Razgovor sa suradnikom:Lordluka99/Pismohrana1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Lordluka99, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Lordluka99") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Ivi104 (razgovor) 21:30, 27. listopada 2017. (CEST)[odgovori]

Ne smiješ[uredi kôd]

Ne smiješ bez obrazloženja uklanjati ovolike količine podataka.[1] S obzirom da si novi, mogao si dobiti blok na trajno. Kubura (razgovor) 19:42, 19. studenoga 2017. (CET)[odgovori]

"U epizodi "Lov na meduze" je zajedno sa Spužva Bobom je tjerao Kalamarka da ode loviti meduze, iako je bio ozlijeđen i u kolicima." - ovo ne valja, previše se puta ponavlja zanaglasnica je, i još k tome jednom je na krivom mjestu u rečenici:

  • ... je zajedno sa Spužva Bobom
  • ... je tjerao Kalamarka
  • ... je bio ozlijeđen i u kolicima.

To valja napisati ovako:

"U epizodi "Lov na meduze", zajedno sa Spužva Bobom tjerao je Kalamarka da ode loviti meduze, iako je bio ozlijeđen i u kolicima."

  • prvo je - je potpuno nepotrebno, umjesto njega se može napisati zarez (za uzimanje zraka, za pauzu), iako bi netko mogao reći da ne pišemo zareze zbog zraka. :)
  • drugo je - je na krivom mjestu, dakle tjerao je, a ne je tjerao.
  • treće je - OK.

Kako znati gdje treba doći je, odnosno prepoznati pravo mjesto? Jednostavno, pročita se rečenica. Ako ispadne da je naglasak na je, onda je na krivom mjestu, ili je suvišno.

Može? SpeedyGonsales 00:27, 8. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Malo više pažnje[uredi kôd]

  • Svaki članak na wikipediji bi trebao imati kategoriju. To mislim da piše u Wikipedija:Uvodni tečaj. Ako tamo piše, zašto to onda ne radite?
  • Na dnu članka obično imate neku čudnu kombinaciju znakova, nešto poput {[|} ili slično. Čemu to?

Malo više pažnje bi trebalo. Ovo nije blog. SpeedyGonsales 11:56, 19. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Članci se broje kao članci onda kad imaju najmanje jednu poveznicu i kategoriju. Ako nemaju jedno ili drugo, izgledaju krnje. Nije nužno od prve snimiti gotov članak, ali je uobičajeno snimiti članak, odnosno započeti članak koji ima najmanje jedan podnaslov (Izvori) koji nije prazan, najmanje jednu poveznicu, najmanje jednu kategoriju i najmanje 3 ili 4 rečenice. Ostalo može doći naknadno. Nema pravila glede toga, ali ako započeti članak nema ove elemente više od 60 minuta nakon kreiranja, lako se može dogoditi da završi na stranici za razgovor s rokom od 2 tjedna za brisanje ako nije dorađen. Pretpostavljam da ne želite stvarati dodatni posao drugim suradnicima, stoga lijepo molim, slijedite uobičajenu dobru praksu rada na člancima. Nije komplicirano, a štedi vrijeme svima nama. SpeedyGonsales 00:56, 21. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]
Još malo detalja:
Praksa je iskusnih suradnika da ne uređujemo članke novih suradnika u prvih 60 minuta od njihova nastanka, tj. dajemo novim suradnicima dovoljno vremena da naprave što žele napraviti. Naravno, ako suradnik stavi u članak predložak {{radovi}}, ili neki od sličnih predložaka: {{radovi24}} (ima nekoliko takvih predložaka), onda obično ne uređujemo takve članke i dulje od 60 minuta.
Navedenih 60 minuta trebalo bi biti dovoljno svakom prosječno pismenom suradniku prosječne brzine tipkanja i razmišljanja da stvori članak koji ima najmanje jedan podnaslov (Izvori) koji nije prazan, najmanje jednu poveznicu, najmanje jednu kategoriju i najmanje 3 ili 4 rečenice.
Sad kad Vam je izloženo što i zašto, pretpostavljam da kako ne će biti problem. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 01:04, 21. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Slike[uredi kôd]

Tečaj će sigurno pomoći.--Tulkas Astaldo (razgovor) 08:31, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Prikaži[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 14:56, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

U redu, hvala na obavijesti.

