Razgovor sa suradnikom:Ponor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio Wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori - kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian language: This is welcome message sent to new users of hr (Croatian) Wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Mario Žamić (razgovor) 12:42, 7. listopada 2009. (CEST)

Arambaši[uredi kôd]

U slast! Kubura (razgovor) 20:31, 23. prosinca 2017. (CET)

M[uredi kôd]

U (komu? čemu?) Biskom. Zahvaljujem na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 15:18, 15. svibnja 2019. (CEST)

Tulkas Astaldo, niste u pravu. Bisko se deklinira Bisko, Biska, Bisku, Bisku, Bisko... Dakle "u Bisku", "u selu Bisku", a po meni može i "u selu Bisko" kao što bi bilo i "u selu Babina Greda". Ponor (razgovor) 15:48, 15. svibnja 2019. (CEST)
Onda teba stajati "u Bisku". Hrvatski jezik ima padeže i oni se koriste, dakle, ne može biti "u selu Bisko". Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:05, 15. svibnja 2019. (CEST)

Iđe li kako[uredi kôd]

Iđe li kako, Ponore? Vidim da opet radi Dalmatinka. Kubura (razgovor) 02:59, 11. lipnja 2020. (CEST)

Ne stavljaj takve poveznice[uredi kôd]

[1] Ne stavljaj takve poveznice na druge wikiprojekte, osobito ne na sh projekt. Zbog plave boje stvara se privid da postoji članak na hr.wiki, a zapravo ga nema. Kubura (razgovor) 01:49, 1. listopada 2020. (CEST)

Most mladosti[uredi kôd]

Pozdrav, zamolio bih te nešto. Nakon što napraviš članak, poveži ga s člancima na ostalim Wikipedijinim projektima. Jednostavno je, samo klikni na olovku u lijevom kutu, u gornji pravokutnik napiši ime projekta, a u donji ime članka na tom projektu. Napravio sam to umjesto tebe u članku Most mladosti (inače, hvala ti na tom članku!), pa te ovim putem molim da to ubuduće radiš sam. Ako štogod nije jasno, slobodno pitaj, stojim na raspolaganju. Face-smile.svg --Neptune, the Mystic 11:03, 1. listopada 2020. (CEST)

Hvala @Neptune, the Mystic, sad sam i to naučio. Kad smo već tu - kako na hrwiki označim da je sadržaj preuzet (preveden) s druge wikipedije? Pravila sam vidio na enwiki, ali ih ne mogu naći ovdje. I još, imamo li mi predložak poput engl. {{help}} kojimdmožeš dozivati nekog iskusnog na članak na kojem radiš? Pozdravljam! Ponor (razgovor) 11:55, 1. listopada 2020. (CEST) možeškojim
Postoji više načina, ali osobno se služim ovim predloškom, koji zatim stavljam na stranicu za razgovor (vidi ovdje za primjer). Ključ je samo u tome da postaviš ispravan broj inačice (dakle, ako prevodiš s ove inačice na engleskom jeziku, onda u predložak upišeš broj koji vidiš u URL-u, u ovom slučaju "980416992"). Naravno, možeš i staviti sve nužne informacije u sažetak, kao što to npr. radi kolega na jednoj drugoj Wikipediji. Znači – navedeš naziv članka na toj Wikipediji i upišeš broj inačice članka koji prevodiš. To je bolje rješenje pri preuzimanju članaka s nekih Wikipedijinih projekata čije skraćenice nisu navedene u tom predlošku koji sam spomenuo na početku.
Što se tiče dozivanja, pretpostavljam da ciljaš na označavanje suradnika na stranicama za razgovor? Imamo ovaj predložak za takve stvari, ondje ti piše i kako se koristi Face-wink.svg Ima i još načina, ali vjerujem da je taj najjednostavniji. --Neptune, the Mystic 14:06, 1. listopada 2020. (CEST)

Prikaži[uredi kôd]

Prikaži kako će izgledati3.PNG

Information.svg Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici, kao u članku Đurovića špilja‎, uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Mark7747 (razgovor) 16:39, 11. listopada 2020. (CEST)

Prikaži 2[uredi kôd]

Prikaži kako će izgledati3.PNG

Nuvola apps important.svg Molimo vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku, kao u slučaju članka Suradnik:Ponor, nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji zanemaruju ovu uputu budu nakratko blokirani! --Mark7747 (razgovor) 17:02, 22. listopada 2020. (CEST)

