Ako jesi, potvrdi mi ovaj podatak, da se šelf kod nas kaže pličina, jer to nisam našla nigdje. Našla sam ovako: šelf (prag). Kako sam se dohvatila morskih struja, ovaj termin se svako toliko spominje, pa da si to razjasnim, i možda uštedim kasnije ispravljanje. Pozdrav Branka France (razgovor) 19:16, 17. srpanj 2008. (CEST)

Ekvador, nogomet[uredi kôd]

Evo i mene s pitanjem. Jel' spojivo ovo s ovim. Ovo drugo nam visi siroto. Hvala. Pozdrav. --Sanya (razgovor) 20:28, 17. srpanj 2008. (CEST)

Popis registracijskih oznaka za cestovna vozila u Crnoj Gori‎. Valja li što?

--Markus cg1 (razgovor) 01:16, 19. srpanj 2008. (CEST)

Jednom sam u policijskom izvješću vidio samovoz - i trebalo mi je neko vrijeme da shvatim o čemu je riječ :) --Suradnik13 (razgovor) 09:07, 19. srpanj 2008. (CEST)

prijevod-srp[uredi kôd]

Mislim da bi bilo vrijeme da prestanes sa postavljanjem {{prijevod-srp}} kad god se pojavi netko iz Srbije.

Razumijemo ga ni vise ni manje nego npr. Markus-cg-a, koji prica crnogorski, pa mu nitko ne unakazuje razgovor sa predloscima. A vjerujem da zagorci svakako teze razumiju tvoj "dijalekt" nego srpski ili cak bugarski, pa te nitko zbog toga ne maltretira.

To tvoje labeliranje shvacam iskljucivo kao maltretiranje suradnika na nacionalnoj osnovi i necu vise tolerirat.

Nastavis li s ovim, mogao bi i ti biti kaznjen i zbog upornog masakriranja hrvatskog jezika izmisljanjem novih rijeci, sto radis vec godinama i ne zelis prestati, sto smo do sad, po meni, previse tolerirali. Mislim da je bilo dosta en:WP:POINT-a, zar ne?

--Pancho W. Villa (razgovor) 08:58, 21. srpanj 2008. (CEST)

Sitno[uredi kôd]

Ajd molim te nemoj to raditi. 100 puta smo pričali da ćemo po popisu iz zakona, jer smo tako najsigurniji. Na Sitnom Donjem se može staviti otheruses i doći će se do Sitnog Donjeg (Donjeg Sitnog) u Splitu. --Suradnik13 (razgovor) 09:56, 25. srpanj 2008. (CEST)

Upravo zbog ovakve dvojnosti o kojoj ti govoriš, uvedeno je da je glavni naziv onako kako naselje stoji u registru prostornih jedinica. To sam napisao ovdje. Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 10:10, 25. srpanj 2008. (CEST)

Autohtoni[uredi kôd]

Dužan sam ti objašnjenje za "autohtone". Mislim da je sama riječ nedovoljno jasna. Kako odrediti je li netko autohton? Po vremenu dolaska? Kad su Srbi došli u Liku i sj. Dalmaciju? Prije ili poslije Hrvata u Gradišće i okolicu Bratislave? Kasnije? Koliko kasnije, 50, 100, 200 godina? Gdje je granica "autohtonosti"? "Autohton" nije baš peacock word, ali je na tom tragu. Uvijek je bolje napisati konkretan podatak, nego neku riječ koja se može tumačiti na razne načine i nije precizno definirana. --Pancho W. Villa (razgovor) 08:58, 26. srpanj 2008. (CEST)

S obzirom da si opet potegao ovo pitanje, dat cu ti jos jednom prijedlog kako pisati na wikipediji, ne samo u vezi autohtonih, nego opcenito. Prvo, kako znamo da je netko "autohton"? Pa, mozda po tome sto su Hrvatsi osnovali vecinu naselja tamo? U tom slucaju se napise, pod "stanovnistvo" npr. tekst "U tom podrucju zive Hrvati (dosli u 7. stoljecu i osnovali vecinu danasnjih naselja) i Srbi (dosli u 17. stoljecu i doselili se u Knin/osnovali sela uokolo)". Ovo nije pitanje Hrvata i Srba ili iceg slicnog - ovo je pitanje pisanja na nacin da citatelj ne mora misliti "sto je pjesnik htio reci", cemu bi svi mi, po meni, trebali teziti. Ista je stvar s Kosovom - treba naci nacina da se sve bitne informacije sazmu u uvod i ne ostaviti citatelju mjesta za krive interpretacije niti upasti u zamku da mi odlucujemo o pitanjima koja su iznad nase uloge kao autora clanka. U vecini mojih reagiranja mozes, ako pristupas otvorenog uma, pronaci znake ovakvog shvacanja wikipedije. --Pancho W. Villa (razgovor) 11:53, 27. kolovoz 2008. (CEST)

Razdvojbe[uredi kôd]