Lordluka99 (razgovor) 18:06, 23. kolovoza 2018. (CEST)lordluka99[odgovori]

Prvo Francusko Carstvo[uredi kôd]

Lijepo molim, ne uklanjajte predložak o izvorima koji nedostaju. Članak nema niti jednog jedinog izvora tako da predložak doista nije višak- Zahvaljujem na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 15:03, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Gdje početi s opisom što sve ne valja u članku?

  • Stil kojim je članak napisan je toliko neenciklopedijski, izgleda kao da je loše ručno preveden s engleske wikipedije, a dobro je poznato kakva je često niska razina članaka tamo, koji često imaju veliki broj izvora, ali su stilski izrazito loše napisani.
  • Wikipedijskom članku su izvori drugi wikipedijski članci? Wikipedija:Navođenje_izvora#Wikipedija_ne_može_sama_sebi_biti_izvor?

Došlo mi je prebaciti tekst na stranicu za razgovor. Obzirom da se osim ove skoro pa katastrofe od članka krenulo žestoko s člancima Filip II., vojvoda od Burgundije‎, Engleske grofovije i "Filip VII., grof od Waldecka" - premješten na stranicu za razgovor, žuti karton, da bude jasno da nije samo poželjno, nego je potrebno proučiti i poštivati pravila i smjernice ovoga projekta prije nego što se ona počnu masovno kršiti. SpeedyGonsales 22:43, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Bolje napisati u jednom danu jedan dobar članak ili n dobrih članaka, nego dva loša ili 2n loših članaka. SpeedyGonsales 23:07, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]
Da još malo pojasnim. Naime, postoje neki projekti koje interno zovemo smećepedije, nekad čak shitopedije koje imaju bitno veći broj članaka od nas koji su iznimno loše razine.
Iako smo vrlo blizu brojci od 200.000 članaka, nije cilj da dođemo do te brojke tako što ćemo u kratkom roku nagomilati hrpu smeća na projekt, jer time negiramo smisao projekta, rušimo mu kratkoročno i dugoročno renome, rejting.
Novim suradnicima se može oprostiti težnja za puno učinka u malim vremenskim odsječcima, ali zato su tu iskusni suradnici da upozore kad kvaliteta nečijih doprinosa padne ispod prihvatljive razine i pretvori se u gomilanje smeća.
Nismo toliko strogi da bi tražili da radite na jednom članku dok ga ne sredite, možete raditi paralelno recimo na dva ili možda čak i tri članka, ali nitko nije sposoban kvalitetno istovremeno raditi na više od dva ili tri članka istovremeno, a Vi ste u kratkom roku od 72 sata započeli šest članaka od kojih moguće nijedan nije zapravo dovoljno kvalitetan da ga više ne bi trebalo dopunjavati ili dalje raditi na njemu.
Dakle, cijenimo vaš trud, ali potrebno je da ga malo bolje fokusirate, jer prečesto nam se događalo da imamo raspršene suradnike, a kasnije nam ostane hrpa smeća koju mora netko drugi srediti ili obrisati. Zato je bolje upozoriti na vrijeme, da bi kasnije svi imali manje posla i bili sretniji i zadovoljniji! SpeedyGonsales 23:36, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Razgovor[uredi kôd]

Pozdrav! Druge suradnike poštujemo tako što im odgovaramo na njihovoj stranici za razgovor. Na taj način sugovornik će dobiti obavijest o novoj poruci. Kako bi komunikacija između suradnika bila što uspješnija, molimo proučite kako održavati razgovor među suradnicima. Hvala na razumijevanju.
--Tulkas Astaldo (razgovor) 10:03, 24. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Prikaži[uredi kôd]

Molimo vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 10:03, 24. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]
U redu, sve više koristim tipku "Prikaži kako će izgledati". Evo, jutros sam uređivao članak o Kraljevini Francuskoj i samo jednom se vidjelo da sam uredio članak. Hvala na obavijesti i trudit ću se da još više koristim tu tipku.

Lordluka99 (razgovor) 10:06, 24. kolovoza 2018. (CEST)lordluka99[odgovori]

Ukupno ste sedam puta snimali članak Filip II., vojvoda od Burgundije što se jasno vidi ovdje. Još jedan put, lijepo molim, ne zaboravljajte koristiti tipku prikaži kako će izgledati. Zahvaljujem na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 10:13, 24. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Obećajem da ću još više koristiti tu tipku i da neću nagomilavati povijest. Hvala na obavijesti.