Mark7747, razumijem ja sve to, ali neke promjene nije moguće testirati dok nisu objavljene, primjerice položaj elemenata na mobilnoj stranici ili na punom sučelju (vector i dr). Osobne stranice slobodno pregledajte kad suradnik završi s izmjenama (bez žurbe - neće svijet propasti) i uvijek WP:PDN. Lijep pozdrav, Ponor (razgovor) 17:30, 22. listopada 2020. (CEST)
Always WP:PDN Ponor. (The World Is Not Enough)--Mark7747 (razgovor) 17:58, 22. listopada 2020. (CEST)

Savjet[uredi kôd]

[2] Kad preuzimaš vijest od negdje,[3] nastoj je prenijeti svojim riječima. To ne moraš ako imamo dopusnicu za preuzimanje. Onda, kad napišeš članak, oznaku referencije dodaj na kraju svakog odlomka, ako je sadržaj tog odlomka preuzet s tog izvora; druga mogućnost je da taj izvor dodaš ispod == Izvori ==, pa ga onda općenito citiraš kao izvor, premda manje precizno. Kubura (razgovor) 22:22, 29. listopada 2020. (CET)

Još jedan savjet. Nastoj navesti ime onog tko je napisao članak, ako ga je naveo, te nadnevak kad je izvorišni članak napisan. Ovo ti je osobito važno kod internetskih izvora, n.pr. kod portala koji nemaju tiskano izdanje. Vremenom portale preorganiziraju pa vijest nestane i više se ne zna ni otkad je ni tko je napisao, dok kod regularnih tiskovina postoji dokumentirano datiranje u tiskanom formatu. Kubura (razgovor) 22:28, 29. listopada 2020. (CET)

Kubura -- o da, svakako prepričati. Ovdje mislim da smo svi prepričavali njegov služb. životopis, tako da se ne može nego promijeniti red riječi i ponešto izbaciti ili ubaciti iz drugih izvora. Nastojim za svaki članak iz novina spremiti i link na web.archive.org; oduzme dosta vremena, ali se isplati kad naše novine odluče sve preurediti. Hvala za dodane wiki-poveznice! Ponor (razgovor) 23:04, 29. listopada 2020. (CET)

Promjena suradničkih prava[uredi kôd]

Information.svg Prateći Tvoje doprinose i zaključivši da su dovoljno dobri i uredni, kolega Koreanovsky Te je 2. studenoga 2020. predložio za "automatski ophođenog suradnika". Budući da u vremenu predviđenom za izjašnjavanje o tom prijedlogu nije bilo nikakvih primjedbi ni glasova protiv, taj Ti je status maloprije i dodijeljen. To u praksi znači da ophoditelji i administratori više nemaju obvezu pregledavati Tvoje doprinose pa se nadam i vjerujem da ćeš i nadalje doprinositi jednako odgovorno kao i do sada. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 08:10, 8. studenoga 2020. (CET)

Re: Anđelka Martić[uredi kôd]

Bok Ponore! Nema problema, to da nisi bio upozoren se vjerojatno dogodilo jer u svojim postavkama u Beta mogućnostima nemaš uključenu opciju "Rješavanje sukoba uređivanja" (provjeri i uključi si to ako želiš). Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 18:46, 13. studenoga 2020. (CET)

Novinski članci kao izvor?[uredi kôd]

Meni je WP dok nisam pisao za nju prvenstveno služila kao izvor referenca — dobri izvori najlakše isplivaju kad ih proberu iskusni urednici. Rekao bih zato da su izvori najvažniji dio članka. Naći će se i izreka da sve na WP i ne mora biti točno, ali mora biti provjerljivo. Što se ove WP tiče, zemlja smo gdje se akademikom postaje bez ijedne objavljene knjige, i gdje su diplomski radovi i doktorati na Internetu najčešće zaključani. Dobre je izvore (o hrvatskim temama) teško naći, ne samo sekundarne, nego i primarne. Biografije se moraju pisati po novinskim člancima jer drugih izvora naprosto nema. Nije ni to najveće zlo: nedavno sam, slučajno listajući WP, na svoju to-do listu (spasiti izvore) stavio članak Marija Braut u kojem je pet od osam izvora mrtvo, pet godina nakon stvaranja članka. Zato bi se ovdje trebalo raspraviti i obavezno arhiviranje svih citiranih novinskih članaka. Firefox ima dodatak Web Archives koji tu malo pomaže. Moj odgovor na tvoje pitanje, Darrad2009: najbolje bi ih bilo ne koristiti, a ako se mora, neka su barem od vjerodostojnijih autora iz čitanijih novina, i neka su arhivirani. Što je članak koji pišeš čitaniji to će moguće greške biti brže ispravljene ("seen by many" kao garancija veće vjerodostojnosti) ponor (razgovor) 14:43, 29. studenoga 2020. (CET)