Bok

Pripazi kod ovakvih promjena (Danica (časopis) --> Danica (časopis, Zagreb)) zbog ovoga. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 11:30, 26. srpanj 2008. (CEST)

re: Podatci[uredi kôd]

Nema na čemu Kuburo! Odma se vidi da si pravi čouk!:)

Nešto sam raspravljao na razgovoru o Zagori[5] i Dalmatinskoj zagori[6], pa pogledaj i uključi se kad budeš ima vrimena. Dobro znam što je tu posrijedi i trebalo bi razriješiti te pojmove, ali te neke jednostavne stvari nisu šire poznate pa ne bih htio da ono što stavim izgleda kao originalno istraživanje. Pozdrav! Čouk (razgovor) 23:23, 29. srpanj 2008. (CEST)

časopis i novine, Buenos Aires[uredi kôd]

Molim te, provjeri je li ovo isto:

Hvala.

--Pancho W. Villa (razgovor) 14:12, 31. srpanj 2008. (CEST)

U redu, tako sam i mislio, ali trebala mije provjera. Hvala. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:49, 1. kolovoz 2008. (CEST)

Da, bas sam slucajno jutros, nakon dugo vremena, svratio na en wiki, i odma naletio na tu informaciju :). Evo, upravo si me prekinuo dok sam malo kopao sa Checkuserom da vidim ima li i kod nas jos koja carapara :). --Ante Perkovic (razgovor) 10:25, 1. kolovoz 2008. (CEST)

"Korčulanski otoci"[uredi kôd]

Evo opet ja o drugim Wiki. Oni nebulozni "Korčulanski otoci" [7] bit će neki ad hoc strateško - pomorski naziv nastao u pregovorima za teritorij koje je Italija vodila s Austrougarskom pred 1. svj. rat, ili za kasnijeg Londonskog sporazuma, 1915. g. To bi se, vjerujem, lako moglo sa sigurnošću saznati iz povijesnih radova o Londonskom ugovoru i onome što mu je prethodilo. Čouk (razgovor) 21:48, 2. kolovoz 2008. (CEST)

Carissimo Kubura, sono quell'utente che tempo fa hai dato il benvenuto nella wiki croata. Veniamo a noi, avrei bisogno che tu mi aiutassi a tradurre totalmente questi due articoli o dall'italiano o dall'inglese, e ti spiego pure il perché: Dato che il Commissario Rex sta mietendo successi in tutta l'Europa, si potrebbero iniziare a tradurre in croato le voci dei due attori principali, Weinek è il veterano e Capparoni è la punta di diamante della nuova serie, io ho iniziato a tradurre qualche passo. Spero di vivo cuore che mi darai una mano e che gli articoli non rimangano spogli come sono o che addirittura vengano cancellati. Se mi dai un aiuto te ne sarò grato. Ti ringrazio in anticipo--Lodewijk Vadacchino (razgovor) 10:47, 4. kolovoz 2008. (CEST)

Gutjica[uredi kôd]

Daleke 2005 si napisao clanak Gutjica. Ne nalazim je na internetu. Koji ti je izvor? Imas neki plan grada? --Ante Perkovic (razgovor) 13:24, 7. kolovoz 2008. (CEST)

Da, znam taj dio atlasa, sa Splitom :)). A nista, imam ja doma jos pokoji plan grada. Ti barem napisi u kojem je kvartu :). --Ante Perkovic (razgovor) 14:16, 7. kolovoz 2008. (CEST)

Izabrane godišnjice[uredi kôd]

Javi se Roberti, ona se brine za to. SpeedyGonsales 16:01, 9. kolovoz 2008. (CEST)

24.86.x.x i drugi[uredi kôd]

24.86.110.10 je davno blokirani IP, kretena znam sa en wiki.

Ali, za 62.162.62.189 nije tako jasna. ripe.net mi daje Makedoniju:

netname:         MT-KabelPlusOhrid
descr:           Kabel Plus Ohrid IP Subnet
country:         MK
...
address:         Makedonski Telekomunikacii

Provrtio sam Checkuser i vidio sam da sa tog IP range-a ima jos par suradnika, koji su se samo prijavili. Vjerojatno se ne radi se o istom jer ne koriste isti browser.

Vjerojatno neki Srbin iz Makedonije.

Svakako, mislim da je pojava prolazna i da je ne treba vezati uz postojece vandale, bez obzira na slican izbor psovki.