Lordluka99 (razgovor) 19:42, 24. kolovoza 2018. (CEST)lordluka99, 18:42, 24. kolovoza 2018.[odgovori]

Petar I., vojvoda od Bourbona[uredi kôd]

Poštovani, tekst na gore navedenoj stranici ne zadovoljava enciklopedijske kriterije, te je premješten na stranicu za razgovor i bit će obrisan za 2 tjedna ako u međuvremenu ne postane valjani enciklopedijski članak. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 22:35, 24. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Izvori nisu oblikovani kako je navedeno u smjernici Wikipedija:Navođenje izvora. Nije cilj navođenja izvora tjerati ljude da moraju kliknuti na poveznicu i onda tražiti što je autor mislio reći izvorom, cilj je da onaj tko piše članak navede izvor sukladno akademskim standardima, tako da je lako provjeriti navod. Kako nisu svi suradnici upoznati s akademskim radom, napisali smo smjernicu Wikipedija:Navođenje izvora. Nije nužno držati je se kao pijan plota, ja sam prvi koji odstupam, ne pišem nadnevak pristupa internetskom izvoru u zagradi, nego odvajam elemente izvora zarezima.
No nužno je poštivati većinu uputa navedene smjernice, tj. navesti najmanje onoliko elemenata izvora da onaj tko ide nešto provjeravati, da se ne mora mučiti i odgonetati, nego da može uz uobičajenu razinu koncentracije i truda naći i provjeriti piše li u izvoru ono što se tvrdi u članku ili ne. SpeedyGonsales 22:45, 24. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Poštovani, molim pogledajte stranicu za razgovor članka Eugen Kliještić, i obavite što treba. U svakom slučaju, razvidno je da ste u ovu tematiku ili bitno bolje upućeni nego u povijesne teme, ili se više trudite oko ovakvih članaka. SpeedyGonsales 01:01, 27. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Poštovani, lijepo molim izbjegavati ovakva uređivanja. Zamjena jedne riječi drugom jednakovrijednom ima smisla ako se time postiže veća ujednačenost projekta, odnosno ako je riječ koja ostaje više u duhu hrvatskoga jezika. Kako je riječ životopis pretežna i stilski neobilježena, Vaše uređivanje: nema razloga, suvišno je i smanjuje ujednačenost projekta. Stoga, još jednom lijepo molim izbjegavati takva besmislena uređivanja. SpeedyGonsales 01:33, 27. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Nadnevci[uredi kôd]

Dragi Luka99, ovo ne može ovako. Možda može u posebni odlomak, ali ne može u odlomak Događaji. Početak emitiranja neke serije nije događaj, a bome ni ivent. Možda je blokbaster. :) A možda su u šumi, u šumi, u šumi... ;) SpeedyGonsales 01:54, 27. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Fotografije u infookvirima[uredi kôd]

Pozdrav Luka, kada dodaješ sliku u infookvir, opis slike pišeš u odjeljku "caption", a ne u "slika" odjeljku. U "slika" odjeljku, dodaješ samo sliku i njenu veličinu. Dvanaesti Igrač 16:44, 31. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Eh da, zaboravio sam napomenuti da ne pišeš više "mini" već veličinu slike. Tada slika neće imati mali okvir. (Veličinu slike određuješ u "px", npr. 200px) Dvanaesti Igrač 17:05, 31. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Luna Frnjau[uredi kôd]

Poštovani, tekst na gore navedenoj stranici ne zadovoljava enciklopedijske kriterije, te je premješten na stranicu za razgovor i bit će obrisan za 2 tjedna ako u međuvremenu ne postane valjani enciklopedijski članak. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 18:36, 31. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Odgovor na uređivanje - ako je članak dovoljno popravljen, bit će vraćen. SpeedyGonsales 16:08, 1. rujna 2018. (CEST)[odgovori]

Molim pročitajte pitanja i postupite kako mislite da je najbolje. I tako do kraja članka. SpeedyGonsales 21:11, 31. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Suvišne kategorije[uredi kôd]

Žuti karton


Kategorija:Muški likovi iz serije Spužva Bob Skockani? Čemu?