  • Zahvaljujem na trudu i konstruktivnom odgovoru. Međutim, problem leži u činjenici da se povijesnim člancima na WP kao izvor predstavljaju članci iz dnevnog tiska u kojima postoje uhodane mantre tipa: "postoje dokumenti", "pozivajući se na provjerene dokumente" itd, pri čemu naziv tih dokumenata ostaje tajna; dovoljno je reći: postoje dokumenti. Iz toga se može izvući zaključak da suradnik može upotrijebiti bilo koji izvor sličan njegovu razmišljanju i uvjerenju, bez obzira što taj i takav izvor može izazvati neželjene posljedice (mogu navesti primjere!). Uvjerenja sam da je vrlo važno napraviti distikciju između povijesnih članaka čiji izvor bitno ne mijenja ni sadržaj niti smisao članka - ne usmjerava ga ni lijevo ni desno, od članaka čiji su izvori destruktivni, nacionalistički, a u nekim slučajevima i profašistički, pa isti usmjeravaju smisao članka (obično) u desno! HR Wikipediji je lako pregledati članke koji obrađuju neki segment hrvatske povijesti, pa vidjeti da se, u nedostatku valjanih izvora, pribjegava tvrdnjama bez valjanih argumenata! Tu dolazim na Vašu tvrdnju: "Dobre je izvore (o hrvatskim temama) teško naći, ne samo sekundarne, nego i primarne.", gdje se nameće pitanje što je to dobar izvor i zašto nije dostupan široj javnosti? Ako nema valjanih uzvora, ne treba ulaziti u neargumentirano pisanje članka, i to treba biti zabranjeno jer je kontraproduktivno - to ni u kom slučaju ne podiže rejting HRWP dapače, drugoj strani/stranama daje za pravo da tvrdi ono u što je uvjerena!
    Svakao je dobra ideja arhivirati izvore jer, a to sam i sam primjetio, nakon izvjesnog vremena mnogi izvori su mrtvi!
    Srdačan pozdrav, --Darrad2009 (razgovor) 17:19, 29. studenoga 2020. (CET)

Darrad2009 Slažemo se mi, novinski članci ne bi trebali biti izvor, ali često jesu - i što sad s tim? Brisati, čekati da netko unese bolje izvore? Nažalost, polovica sadržaja HR WP je bez ikakvih izvora, sve pisano iz glave. Samo na članke koje je notorni K pisao treba će potrošiti vremena i vremena (moji favoriti: što Palmina Piplović nije radila nakon smrti?; gdje je 1991. ljetovao Bruno Vuletić i što bi bilo da je kao Franjo T. ljetovao na Brijunuma?). Povijesnih se (sekundarnih) izvora o starijoj povijesti još i nađe, nadam se da će se naći i povjesničara koji će htjeti pisati za WP. A novinske reference, ako nisu same nestale, trebat će uklanjati, članak po članak,tu nam nema pomoći. ponor (razgovor) 18:01, 29. studenoga 2020. (CET)

Dan ljudskih prava‎[uredi kôd]

Možemo sve Ponor. Osim na WP izigravati 24sata kao i slične dnevne i trenutne vikare. Ostale primjedbe idu u SZR - kao što si i kazao (pardon, napisao) --Mark7747 (razgovor) 22:21, 14. prosinca 2020. (CET)

Molim da mi se odgovori tamo gdje sam postavio pitanje. Ne znam o čemu se ovdje radi. Uređivački rat već prijavljujem administratorima. Uklanjanje uređivanja bez dobrog i opsežnog obrazloženja je 1) nepristojno 2) vandalizam. To ostavimo u neka prošla vremena, OK? ponor (razgovor) 22:25, 14. prosinca 2020. (CET)
Izvoli. Navedi Admine pls. tako da ih i ja mogu pingati (što ti ponekad zaboravljaš - samo za sigurnost) --Mark7747 (razgovor) 22:27, 14. prosinca 2020. (CET)

osobni napad / insinuacije / .. To ostavimo u neka prošla vremena[uredi kôd]

Information.svgDobro došli na Wikipediju! Iako su svi koji pridonose stvaranju ove enciklopedije dobrodošli, želimo Vas podsjetiti da osobni napadi na druge suradnike nisu dopušteni. Molimo vas da sve primjedbe uputite na stranicama za razgovor o člancima, a ne na stranicama za razgovor sa suradnicima. Pogledajte ponovo stranicu dobrodošlice da biste saznali više o tome kako doprinositi Wikipediji. Hvala! --Mark7747 (razgovor) 22:30, 14. prosinca 2020. (CET)

Recepti[uredi kôd]

Pozdrav Ponore, kako ste? Da, sad vidim i izbrisat ću recepte jer to ne spada na Wikipediji. Lijep pozdrav, Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:27, 25. prosinca 2020. (CET)