--Ante Perkovic (razgovor) 11:06, 12. kolovoz 2008. (CEST)

Zemljovid[uredi kôd]

Pozdrav, Kuburo majstore!:)
Zemljovid [8] prikazuje samo djelove BiH u kojima su Hrvati većina [9] što je većinom novoštokavska ikavica (Ravno i Stolac su novoštokavska ijekavica, a Fojnica, Kiseljak, Vareš, Kraljeva Sutjeska, djelovi Posavine i okolica Tuzle su istočnobosanski).
Hrvatski jezik se rasprostrire i izvan ovih granica (na dosta područja izvan njega su mješana i sadrže znatne postotke Hrvata), ali zanima me kako povući onda granice. Svi govornici hrvatskog ne moraju biti po nacionalnosti Hrvati, ali ako obuhvatim istočnohercegovački (novoštokavsku ijekavicu) i istočnobosanski mislim da ću obuhvatiti cijelu BiH (što nije nikakav problem:).
Samo bih li onda trebao prikazati i veće razlike unutar Hrv dijalekata (imam doma hrv. zemljovide s jednom prilično dobrom kartom za to, a i dosta materjala se vjerojatno može naći na netu).
A hrvatski jezik obuhvaća i djelove sjeverne Bačke, te neka sela u Srijemu, Boku Kotorsku te je govoren u nekim selima uz granicu s Mađarskom. Bilo kakvi savjeti su dobrodošli:)
Pozdrav, --Čeha (razgovor) 17:38, 12. kolovoz 2008. (CEST)

Karta poddijalekata štokavskog u hrv .
Nisam mogao naći kartu koja bi prikazivali kajkavske poddijalekte, tako da sam čakavske i kajkavske ostavio označenim samo jednom bojom (prilično su mala područja sve u svemu).
Ekavski dijalekti oko Iloka i Vukovara su prikazani uključenim u Slavonske iz sličnih razloga (male površine). Ako imaš kakvih prijedloga:) Čeha (razgovor) 16:57, 14. kolovoz 2008. (CEST)


Budem pogledao, pa dodam. Tenks:) --Čeha (razgovor) 03:12, 25. kolovoz 2008. (CEST)

Ustav HR HB[uredi kôd]

Slušaj, Vladimir Šoljić i Jadranko Prlić tvrde da HB nije imala Ustava.

Wikicitati »VL: Je li to nedonošenje ustava Herceg-Bosne jedan od razloga zbog čega je ona ugašena? ŠOLJIĆ: To je bio dvosjekli mač. Nedonošenje ustava Herceg-Bosne najbolji je dokaz da Hrvati nisu imali namjere secesije. Oni koji optužuju Hrvate za secesiju to bi morali znati. I da je postojao ustav to velike ne bi priječilo da je ugase.«

http://www.hvidra.net/index.php?option=com_content&task=view&id=83

Wikicitati »"Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s BiH. Nije donijela čak ni statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet Bosne i Hercegovine", rekao je Prlić u svojoj uvodnoj riječi.«

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=25098

Ne znam, odakle Tuđmanu junioru da je HB imala ustav. Očekujem da ako možeš nađeš tu knjigu i napišeš citat! Ali iapk ovo su bili čelni ljudi Herceg-Bosne, Prlić je bio premijer, a poslije je postao predsjednik Herceg-Bosne. Šoljić je bio ministar obrane HR HB, prije njega, to je bio Bruno Stojić. --Mostarac (razgovor) 17:42, 13. kolovoz 2008. (CEST)

Arhiviranje?[uredi kôd]

Vratio sam zadnje brisanje jer nisam skuzio zasto je obrisano. Inace, vrijeme ti je za arhiviranje, barem po mojim kriterijima. Poz. --Ante Perkovic (razgovor) 11:01, 14. kolovoz 2008. (CEST)


Bitka za Vukovar[uredi kôd]

Wikicitati »Bitka za Vukovar

Mislim da bi bilo dobro, da se proširi članak Bitka za Vukovar te da se on predloži za izabrani. Ako on bude izabran, a nadam se da hoće (nek' se napiše dobar i opširan članak sa dosta referenci i prvi ću glasati da on bude izabrani), dobro bi bilo da na glavnoj stranici stoji kao izabrani u tjednu u kojem se nalazi 18. studeni! Zamolio bih suradnike koji su u mogućnosti da prošire taj članak, ima još vremena do studenog. Materijala na internetu ima mnogo, a može se i samo prevesti članak sa engleske wikipedije! Lijep pozdrav! --Mostarac (razgovor) 21:48, 12. kolovoz 2008. (CEST)

Definitivno. Na commonsima ima dosta slika rusevina i spomenika, te dvije karte. Vrlo opsiran clanak o bici se moze naci na domovinskirat.hr. Mislim da pored toga ni ne treba traziti druge izvore, barem sto se tice kronologije. --Pancho W. Villa (razgovor) 15:26, 13. kolovoz 2008. (CEST)
Imamo dopusnicu portala Domovinski rat on line, pročitajte uvjete i s obzirom da kod preuzimanja fotografija ne možemo biti sigurni tko je autor pojedine fotografije i pod kojom licencijom stoji na portalu, uvijek uz fotografiju dodajte stranicu na kojoj se nalazi fotografija na portalu, i licencije {{Uz dozvolu}} i {{Provjereno poštena upotreba}}. Na dno svakoga članka u kojem rabite sadržaje tih stranica dodajte na dno predložak {{Domovinski rat on line}}. --Roberta F. 22:12, 13. kolovoz 2008. (CEST)
Slažem se s tobom, Sombrero. Što se tiče kronologije bitke, snaga koje su se borile i žrtava, to sve ima na Domovinski rat on line i to se treba prepisati i wikipedizirati. Dok, ove podnaslove sa engleske wikipedije Political aspects, Aftermath treba prevesti i mislim da ćemo tada imati članak koji je dostojan Grada heroja i ove zvjezdice ! Eto, tko ima vremena i želju da napiše taj članak, neka to uradi! --Mostarac (razgovor) 21:16, 14. kolovoz 2008. (CEST)«