Stvaranje suvišne kategorije samo po sebi ne zaslužuje žuti karton, ali njeno brisanje povlači da netko mora ukloniti istu iz svih članaka gdje je ona bezrazložno dodana, te potom obrisati suvišnu, nepotrebnu, besmislenu kategoriju. To je pak više nego dovoljan razlog za žuti.

Dodatno, poželjno je zapamtiti što je manja pogrješka, a što je veća. Iako je stilske propuste u pisanju članaka nužno ispraviti, ako je takvih pogrješaka s vremenom sve manje i manje, dobro je, odnosno, takve se pogrješke mogu oprostiti novim suradnicima, jer su česte.

Stvaranje nepotrebnih kategorija je veća pogrješka, jer nije rezultat manjka iskustva pisanja enciklopedijskih članaka, nego ukazuje na manjak razumijevanja što je to enciklopedija, što je nešto što je potrebno hitno ispraviti. SpeedyGonsales 23:15, 31. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Ali zašto je to suvišna kategorija? Lordluka99 (razgovor) 07:28, 1. rujna 2018. (CEST)lordluka99[odgovori]
Wikipedija:Kategorije SpeedyGonsales 10:14, 1. rujna 2018. (CEST)[odgovori]
Pa ima pet članaka, i još ću ja dodati s vremenom. Lordluka99 (razgovor) 11:09, 1. rujna 2018. (CEST)lordluka99[odgovori]
Nije jedini kriterij broj članaka. Dodatno, ne brišite kartone sa svoje stranice za razgovor ako ne želite da pocrvene, a nije preporučljivo ni da brišete predloške dok dobro ne naučite zašto su stavljeni. Odlomak "Stil" na stranici za razgovor članka o Spužva Bobu dopunjen je ranije nenapisanim stilskim manjkavostima. SpeedyGonsales 13:27, 1. rujna 2018. (CEST)[odgovori]

Naslovi izvora[uredi kôd]

Pozdrav Luka, kao i što sam naslov kaže, kad dodaješ epizode kao izvore za članke, napiši hrvatski naslov epizode i datum emitiranja također na hrvatski jezik. --Dvanaesti Igrač 20:22, 11. rujna 2018. (CEST)[odgovori]

Pozdrav Luka, kada dodaješ rođenja, pa u zagrade smrt osobe, kao npr. ovdje, ne koristi znak "+" (plus), već ovaj "†". Znak možeš naći na dnu stranice kad uređuješ članak. --Dvanaesti Igrač 20:03, 12. rujna 2018. (CEST)[odgovori]

Glasanje[uredi kôd]

Što se tiče ovoga, kada glasuješ protiv, jako je važno navesti razlog(e) glasanja protiv. Zato bih te molio da navedeš razlog(e) svoga glasa "PROTIV" ukidanja ovlasti suradniku Saxumu. Hvala. --Dvanaesti Igrač 23:29, 12. prosinca 2018. (CET)[odgovori]

Pohvala[uredi kôd]

[2] Dobro si ovo dodao, vrlo zanimljivo. --Mateo K 01 (razgovor) 08:03, 15. srpnja 2019. (CEST)[odgovori]

Ujedinjeni hrvatski domoljubi[uredi kôd]

[3] Bok Lordluka99, tko je to iz te stranke u EU Parlamentu? Ruža Tomašić nije članica te stranke već HKS.--Rovoobob Razgovor 12:06, 17. srpnja 2019. (CEST)[odgovori]

Stranka Ujedinjeni hrvatski domoljubi jest članicom koalicije Hrvatski suverenisti ali nema osvajača/ice mandata. Koalicija Hrvatski suverenisti dobila je jedan mandat u EU Parlamentu koji je osvojila Ruža Tomašić (HKS), te u infookvirima oznake broja mandata mogu biti pripisane samo Koaliciji i HKS-u, stranki iz koje je osvajačica mandata.--Rovoobob Razgovor 07:24, 18. srpnja 2019. (CEST)[odgovori]

Odg.: Automatski ophođeni[uredi kôd]

[4] Nema na čemu :). Kod potpisivanja dovoljne su 4 ~, nije potrebno "ručno" napisati suradničko ime. --Mateo K 01 (razgovor) 23:22, 11. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

Savjet[uredi kôd]

Umjesto stavljanja poveznice na naslov (ili podnaslov) članka (kao npr. ovdje) uobičava se ispod naslova (ili podnaslova) staviti {{glavni|poveznica}}, u ovom slučaju to bi bilo {{glavni|Grupa TNT}}.-- MaGaporuči mi 20:43, 21. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