Nacrt:Samuel Bosch‎[uredi kôd]

Ponor, hajde budi toliko dobar fer i ne uklanjaj predloške prije predhodne komunikacije sa zajednicom. Toliko bi o uređivanju na wiki morao znati. M2C --Mark7747 (razgovor) 19:22, 4. siječnja 2021. (CET)

LaTeX‎ (Linux & co,)[uredi kôd]

... lijepo je vidjeti da ja nisam (i) na tom području jedini junky (ach, moj Linux) - za X Window System sam - svojedobno - dao sav đeparac (višemjesečni, naravno) - Danas ta disketa skuplja... (naravno prašinu). M2C --Mark7747 (razgovor) 21:07, 8. siječnja 2021. (CET)

Mark7747Haha, nismo normalni. Već sam 20 godina samo na Linuxu, LaTeXu i ostalim životinjicama pa više i ne znam (odbijam!) koristiti išta na Windowsu. Molim da mi se u zasluge piše da sam na Linux preobratio četvero ljudi u familiji. ;) ponor (razgovor) 21:20, 8. siječnja 2021. (CET)
JA nisam normalan Ponor (Linux naravno - NO COMMENT pls!) - Moji su svi (stari) na W10 - mladi na iOS. Izrod u familiji. Na ja. - sic transit gloria mundi. --Mark7747 (razgovor) 21:25, 8. siječnja 2021. (CET)
Popcorn i Cola za mene Ponor: uživam u tvojim promjenama tog članka - odakle "vučeš" sve to? :-) - Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 18:26, 9. siječnja 2021. (CET)
E pa hvala! Primjeri su, ono, iz glave... nešto što sam prije radio za sebe pa sad koristim na wiki. (eto što se dogodi kad zbog pandemije imaš višak vremena) Stay tuned! ;) ponor (razgovor) 18:59, 9. siječnja 2021. (CET)
I will (darauf kannst Du wetten). Go for it! ;-) --Mark7747 (razgovor) 19:03, 9. siječnja 2021. (CET)

Muž[uredi kôd]

Drago mi je što ste napisali dosta kvalitetan članak — „Mužjak”. Miha (razgovor) 18:54, 27. veljače 2021. (CET)

O hvala, Mychele Trempetich! Prijevod je, ali ni njega mi nije bilo lako raditi jer sam zadnju biologiju slušao u prošlom tisućljeću. Zanimljivi članci i Mužjak i Ženka; nešto sam i sam naučio. LP, ponor (razgovor) 01:20, 28. veljače 2021. (CET)

Zahvala[uredi kôd]

Želim ti zahvaliti na tvom doprinosu opisu za CEE 2021. Vidim da si zasad jedini koji slijedi pravilo: članak mora biti prisutan na 8 ili manje različitih wikija.Croxyz💬 17:00, 5. ožujka 2021. (CET)

Croxyz, hvala na zahvali. Dakako, to su samo moji prijedlozi... listu vi iskusni(ji) pročistite kad dođe za to vrijeme. Rado bih da je jedan od kriterija i to koliko wikipoveznica na drugim wikipedijama (mi mislimo da) oni mogu dodati na prevedene članke; bez toga, članaka kao da nema. LP, ponor (razgovor) 17:11, 5. ožujka 2021. (CET)
@Croxyz krivi i tendecijozan navod. Skupljaš pojedinačne bodove od @Ponora, a revertao si sve i ponašao se neprimjereno solerski, nakon što si stavio template koji upćuje na otvorenost. Plasiraš problematične sadržaje. Ana Sršen je bila na popisu i nema ni blizu 8 pa si ju isto obrisao. Nisi odgovorio na druge probleme na koje sam ukazao. Molim te vrati ju jer nema smisla da dalje eskaliramo neslaganje. -- Zblace (razgovor) 14:42, 9. ožujka 2021. (CET)
Ljudi moji, nemojte mi se prepirati na SZR, srce me strefi svaki put kad čujem zvonce. Nema kod mene dodatnih bodova, ja vas sve volim :D
Anu Sršen se može vratiti. Vidim da ukrajinska, a i neke druge liste, imaju puno više od 10 članaka na nekim popisima. Neki imaju i posebnu listu za žene. Ja bih to umjesto ekonomije (jer su nam na listi samo tvrtke, a ne članci o ekonomiji) ponor (razgovor) 14:56, 9. ožujka 2021. (CET)

LJUDSKA PRAVA predložak[uredi kôd]

Bok! Hoćeš dopisati taj info u Wikipedija:Wikiprojekt WikiForHumanRights? Možda po modelu kao što ima Wikipedija:Wikiprojekt LGBT/Predlošci? :-) --Zblace (razgovor) 14:45, 9. ožujka 2021. (CET)