Zainteresiran?! --Mostarac (razgovor) 21:23, 14. kolovoz 2008. (CEST)

Prvenstva[uredi kôd]

Kubura, već je dogovoreno vraćanje, no isto tako, neke članke zaista treba dopuniti ili spojiti, jer su same tablice, vrijedan podatak, no goli podatak. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:16, 18. kolovoz 2008. (CEST)


Dragi Kubica, mene izrazito veseli tvoja sveopća briga (neki puta toliko brižna [kao majke prema djetetu] da se ne vidi realno, pa malo dođe do histerije, ali sve je to za ljude) za Wikipediju. Već sam rekao, ti konkretni članci su u planu za vratit, nebu nereda bilo bez brige. Hvala na brizi, tvoj Dale --Dalibor Bosits © 15:19, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Bitka za Vukovar 2[uredi kôd]

Ma ne treba više! Ja sam završio članak, samo sada trebam postaviti slike. Tu mi možeš pomoći ... Možeš li nekako zatražiti dopuštenje od HVIDR-e Vukovar za korištenje slika iz ove galerije: http://www.hvidra-vukovar.com/galerija/thumbnails.php?album=8 Na svojoj stranici nisu naveli svoj e-mail, pa zato nisam mogao zatražiti dopuštenje. Na svojoj su stranici naveli broj telefona, ali čini mi se glupo tražiti dopuštenje za slike preko telefona. Zato bih te zamolio da zatražiš dopuštenje od portala Hvidra.net, kako bi mogli uzeti slike sa portala Hvidra-Vukovar.com, ako je to moguće? Ili na neki drugi način? --Mostarac (razgovor) 15:39, 18. kolovoz 2008. (CEST)

Aj, moga si i kategoriju otvorit za ove tvoje hokejase. Ja sam ih potrpa ovdje: Kategorija:Biografije, Novi Zeland. --Pancho W. Villa (razgovor) 10:50, 19. kolovoz 2008. (CEST)

eh vidi brate![uredi kôd]

Kakva je kavga život!

Ja branio Ruse pred vama nema godine, a sad tko se smije?!

Gruzijci čekaju na hrvatsku dobrovoljsku pomoć. Poljaci su već položili svoj dio.

:)

(Šalim se.) --VKokielov (razgovor) 01:01, 22. kolovoz 2008. (CEST)

Bezveze je li dogovor -- odavde gdje sjedim takvi dogovori i konspiracije izgledaju nemogućnim -- znam da su izgubili svoje pravo da se suprostavljaju, posredstvom Kosova i Iraka. --VKokielov (razgovor) 12:45, 22. kolovoz 2008. (CEST)
Jebote Rusija. --VKokielov (razgovor) 16:42, 28. kolovoz 2008. (CEST)

Nepoznat naslov[uredi kôd]

Ma Kubura, znam. Ali to je jedna slika, sad ce zvučat glupo, ali j***š jednu sliku.
Bilo je dosta dva tjedna, a ne cili misec, jel nije isto 14 i 30 dana. (moreš i vidit u evidenciji suradnika da je prvo bilo 2 tjedna - ovdi ), ma izgubiš volju pisat nakon misec dana, znaj nije lako bit blokiran i jedan dan. Sombrero se pridomislio u 4 minute, nije to dobro, sad možda on i misli da nije u pravu, al neće popustit.
Da ne bude da ja njega branim jest ima je on punooo problema sa slikama, bio je i puno puta i blokiran i stvašta nešta. Pozdrav!--Uskboy 12:59, 25. kolovoz 2008. (CEST)

Kubura, puško junačka!

Ovi "tvoji" pogiboše dokazujući da je Kosovo polupriznata poludržava! Čovječe, prava kosovska bitka se ođe vodi. Jes da su izgleda i Hrvati tamo učestvovali 1389. ali bi neki opet tamo da brane srpstvo. Pozz

--Markus cg1 (razgovor) 23:27, 25. kolovoz 2008. (CEST)

Provjeritelj[uredi kôd]

Je, ona je. Prepoznatljiva je i bez provjere. Blokiram kad vidim. --Ante Perkovic (razgovor) 06:23, 28. kolovoz 2008. (CEST)

Međumorje[uredi kôd]

Međumorje - nesto sa referencama nije u redu. --Pancho W. Villa (razgovor) 15:16, 28. kolovoz 2008. (CEST)

izvini što mi ne valja čakavica[uredi kôd]

pa moram pisati na jeziku neprijatelja.  ;)

Sve što si rekao je istina i ništa ne mijenja činjenicu: da je Rusija velika a Gruzija malena. Hrvatska viša (tj. razumna, ne obavezno naobražena) svjest izvrsno lijepo to shvaća i sada, uvjeravam te, u hrvatskim kućama gdje idu dobri i vrijedni pozornosti razgovori, spominje se Srbija lijepim imenom.