E-pošta[uredi kôd]

Bok, ako želiš možeš dodati svoju "e-mail" u postavke. Na taj način mogu ti suradnici slati poruke koje nisu vidljive javnosti. --Mateo K 01 (razgovor) 22:32, 23. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

Suradnička stranica[uredi kôd]

Ukoliko želiš imati jednu suradničku stranicu za više projekta, suvišno je stvarati na pojedinim projektima uvijek istu. Vidim da si globalnu suradničku stranicu na meti već započeo, ta stranica će se prikazivati na svakom projektu na kojemu nemaš suradničku stranicu. --Mateo K 01 (razgovor) 21:44, 29. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

Druge wikipedije[uredi kôd]

Bok, ne želim da ti sljedeći savjet zvuči kao naredba, namijenjen je kao obavijest. Pišem ti jer sam vidio da si uređivao na wikipediji na "srpskohrvatskom jeziku". S time "sh" projektu dižeš statistiku, broj suradnika te pružaš izravno legitimaciju tzv. "srpskohrvatskom jeziku". Taj projekt nije vrijedan naši ljudskih resursa ni našeg vremena.

Ovo je bilo samo kratko obrazloženje problematike, točnije bi bilo znatno duže. (Isto vrijedi i za wikipediju na bošnjačkom jeziku.) --Mateo K 01 (razgovor) 23:16, 29. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]
[5] Nema problema, to je stvar iskustva. Vidiš po tome da su uklonili tvoje uredne izmjene da tamo nisi dobro došao. I engleska inačica nije mnogo drugačija, dovoljno je pogledati članak o hrvatskome jeziku i saznat ćeš u koji smjer oni idu. Prije nekoliko godina jedna skupinica na en.wiki izvršila je udar na hrvatski jezik, Kubura ti o tome može više reći. --Mateo K 01 (razgovor) 13:15, 30. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

Kad predlažeš članke za izabrani članak nije potrebno da daješ glas jer se podrazumijeva da si 'Za' članak koji predlažeš.-Kraljnnm (razgovor) 23:51, 29. kolovoza 2019. (CEST)[odgovori]

Jesi pročitao pravila?[uredi kôd]

[6]Pročitaj točku 2 Kraljnnm (razgovor) 20:58, 2. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

Greta Thunberg[uredi kôd]

Lordluka, ako misliš da u članku nešto treba dodati ili promijeniti, učini tako. Dodaj recimo, poglavlje "Kritike u javnosti". U tekstu samog predloška "pristranost" lijepo piše: "Ne postavljajte ovaj predložak ako niste pokušali ispraviti sporne dijelove teksta!"RadioElectrico (razgovor) 19:45, 27. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

Školica[uredi kôd]

Hvala za ovo, ali... nije loše imati na umu ovaj savjet, po kome bih ja prije povezao pojmove kao što su "memoari" ili "Engleski kanal".  • Bonč (razgovor) • Pokvario mi se pješčani sat, kasni tri zrnca! •  13:04, 28. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

Slažem se s ovim. Moja gornja poruka nije pridika, ako si tako iščitao. Tebi je palo u oko (ne)povezivanje godine, a meni povezivanje Hrvatske (za koju svi čitatelji znaju što je, bar ovi koji čitaju Wikipediju na hrvatskom jeziku), analogno engleskoj karaki iz savjeta. Naslov teme "školica" namjerno sam tako odabrao, iako sam mogao staviti originalno Hopscotch: to jest prijevod članka, ali sam htio istaknuti drugo značenje, mala škola za mlađeg suradnika  • Bonč (razgovor) • Polovičan je onaj koji sve ostavlja nedovr •  16:40, 28. rujna 2019. (CEST)[odgovori]
Preduhitrio si me pitanjem Ni ja ne ne volim naslove članaka na stranim jezicima i imao sam na umu pokrenuti SZR o naslovu. Članak sam mogao nasloviti "Igra školice", ali (što djevojci sreću kvari)... Kao i uvijek, rukovodio sam se smjernicom "Wikipedija nije kovnica termina". Naime, za neko djelo navodi se prijevod pod kojim je objvljeno u Hrvatskoj. Za filmove je to naslov koji im je dao distributer i pod kojim se prikazivao u kinima. Na LZMK-u u natuknici o Walteru Matthauu naveden je prijevod "Igra školice", ali sam uz taj našao i druge prijevode: samo "Školica", "Špijunske igre", "Zanimanje špijun"... Nisam našao podatak je li ikad prikazivan u kinima u Hrvatskoj i pod kojim naslovom (spomenuti naslov "Zanimanje špijun" je iz tadašnje Jugoslavije i vjerojatno je i u Hrvatskoj prikazivan pod tim naslovom, ali ni za to nemam podatak).  • Bonč (razgovor) • Langsam, aber sicher... •  02:04, 29. rujna 2019. (CEST)[odgovori]
[7] Već sam dio ogovora tebi (modificiran) postavio na SZR članka. Moj predloženi naslov filma bio bi "Igra školice", a naslov "školica" sam rezervirao za igru (i crtež po kome se skakuće) kao glavno značenje (prema HJP-u i Portalu za škole, iz pripreme materijala za članak koji je već u editoru).  • Bonč (razgovor) • Radni stol je košarica za smeće s ladicama. •  12:44, 29. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