Zblace, nadam se da sam uputu dodao na pravo mjesto... ti odluči. ponor (razgovor) 15:28, 9. ožujka 2021. (CET)

Predlošci za navođenje izvora[uredi kôd]

Pozdrav. Primijetio sam da se bavite predlošcima za unos navoda. Možete li, ili znate li koga, tko bi mogao unijeti sitnu promjenu u kôd predloška? Naime, gdje se u fusnoti engleska kratica "p." prevodi ispravno u "str.", kratica "pp." koja se koristi u navodu raspona stranica u hrvatskom prijevodu ostaje na engleskom. PickledTriangle (razgovor) 17:21, 12. ožujka 2021. (CET)

Hej PickledTriangle, hvala za javljanje; iznenađen sam da je i ovo netko primijetio :) Da, pokušavam barem malo uskladiti ove predloške, makar po ovom mješovitom standardu.
Zapravo nisam vidio da se p. i pp. igdje prevode, ako ih je netko stavio u predložak za citiranje oni će takvi i ostati. Dosta je navoda unošeno ručno, bez predloška, tu onda nema spasa - treba ih ručno i popravljati. Mogu pogledati, najbolje bi bilo uz primjer s neke stranice ovdje tj. članka. ponor (razgovor) 17:48, 12. ožujka 2021. (CET)
Pronašao sam i promijenio u samom predlošku. Inače sam na ovoj Wikipediji bio aktivan od oko 2005. do 2009., pa mi treba malo vremena da se prisjetim kako stvari funkcioniraju. PickledTriangle (razgovor) 18:11, 12. ožujka 2021. (CET)
PickledTriangle welcome back! Ne znam uopće koji je status predloška {{Citation}} ovdje; malo ga članaka koristi i ja ga zasad neću dirati. VisualEditor ubacuje {{Citiranje weba}}, {{Citiranje knjige}} i slične pa jedino s njima imam iskustva. Sretno uređivanje, ponor (razgovor) 18:46, 12. ožujka 2021. (CET)
Pozdrav još jednom. Možeš li na popis potrebnih preinaka među smjernicama baciti oko na kriterije (nejasan prijevod eng. Notability - značaj)? Sadržaj je prilično površan i ostavlja znantnu slobodu u postavljanju neenciklopedijskog sadržaja. Pitam zato jer ne znam što bih s Kuburinim člankom Boračke mirovine koji po meni nije značajan, nego je valjda postavljen da bi kome služio kao kakav argument. Nije hitno, pogotovo ako si pretrpan inače prilično nezahvalnim poslom uređivanja pravila, smjernica i sl., ali bi trebalo eventualno time se pozabaviti. Također se nudim za prevođenje smjernica s en.wiki ukoliko su tamošnje smjernice solidne, a meni se čini da jesu. PickledTriangle (razgovor) 03:58, 18. ožujka 2021. (CET)
Hej PickledTriangle. Mislim da će i Kriteriji doći na red, tu i tamo se spomenu. Možemo pitati Koreanovskog treba(ju) li pomoć oko prijevoda i prilagodbe WP:KR s en.wiki.
- -
Ja sam samo mali kotačić i ne radim ove sitne promjene po nekom planu - to je sve kako mi koji dan dođe. Što se članka tiče: ne štima mu matematika, a za to dekoraciju još nemamo. Inače nije sramota primati boračku mirovinu (jel); ako se dobro sjećam to je bio ratnički dodatak na mirovinu zarađenu stažom. Povlaštenih mirovina imamo masu, od dužnosničkih do drugih boračkih i trećih boračkih. Meni bi jedino bilo žao da se i o njima ne piše. Eno, da su bar u Mirovina spomenute. Zasad, ako misliš da je potrebno, obilježi što je sporno i pripazi da je članak bez vlastitog istraživanja; sav POV se može odmah brisati. Dodaj {{bris}} s obrazloženjem na vrh članka ako misliš da je cijeli članak za brisanje, možda se netko zainteresiran javi. Ne znam što drugo činiti... Best, ;) ponor (razgovor) 05:22, 18. ožujka 2021. (CET)

Re:Popis pravila na Wikipedija:Pravila Wikipedije[uredi kôd]

Bonjour!

Otključao sam ti stranicu o pravilima Wikipedije, slobodno izmijeni tablicu! Face-grin.svg Osobno smatram da je najpametnije spojiti WP:PW i WP:SW, kao što su na en.wiki.