Sad bi nešto rekao po strani.

Ja vas dosta dugo proučavam i probam shvatiti odkud vama svi ti ratovi. Da ste divlji narod, ne bi bio odgovor čak i da smo to mogli zamisliti. Ono što stoji najviše u suprotnosti s tim mišlenjem, a što je pred očima svakog tko vas namisli posjetiti umjesto da hvata iz tuđih usta svakojake gluposti, to je vaša (od Zagorja do Kosova) izuzetna dobroćudnost, toplina, ljubav prema susjedima -- sve stvari koje je Tolstoj nazivao "istinim kršćanstvom." Kako se onda desi da vaši ljudi, u mnogome sačuvavši ono što je na zapadu beznade izgubljeno, ipak uzmogaše da učine najgore krvoproliće s vremena Hitlera? (Bili su to Srbi, recimo, ali nema veze s suđenjem.) I počinjem shvatati kako je vaša situacija izdanak prijašnega stanja: ljudi se dijele na susjede i nesusjede. Ta je podjela u početku bila potpuno umjetna, ali gonjenjem i nagonjavanjem i pretstavljanjem jednih pred drugima za osnaženje sebe samog, dovedeno je u savršenu i potpunu naviku, do te mržnje o kojoj samoj je sva andrićeva priča. Tako isto je uvijek bilo kod svih naroda na svijetu, tako još uvijek jeste gdje je cijena visoka (the stakes are high). I jedino sada je na Zapadu drugačije, ali ne stoga što je Zapad iskoračao naprijed, kako što misli, nego jer je skrenuo i pošao naopakim putem. Uzeti bezrazličnost kao osnovu društva jer bijaše to potrebno Rockefelleru, a potom do te mjere povjerovati u to da svi su utvrđeni u čudnom mišlenju što je to ideal (pa i ja sam do sasvim nedavnog vremena) -- to se ne zove proći naprijed, nego ostaviti pravi put. I niko na zapadu nema prava da vas zove zaostalima.

Gruzijci su vama vrlo slični po ćudi, budući u sličnim okolnostima; ali zato što nisu bili gonjeni do te mjere, oni su nešto manje naklonjene do te andrićeve (i tolstove) mržnje. Zato su ostavljali na miru ili čak štitili svoje Židove u vrijeme kad su ih drugi žestoko proganjali. Smatrali ih svojim susjedima. A i u Jasenovcu, kad su Hrvati skupljali ljude na poboj, oni su vrlo oprezno skupljali Židove -- u vrijeme kad Poljaci, mrzeći Nijemce kao pakao, ipak su mrzili Židove više i rado ih predavali vatri. Da nije bilo drevne (Bog zna odakle se prostirajuće) tradicije, ili da je, recimo, Dositej uspio prekinuti tu tradiciju, onda bi jugoslavenski projekat mogao kako-tako imati uspjeh. Inače je bio mrtav na početku, jer ne možeš ozeblog čovjeka liječiti kipećom vodom. --VKokielov (razgovor) 20:08, 29. kolovoz 2008. (CEST)

Ono što hrvatski mediji govore za mržnju Rusa, nemoj da vjeruješ. Ako i je, onda među onim u koje je bila usađena zadnjih godina. Gruzijci su tako malo imali da mrze, da kao čak i nedostaje im klin u ovom pogledu...trebao bi Gruzijac mrzjeti, a umisto toga leži na ležalu pa puši.  ;) K'o crnogorci. --VKokielov (razgovor) 00:31, 30. kolovoz 2008. (CEST)
To ne znaci naravno da su oni bolji od ikoga -- samo sto bez razloga nista ne biva, a tamo nije bilo razloga. Istom kad oni ne mrze, ne rade ni bilo sto drugo. Tako im drzava lezi u rusevinama i dugo ce lezati. Crnogorci barem su se pokazali pametni i pustili Ruse, a moji ti Gruzijci su jos i ponositi, pa "eto ti kavga gotova."
(A bolje nego pustati Ruse je graditi zemlju. Bas to upravo je Saakasvili pokusavao uraditi, pa eto ti konacnice. Ne znam stvarno zasto je krenuo protiv Juzne Osetije takvom snagom...valjda temperament njegov.)