Postavljanje predložaka: Točnost, Neutralnost i slično[uredi kôd]

Cijenjeni, Lordluka99!

Ničim nije obrazloženo suradničko uređivanje kojim se postavlja predložak {{Točnost}}.

Ničim nije pokušano ispraviti sporne dijelove teksta, a u svezi s postavljanjem predloška {{Neutralnost}},

Uređivanjima u kojima se predloškom {{Esej}} označava članke, ne može se i ne treba ukrašavati stranice.

Ovakva uređivanja nisu poželjna, naglašavati u uvodnoj rečenici da je neki termin hrvatski po podrijetlu, suvišno je ako je već sam naslov članka na hrvatskome jeziku.

Unošenje epiteta koji smanjuju neutralnost. U člancima je dovoljno objašnjeno da bi se baš uz svako spominjanje SFRJ trebalo naglašavati da je riječ o socijalističkoj državi, državi sa socijalističkim uređenjem.

Unošenje bez sažetka izmjene:

Zahvaljujemo Vam na Vašim doprinosima Wikipediji na hrvatskom jeziku. No, kada spremate sadržaj članka, prije no što pritisnete tipku "Sačuvaj stranicu", molimo Vas – upišite kratko obrazloženje u polje "Sažetak" (koje se nalazi odmah uz tipku "Sačuvaj stranicu"). Time olakšavate drugim suradnicima koji iz sažetka mogu lako protumačiti vaše razloge svake pojedine izmjene. Primjerice, u slučaju članka: Vjeronauk. Popunjavajući polje "Sažetak" pomažete svima, uključujući i sebi, prepoznavati Vaše doprinose u povijesti uređivanja članaka, a to može biti koristan i učinkovit način pronalaženja tih istih doprinosa. Zahvaljujemo na trudu koji ćete uložiti, te na razumijevanju ove poruke.

Definitivno sporna zamjena riječi: metal kovina [15]

  • Uređivanje u članku šport kojim se jednakovrijednu riječ navodi isključivo u kontekstu engleskoga jezika, standardnojezična kratica za engleski je engl.:
  • [16]

Otvaranje kategorije za manje od pet članaka:

Unošenje dvojbenih ocjena u uređivanjima, gdje se poziva na novinske članke i narušava neutralnost, za takva uređivanja u visokoprofiliranim člancima (kao što je članak Hrvatska) potrebne su potvrde najmanje dva visokokvalitetna izvora (WP:PRO), a ne novinskomedijska produkcija:

Citiram: "Hrvatski narod isprva je podržavao ustašku vlast, no došlo je do progona Srba koje Hrvati kao katolici nisu mogli prihvatiti. Talijanski poglavar Mussolini želio se domoći jadranske obale, zbog čega je prisilio poglavnika Antu Pavelića da mu je preda. Stoga su 18. svibnja potpisani Rimski ugovori kojima je Italija prisvojila većinu Jadrana, no Pavelić je uspio ograničiti njezine zahtjeve i spasiti dio hrvatske obale.[1]"

Također mislim da bi bilo jako korisno svakom pročitati Wikipedija:Wikipedistički osnovni tečaj#Etika. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,37; 3. listopada 2019. (SEV)



Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!