Lijepo te pozdravljam, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 12:12, 17. ožujka 2021. (CET)

Čari ili SzRam :-)))[uredi kôd]

Čini mi se da samo ljubitelji ping-ponga mogu biti očarani ovom vrstom komunikacije 1:1, jer ako nedaj bože želiš komunicirat u troje ili više špageti će te zadesiti u roku kSekS. -- Zblace (razgovor) 20:02, 22. ožujka 2021. (CET)

Zblace Odbijam ping-pong razgovore po stranicama za razgovor STOP Ne mogu shvatiti ideju da jedan suradnik piše na jednoj, a drugi odgovara na drugoj stranici STOP U trojac se ne bih usudio ni upustiti STOP Idemo mi ovo pobrisati STOP Nije po pravilima STOP Ponor over and out STOP
(A tko je tvoj mentor?) ponor (razgovor) 20:11, 22. ožujka 2021. (CET)
@Ponor :-))) mentora još nisam tražio ali ako budem - ne gine ti ta sudba teška jer nas je za sad samo 2 i mentora i mUČENIKA :-))) -- Zblace (razgovor) 20:17, 22. ožujka 2021. (CET)

Question from Zblace (20:27, 22. ožujka 2021.)[uredi kôd]

Štovani gosn Ponor, jel vi vidite isto moje ime prekriženo kad je ispisano kao mentorsko? --Zblace (razgovor) 20:27, 22. ožujka 2021. (CET)

Pravopisi[uredi kôd]

Pozdrav, Ponore! Prvo, manja digresija: simpatično mi je da si mi se baš ti obratio u vezi s pravopisima, jer je davnih dana jedna kolegica tebi slična imena bila stručnjakinja za pravopisne zavrzlame Face-wink.svg

A sad povratak na temu: nemam apsolutno ništa protiv tvojih izmjena, dapače. Koliko se sjećam, ta je stranica nastala u doba dok je Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika još postojalo, a s obzirom na to da je ukinuto godinu dana prije objave zasad posljednjeg pravopisa (onog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje), nije teško zaključiti da se radi o pomalo zastarjelim podatcima. Institutov je pravopis dobio preporuku tadašnjeg ministra Željka Jovanovića za korištenje u osnovnim i srednjim školama i vjerujem da se otad situacija nije promijenila (pa bismo zapravo trebali ažurirati onu treću rečenicu u članku). Osobno sam za to da se zbog toga prema tom pravopisu ravnamo i na Wikipediji (ionako je dostupan i na internetu).

Među drugim poznatijim pravopisima nalaze se onaj Matice hrvatske (iz 2007.), Anić-Silićev (iz 2001.) i Babić-Mogušev (svojevrsni nasljednik nekadašnjeg Londonca), ali dolaze samo u papirnatom izdanju. Koliko ih ima smisla spomenuti baš na toj stranici (a ne npr. u članku o povijesti pravopisa hrvatskog jezika) – ne bih znao, očito je da bismo trebali odrediti jedan pravopis kako bi nam svi članci mogli biti usklađeni s njime i da ne bismo zbunjivali suradnike. Face-wink.svg U svakom ti slučaju svaka čast na brizi, pomalo je zapravo i deprimirajuće da se o takvim stvarima ne razgovara češće na Wikipediji... --Neptune, the Mystic 13:13, 31. ožujka 2021. (CEST)

Ha, Neptune, the Mystic! Imao sam wikisestru, baš simpatično. A baš sam danas dobio wikidijete. 😆
Nisam htio dirati napomenu o the Pravopisu i Vijeću (ipak se radi o zakonu), makar ne znam kakva obaveza slijedi iz te napomene. Kad bih birao, i ja bih izabrao pravopise i priručnike koji su na webu... nije problem kad se slijedi jedan ili drugi, nego kad se ne slijedi nijedan. One prijepore ćemo jednog dana valjda ipak riješiti... možda baš iz korpusa riječi naše wiki 😜 U ovih pet stotina članaka s moje liste praćenja rekao bih da je veći problem bilo pričapričanje, nego sam pravopis... ali ni to nije neko otkriće, to nam je vjerojatno problem odgoja i školstva. Bit će bolje, nije svaka depresija ponor (razgovor) 17:38, 31. ožujka 2021. (CEST)

Pozdrav![uredi kôd]

Sučelje za novake bilo mi je uključeno po ulasku, a pomoćnik mi se upali pri svakom ulasku što polako postaje iritantno, ali mi se ne da isključiti ga. Mentor mi je dodijeljen, a on je - Vi! (Oprostite, ali nikako se ne mogu naviknuti na Ti u razgovoru s ljudima koje nisam upoznao.) Etiktov (razgovor) 16:58, 31. ožujka 2021. (CEST)