--VKokielov (razgovor) 18:14, 2. rujan 2008. (CEST)

Lijepo ime[uredi kôd]

Zapravo, nisanio sam na ironiju. Naravno, Rusija ovdje ispunjava ulogu Srbije, a Gruzija ulogu Hrvatske.  :) --VKokielov (razgovor) 19:53, 3. rujan 2008. (CEST)

Ili si mislio reci da ne spominju Srbiju uopce? Ako je tako, onda nisam pravo shvatio dubinu ponora. A kad je ponor bez dna danas, onda je i ranije morao biti vrlo dubok. Kakvi su to bili ljudi, koji su mogli silom sastaviti dvije strane koje nisu mogle da zivu zajedno?
U cijeloj ovoj prici meni je najvise zao djecu iz mesovitih brakova (jer sam ja i sam predstavnik te kaste). Nisu oni nisto skrivili, a njima je najgore jer nisu svoji ni ovamo ni onamo. --VKokielov (razgovor) 20:01, 3. rujan 2008. (CEST)

Radovan[uredi kôd]

Radovan. U redu, poslusao sam te. Dodaj koga jos treba. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 15:10, 4. rujan 2008. (CEST)

nisam zaboravia, brate. ponovo sam spreman za rad. lijepi pozdravi! West Brom 4ever 00:36, 16. rujan 2008. (CEST)

Super[uredi kôd]

Hvala Kubura. Stalno misliš na mene... Dolaze mi Bili u utorak u Rijeku. Bit će valjda koja slika ? --Zeljko (razgovor) 21:31, 16. rujan 2008. (CEST)

500 eura po kili. Uzmi ili ostavi :) --Suradnik13 (razgovor) 14:50, 22. rujan 2008. (CEST)

kaliternini Bili[uredi kôd]

Kuburić, jesi vidio moga Hajduka, što rade potomci Luke Kaliterne. Sutra ih gledam na Orjentu. --Zeljko (razgovor) 15:18, 22. rujan 2008. (CEST)

Hokej kategorije[uredi kôd]

Par molbi:

  1. Ako mislis napisat 5 clanaka o hokejasicama, odma otvori kategoriju za biografije, a ne opcenitu za Hokej u drzavi X. Vec te znamo i vjerujem da ces nakrcat 5 biografija
  2. Stavi sve potrebne kategorije. Ako je sportas u pitanju, "Hokej u drzavi X" nije dovoljno. Ide i npr "Biografije, X" i jos ponesto. S obzirom da si autopatrol, ovakve stvari nam promicu, a prije nisu. Zato imas razlog vise da pazis na kategorije.

--Pancho W. Villa (razgovor) 12:06, 23. rujan 2008. (CEST)


Pomoć[uredi kôd]

Zdravo kolega. Počeja san stranicu na Meti [10] i zastao sam kod pitanja. Da li bi bija ljubazan i sredija ovi nered šta san ga ja počeja. Fala--Bicikla (razgovor) 09:54, 26. rujan 2008. (CEST) P.S. Ako me tribaš ja san na X-u.

Speedy je uletija i napisa ono šta ja nisan. Na to san mislija kad san reka nered, počeja san posal, a nisan bija dovoljno dobar da ga završin. Sada je OK. Fala kolega ili ka šta bi inglezi rekli 10q.--Bicikla (razgovor) 15:50, 26. rujan 2008. (CEST)

Moja verzija teksta je napadnuta pa bi volio čuti tvoje mišljenje o tom problemu (da li sam zastranio ?). Unaprijed hvala (inače tražio sam komentare preko kafića, ali ništa).--rjecina (razgovor) 06:43, 9. listopad 2008. (CEST)

Nije problem u izvorima, nego me Suradnik13 napada da sam manipularao s njima kako bi dobio određenu priču (nije objasnio kakvu sam to priču htio napisati). Konkretan primjer njegove kritike je ova rečenica:
"...a tada će Duklja i Hrvatska zajedno napasti Bizant" [11].

Bizantski pisac iz 1072 godine je napisao da se Hrvati i Dukljani pobuniše.... (protiv Bizanta koji je njihov gospodar (moj komentar)).

Suradnik13 ima problem jer je povjesničar Rački rekao da Hrvatska tada nije bila u ratu s Bizantom pa da je taj pisac iz 11 stoljeća nije znao što piše (on koji se rodio 800-900 godina kasnije zna pravu istinu). S druge strane Šišić i još 2 povjesničaru govore da je ovaj iz 11 stoljeća znao što piše... Poanta Suradnika13 je da pošto se povjesničaru ne slažu ja ne mogu pisati da su se Hrvatska i Duklja zajedno zaratile s Bizantom.

