Razgovor sa suradnikom:Rjecina/Arhiva5

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Hrvatske vlade od početka 21 stoljeća smatraju ulazak naše države u NATO jednim od svoja dva vanjskopolitička prioriteta (drugi je ulazak u EU).[1] S takvim stajalištem se 2003. godine slagalo čak 60 % stanovnika, [2] ali tada je došlo do drastičnih negativnih promjena. Početak rata u Iraku zajedno s zahtjevom NATO saveza da se zatvori general Gotovina[1] je dovelo do pada popularnosti tako da 2006 godine samo 24% posto hrvatskih stanovnika podržava ulazak u NATO [2] Jedna od olakšavajućih okolnosti za potencijalni ulazak naše zemlje u savez je navodna ustavna neodređenost da li je ili ne potreban referendum. U cilju pokazivanja kakva je razmišljanje državne elite o ovom pitanju 23. ožujka 2007 godine predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks su izjavili da nema potrebe za referendumom pošto su uvjereni da Hrvati podržavaju ulazak u NATO [3] Ova zajednička izjava je gotovo odmah bila izazvala političku oluju tako da se predstavnici HNS-a i HSS-a očitovali kako je referendum nužan.

Zbog gotovo svima očitog narodnog neslaganja o ulasku u NATO [3]</ref> hrvatska vlada je 2006. godine na zahtjev saveza [4] donijela plan o promotivnoj kampanji tijekom koje bi se trebale prikazati beneficije članstva u savezu [4]. Na novinarska pitanje o planu državni organi su izjavili da ne smiju ništa reći pošto je radi Annual Membership plana za ulazak u NATO proglašen državnom tajnom[5]. Bez obzira na to osnovni dijelovi plana su postali očiti tijekom 2007. godine kada su odjednom počela izlaziti istraživanja javnog mijenja po kojima Hrvati podržavaju ulazak u savez. Po tim redovnim istraživanjim koje vodi GFK od proljeća 2007. godine tijekom svibnja te godine samo se 25 % stanovnika protivi ulazu u NATO dok ga čak 52 % podržava [5]. To je čak 9 postotni rast podrške u odnosu na istraživanje javnog mijenja koje je provela ova ista kompanija u ožujku 2007, a čak 28 postotni rast u odnosu na istraživanje javnog mijenja jedne druge kompanije iz jeseni 2006 godine. Kako je taj način porasta popularnosti sumnjiv GFK-u su stigli mnogi novinarski upiti o načinu dolaska do tih rezultata, ali on je na njih uvijek odbija odgovarati upućujući zainteresirane na hrvatsku vladu koja je platila istraživanja. Hrvatska vlada s druge strane također odbija objasniti brojeve [6]</ref>. zbog čega dovodi do sumnje kako ti rezultati nisu realni i da spadaju u propagandne akcije s ciljem mijenjanja javnog mišljenja.

Tijekom 2007 godine dolazi do otkrića u Hrvatskoj da je Slovenija ustupila na korištenje NATO savezu svoju zračnu bazu Cerklje ob Krki [7] Kako se ona nalazi uz samu hrvatsku granicu kada postane operativna 2010 godine zrakoplovi NATO saveza će morati prolaziti kroz zračni prostor hrvatske da bi u njoj sletjeli. Otkriće ovog ustupanja slovenske baze je izazvalo ogorčenje s obje strane granice zbog zagađenja koje takve baze stvaraju.

  1. Guenther Altenburg o napretku Hrvatske prema članstvu u NATO-u, Vijesti HRT-a 9. rujna 2005. [8]
  2. Članak malezijskog lista Malaysia Sun o hrvatskoj anketi o članstvu u NATO-u [9]
  3. "Mesić: Hrvatskoj ne treba referendum za NATO", članak lista "Vjesnik" 26. ožujka 2007. [10]
  4. Southeast European Times: Croatia mulls new strategy for NATO [11]
  5. Građani o članstvu u Nato savezu, anketa GfK [12]