Etiktov, odlično! Hvala za odgovore! Ja sam danas stvorio sekundarni račun da bih provjerio kako novo sučelje radi, ali sam se izgleda našao među onih 20% novaka koji ga neće dobiti jer služe kao kontrolna skupina. Stoga pitanja... Drago mi je da sve radi; čak i ako je ponekad iritantno 😱 – u najboljoj je namjeri. Vidimo se po člancima. Ako treba pomoć ili savjet, mentor je tu: ponor (razgovor) 17:16, 31. ožujka 2021. (CEST)
@Ponorić @Ponor @Pon ili samo @P zaboravljaš da imamo neke studentske opcije! Samo treba informirati WMF profesionalce ;-)
-- Zblace (razgovor) 12:35, 1. travnja 2021. (CEST)

Uputa[uredi kôd]

[4]. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 09:53, 2. travnja 2021. (CEST)

Tulkas Astaldo ovo je nemoguće izvesti u VisualEditoru. I ja sam donekle nov i nije mi baš jasno zašto se wikipoveznice ovako pišu, je li samo radi preglednosti u kodu? Mislim da na en.wiki postoji bot koji radi što si ti napravio ovdje, imamo li ga mi? Pozdrav, ponor (razgovor) 10:03, 2. travnja 2021. (CEST)
Preglednije je i jednostavnije. Ne znam za bota. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 10:32, 2. travnja 2021. (CEST)

Nepresušna matematička vrela[uredi kôd]

Hvala na napomeni. Učinit ću to u ovim danima, kada nađem malo vremena. Sretan Uskrs!

S poštovanjem, Šaholjubac (razgovor) 13:52, 3. travnja 2021. (CEST)

Evo, posao oko izvora je dovršen što se tiče članaka koje sam stvorio ili u značajnoj mjeri uredio. Još jednom, ugodni blagdani! Šaholjubac (razgovor) 17:09, 3. travnja 2021. (CEST)

Pitanje suradnika Ponorić (14:33, 8. travnja 2021.)[uredi kôd]

Javno postavljeno pitanje bez naslova članka. Ženski rod za ime suradnice. --Ponorić (razgovor) 14:33, 8. travnja 2021. (CEST)

Pitanje suradnika Ponorić na Ženka (14:42, 8. travnja 2021.)[uredi kôd]

Javno postavljeno pitanje s naslovom članka. Ženski rod za ime suradnice. --Ponorić (razgovor) 14:42, 8. travnja 2021. (CEST)

Pitanje suradnika Etiktov (09:36, 16. travnja 2021.)[uredi kôd]

Pozdrav! Htio bih prijeći na ,,sljedeću razinu i početi uređivati članke bez izvora ili one koje treba proširiti, ali nije mi jasno kako ću naći izvor za neki drugi članak, trebam li analizirati tekst i pokušati naći nešto što zvuči slično ili trebam samo nabacati hrpu članaka, stranica i knjiga s istom temom? Također, znam da Wikipedija ne može biti izvor, ali može li Hrvatska Enciklopedija i sl.? Oprosti na previše pitanja (vjerojatno glupih i već negdje odgovorenih). Etiktov (razgovor) 09:36, 16. travnja 2021. (CEST)

Prvo, hvala ti za vrijedne doprinose, Etiktov. Pitanje je skroz na mjestu. Dodavanje izvora navođenjem u tekstu (WP:NI, WP:VI) je od velike važnosti kad pišemo članke, ali može biti jako teško kad se popravlja tuđi tekst. Izvor mora potvrditi ono što je napisano u rečenici ili paragrafu članka gdje ga se navodi. Moja preporuka je da izabereš članke o temi o kojoj nešto znaš i za koje ćeš moći naći izvor (idealno znanstveni rad na internetu, ili knjigu, možda nađeš neke u wikipedijama na drugim jezicima). Ako su tvrdnje u članku koji popravljaš neprovjerljive,imaš ih pravo obilježiti predloškom {{ni}} ili ukloniti. WP:BOLD! Ideja sustava za novake je da te nauči prve korake, npr kako dodati referenciju na kraju rečenice. Bit će najbolje da nakon nekoliko njih sam biraš članke koji te zanimaju i koje bi te veselilo uređivati. Tu sam za sva pitanja. Imamo već dosta pravila na ovu temu, možeš slijediti poveznice u WP:5S za neka od njih. Enciklopedije LZMK mogu biti izvor. Dodavanje izvora u smislu bibliografije na kraju članka, a bez navođenja u tekstu, tek mrvicu pomaže, ali nije način kako bi htjeli pisati ovu wiki. ponor (razgovor) 10:18, 16. travnja 2021. (CEST)

Hvala na odgovorima, definitiv o je promijenio način na koji sam zamišljao sve to. Etiktov (razgovor) 13:31, 17. travnja 2021. (CEST)