Budi ljubazan pa napiši komentar na stranici za razgovor teksta, a pozvati ću i flopija tako da ovo dovršim.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Rjecina (razgovordoprinosi)

Doduše suradnik Rjecina je potpuno smetnuo s uma što mu je napisao Markus na njegovoj stranici za razgovor. LP --Suradnik13 (razgovor) 10:40, 11. listopad 2008. (CEST)
Nisam zaboravio, ali nisam htio raspravljati s suradnikom koji kritizira bez da pogleda izvore tvrdnji. Jedina njegova kritika od koje se još uvijek nisam obranio je ona o Knezu Petru i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti što ja na kraju nisam napisao nego suradnik:Prevalis u drugom tekstu. Markus je bio lijen pogledati to, kao što je bio lijen pogledati izvor koji si ti pročitao i shvatio da nisam baš toliko u krivu :) Najlakše je kritizirati !--rjecina (razgovor) 17:51, 11. listopad 2008. (CEST)


Ako misliš da nisi baš u krivu, to znači da nisi baš ni u pravu. Ja sam pročitao izvore, i u određenim dijelovima pročitao da se ne podudara s onim što se tvrdi, a išao sam ih čitati upravo zbog tvoje rasprave s Markusom. Sve u svemu rasplet mi se nimalo ne sviđa. --Suradnik13 (razgovor) 19:32, 11. listopad 2008. (CEST)

marija terezija austrijska[uredi kôd]

pogledaj na bs.wiki clanke o djeci, ako imas pitanja ili ti trebaju podaci, pitaj amsala sigurno ti pomogne :). kod nas je citavo plemstvo obradio. pozdrav--Seha (razgovor) 09:35, 9. listopad 2008. (CEST)

Hoćeš nadopuniti ovo?, ako nadopuniš makni predložak Pozdrav --Dalibor Bosits © 19:03, 18. listopad 2008. (CEST)

Bog prijatelju![uredi kôd]

Kako se živi? Vidim da se i dalje vrlo aktivno baviš uikipedijom. Evo, probat ću i ja sa posla kad mi je dosadno aktivnije se ponovo uključiti u rad uikipedije. Za početak vidi šta sam uspio sredit. :)  Sauly  08:18, 22. listopad 2008. (CEST)

Ma nema kod nas Kineza ni od kartona. Zamolio sam jednog mog prijatelja numizmatičara iz Kine da mi prevede englesku stranicu na kineski. Baš je kul, jel de?  Sauly  11:09, 23. listopad 2008. (CEST)

a jesi me nasmij'o s ovim perfa! :) Ko neki Osječanin si, lega!  Sauly  11:21, 23. listopad 2008. (CEST)

E to, vidiš, nisam znao! Perfa mi zvuči ko neki deterdžent za suđe. :)  Sauly  11:33, 23. listopad 2008. (CEST)
Ma nemaš frke stari, zaslužio si. Uživaj! ;) --frk@ 16:51, 4. studeni 2008. (CET)

Portal:Domovinski rat[uredi kôd]

Pozdrav, vidio sam da pises ponekad o tematici rata, pa me zanima bi li htio suradivati na portalu domovinski rat na wikipediji, koji će tek biti predložen.. Mislim da ima dovoljno materijala za pokretanje takvog portala po uzoru na ratne portale na ostalim wikipedijama. --Vatel (razgovor) 12:07, 7. studeni 2008. (CET)

A dobro, uvjek postoje takve pojave, no nećemo sada o informacijskom ratovanju. Mislim da bi takav portal djelomice riješio problem. Takav portal mogu uređivati svi, ali je ipak pod nadzorom moderatora portala, tj. onih koji su pokrenuli portal. Mislim da se na taj način najbolje može izbjeći vandalizacija sadržaja, kao i unošenje dezinformacija. Naravno bilo bi potrebno sakupiti još ljudi koji bi radili na takvom portalu. Zato sam počeo od tebe. .. --Vatel (razgovor) 11:59, 8. studeni 2008. (CET)


Povijest CG[uredi kôd]

Pozdrav za Kuburu!

Sad sam se ponovo vratio na Hrvatsku Vikipediju. Hvala Ti za riječi objašnjenja koje si mu poslao još u rujnu povodom "uređivačkog rata" oko članka Povijest Crne Gore.

Stvari su tamo prilično zamršene, zapravo, zamršene za nevjerovati. Suradnik koji se bavi tim člankom ne da ne zna plivati po moru činjenica iz cg-povjesti, no je potonuo da je to jedna katastrofa. Sad pročitah i Tvoja razmišljanja na njegovoj stranici za razgovor iz listopada o.g. Skrećem Ti pozornost da su primjeri revertiranja koje si tamo naveo i za koje mu manje-više daješ pravo zapravo analiza NJEGOVIH verzija teksta a ne mojih. Čudno, suradnik Ti nije skrenuo pažnju na to.

Pozz --Markus cg1 (razgovor) 14:10, 8. studeni 2008. (CET)

Primarna obrada drvne građe

Jimbo Wales[uredi kôd]

Danas sam malo piskarao na njegovoj stranici za razgovor. Meni zvuči gotovo nevjerojatno ali novi puppet od Velebita je išao plakati na njegovoj stranici za razgovor kako smo svi protiv njega (ja i administratori) po pitanju Jasenovca, pa je trebalo odgovoriti :)--rjecina (razgovor) 22:48, 18. studeni 2008. (CET)

Pogled[uredi kôd]

Baci molim te pogled na Bosanski pogledi. Nisam htio rev. bez tebe :-)).--D tom 09:53, 24. studeni 2008. (CET)

Odustajem[uredi kôd]

Odustajem od engleske wiki na duži vremenski period. Ako ništa drugo kada ju ponovno posjetim smijati ću se tekstovima o Hrvatskoj i Hrvatima :)

Pogledaj moju stranicu za razgovor na engleskoj wiki.--rjecina (razgovor) 22:08, 30. studeni 2008. (CET)

Jeli ti poznato ime - Tonči Mrduljaš?--Uskboy 18:03, 4. prosinac 2008. (CET)

Nogometaš, vidi kod jure na razgovoru.--Uskboy 15:06, 5. prosinac 2008. (CET)

Engleska wiki i karte BiH[uredi kôd]

Kubura, želio bi te upitati za savjet oko rasprave koju imam oko etničkih karata BiH na eng. wiki [12].
Postoje 3 stare karte od PaxEquilibriuma bez izvora niti copywritea (rađene su tako da su prefarbane karte s rastko stranica) te me zanima savjet kako da ih izbrišem što prije.
Riječ je o


Neki savjet kakav tag da stavim na njih ili slično. U ovim kartama je prvenstveno riječ o copywrith-u (iako su i netočne u velikom broju naselja, što se može vidjeti u mojoj raspravi s Lazom).
Također, možda ako imaš neki prijedlog za nastavak rasprave s lazom http://en.wikipedia.org/wiki/User:Rjecina/Bosnian_census s čovjekom je malo teže doći do bilo kakvih rješenja.
Kao izvore koristi navodni beogradski katastarski popis koji se razlikuje od službenog bih popisa iz 1991 i jako je neugodan za suradnju. Meni nije problem ispraviti pogreške na karti koju sam stavio na wikipediju, ali liku je svaka druga propaganda, jadne karte i slično. A u istom vremenu gura velikosrpske karte. Nastojim biti objektivan, ali ovo je vrćenje u krugu... Da li postoji nešto što mogu napraviti na tom planu?
Unaprijed hvala,

   --Čeha (razgovor) 10:07, 8. prosinac 2008. (CET)

Tenks, kubura kućo stara:)
Ovako, ova 3 zemljovida su u međuvremenu izbrisana, što je bolje tako jer su krivotvorine bez ikakvog copywrite-a od PaxEquilibriuma. Stavio sam stvari na ani, pa se umješao administrator Ricky81682 (i dosta pomogao u svemu). Tenks za ostale savjete, primjeniti ću iste u daljnjoj raspravi.--Čeha (razgovor) 07:48, 11. prosinac 2008. (CET)

Hrvatski vladari[uredi kôd]

Doduše još uvijek radim na tom popisu, jer za neke treba stavljati napomenu (npr. Ladislav Napuljski i Žigmund Luksmburški). Ja sam se rukovodio s nekoliko knjiga. Prvi knezovi priznavali su vrhovnu vlast bizantskih i franačkih vladara. E sad se postavlja pitanje koga sve staviti u popis. Ja sam namjerno stavio onu gornju napomenu iz koje bi trebalo biti bar malo jasnije. Ako se opet ide predaleko, onda bi trebalo uključivati i talijanske kraljeve, pa sjeti se Slobodnog Teritorija Trsta, pa Rijeke.

Pričekaj još par dana, dok ne sredim članak onako kako sam zamislio. Traba dodati i literaturu --Suradnik13 (razgovor) 09:07, 10. prosinac 2008. (CET)

Zanimljivosti[uredi kôd]

Za BiH Hrvate i rat imaš 3 dobre knjige; Haška formula i Laboratorij Balkan od Višnje Starešine kao i Najcrniji sat (Unfinest hour[13]) u kojima se jako dobro opisuje utjecaj britanske diplomacije na rat u BiH (čak su i bih muslimani mislili tužiti britance koji su u svakoj mogućoj šansi izjednačavali institucije sa srpskim agresorima, naravno odustali su radi očitih razloga).--Čeha (razgovor) 07:55, 11. prosinac 2008. (CET)

Predsjednik[uredi kôd]

Kako god okreneš, pogrješio si. Ako je Pavletić drugi predsjednik, onda Stipe nije treći, već četvrti, jer je par dana v.d. predsjednika bio Zlatko Tomčić.

Drugo, Tomčića i Pavletića nemožemo nazivati predsjednicima, već samo privremenim predsjednicima, jer su oni odluke potpisivali kao "Privremeno na dužnosti predsjednika RH", ne kao "Predsjednik RH". Vidi ovdje, i ovdje, ovdje.

Naš sustav nije američki, tako da se svaka sekunda broj kao mandat. --Suradnik13 (razgovor) 09:13, 11. prosinac 2008. (CET)