Nacrt:Primjer[uredi kôd]

Suradnik:Ponor piše da si mi mentor pa sam odlučio pitati tebi privatno nego u kafiću, nekom drugom suradniku(profesionalcu) ili... Primjetio sam da pojedine stranice su premještene ili imenovane sa prvom riječi "Nacrt:" pa ime tog članka ma da je to "ime članka". Objasni mi šta to znači na mojoj stranici za razgovor. :D Pomoćnik221 (razgovor) 15:26, 20. travnja 2021. (CEST)-Pomoćnik221

Pozdrav, Pomoćnik221! odgovorit ću ipak ovdje jer sustav za novake ovdje očekuje odgovor: u imenski prostor Nacrt prebacuju se članci koji ne zadovoljavaju neki od uvjeta za uvršenje u glavni imenski prostor (WP:GIP). Suradnik obično dobije neko vrijeme da takav članak popravi, a onda ga administratori vrate u GIP. Često na vrhu takvog nacrta budu upute o tom što točno treba popraviti (pravopis, izvore, wikipoveznice i sl). ponor (razgovor) 15:41, 20. travnja 2021. (CEST)
Hvala na odgovoru! Lp.Pomoćnik221 (razgovor) 15:52, 20. travnja 2021. (CEST)-Pomoćnik221

Pitanje suradnika Aca sa stranice Grešnik (13:50, 24. travnja 2021.)[uredi kôd]

Oooo, vidi ti to, tko mi je mentor :)) --– Aca💬❤️️ 13:50, 24. travnja 2021. (CEST)

Šanse su bile 1/3 i sudbina je baš tako htjela. Zla vremena, suradniče Aco :D Nadam se da će ti naš sustav za novake biti od pomoći i da ću te često viđati ovdje. Svako dobro, ponor (razgovor) 13:58, 24. travnja 2021. (CEST)

Uklanjanje uređivanja[uredi kôd]

Kad neko uređivanje uklonimo onda, suradniku koji je predmetni članak uređivao, ostavimo poruku. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 21:40, 28. travnja 2021. (CEST)

Tulkas Astaldo poruka mu je bila "Navesti izvor i jezično srediti", na mjestu (jednom od dva) koje navodi pravilo WP:3RR. Uređivanje je bilo neuredno, a na takva ne želim trošiti previše vremena. Nadam se da razumiješ. Srdačno, ponor (razgovor) 22:07, 28. travnja 2021. (CEST)
Novim suradnicima uputno je poželjeti dobrodošlicu, a onda i ostaviti odgovarajuću poruku. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 22:15, 28. travnja 2021. (CEST)

Pitanje[uredi kôd]

Poštovani Ponore: zahvaljujem Vam od srca za dosadašnje vrijedne doprinose i marljivu Wikisuradnju. Uz moju zahvalu i pitanje: biste li možda htjeli doprinositi i kao ophoditelj? Emojione 1F914.svg Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 13:08, 29. svibnja 2021. (CEST)

Hvala na pohvalama i povjerenju, Maestro Ivanković. Ja, nažalost, nemam vremena ophoditi promjene. Sve i da imam, svi moji dosadašnji pokušaji da (nekim? novim?) suradnicima usadim naviku pisanja uz navođenja izvora bili su neuspješni pa bih u nedavnim promjenama sigurno doživio živčani slom :D
Kad što loše vidim, maknem uz pomoć twinklea; dodatni alati mi zapravo i ne trebaju. Srdačno, ponor (razgovor) 16:32, 8. lipnja 2021. (CEST)

Pitanje suradnika EsmerLecaj (12:20, 9. lipnja 2021.)[uredi kôd]

trebala mi je pomoc oko postavljanja nove stranice gdje bih upisao informacije o novom mjestu koje treba upisati u wiki --EsmerLecaj (razgovor) 12:20, 9. lipnja 2021. (CEST)

Pitanje suradnika Dinadinizi sa stranice Hrvatska kuhinja (14:06, 22. lipnja 2021.)[uredi kôd]

U članku o Hrvatskoj kuhinj nema niti jedan citat i nisu nabrojana sva jela. Točnije sirevi. Ja sam pokušala dodati sireve i taviti citate za njih no iz nekog razloga mi wikipedija ne želi dopustiti na napravim izmjenu --Dinadinizi (razgovor) 14:06, 22. lipnja 2021. (CEST)

Pozdrav, Dinadinizi. Ne znam zašto Wikipedija to ne bi dozvolila. Je li javila kakvu grešku? Dodajte jedan sir pa odmah sačuvajte, možda ćemo negdje moći vidjeti što se događa. Pozdrav, ponor (razgovor) 14:42, 22. lipnja 2021. (CEST)