Razgovor sa suradnikom:Vatel

  Izvor: Wikipedija

  Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

  Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Pitanja - ovdje možete postaviti pitanja tehničke naravi

  Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, a u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor .

  Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde ~~~~.

  Još jednom, dobro došli!--Dalibor Bosits © 21:49, 8. veljača 2008. (CET)

  Vojni ordinarijat[uredi kôd]

  Pozdrav! Ne znam da li si primjetio, ali imamo članak Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, te poseban članak vojni ordinarijat. Lijepi pozdrav--Suradnik13 20:36, 17. veljača 2008. (CET)

  Thanks

  Potpis[uredi kôd]

  Potpis.gif

  Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na tipku prikazanu na slici desno. I, kada odgovaramo drugom suradniku, to činimo na njegovoj stranici za razgovor, tada suradniku "iskoči" narančasta trakica koja ga obavještava da je dobio poruku, ovako može samo slučajno vidjeti. Lijep pozdrav ;-)

  --Dalibor Bosits © 22:24, 17. veljača 2008. (CET)

  Bok! Molim te još jednom da se potpisuješ na stranicama za razgovor.--Donatus 18:51, 18. veljača 2008. (CET)

  1. HGZ[uredi kôd]

  Vidim da se upoznati s vojnim postrojbama. Mogu li vas zamoliti, ako nešto znate, da barem započnene članak o 1. hrvatskom gardijskom zboru. Puno hvala i lijepi pozdrav --Suradnik13 18:54, 18. veljača 2008. (CET)

  Puno hvala --Suradnik13 19:29, 18. veljača 2008. (CET)

  Prikaži[uredi kôd]

  Prikazi kako ce izgledati2.gif

  Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Dalibor Bosits © 01:37, 24. veljača 2008. (CET).

  Obavijest za slike[uredi kôd]

  Nuvola apps important.svg
  Stop hand.svg
  Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

  Suradniče,

  Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

  Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

  Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

  Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

  Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

  Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

  Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

  Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

  Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

  Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
  Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

  Zdrug je bila borbena postrojba unutar Zbora[uredi kôd]

  Zdrug je bila elitna borbena postrojba u sastavu Zbora, ali s velikom samostalnošću. Vidi Razgovor:1. hrvatski gardijski zbor. Pozdrav, --Zrinski 16:09, 6. ožujak 2008. (CET)

  Međuwikipoveznice[uredi kôd]

  Vatel, prije pisanja nekog članka na Wikipediji na hrvatskom jeziku, prouči što već piše o toj temi na npr. Wikipediji na engleskom jeziku ili njemačkom jeziku, kako bi se članak otpočetka mogao povezati međuwikipoveznicama koje su poprilično bitne na Wikipediji. Ako imaš neka pitanja, slobodno pitaj, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:02, 6. ožujak 2008. (CET)

  Biološko ratovanje[uredi kôd]

  Vatel, hoće li članak Biološko ratovanje biti samo o biološkom ratovanju ili više o oružju? Ne znam jesi li primijetio imamo i članak Biotehnološko oružje u kojem je kratka usporedba biotehnološkog oružja s biološkim. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:20, 8. ožujak 2008. (CET)

  Hrvatski vojnik[uredi kôd]

  Vatel, ako nađeš neki članak u Hrvatskom vojniku koji biš volio iskoristiti na Wikipediji, imamo njihovo dopuštenje, a kod preuzimanja teksta na dno članka dodaje se predložak {{hrvatski vojnik}}. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:50, 10. ožujak 2008. (CET)

  ovaj članak bi možda trebalo dopuniti s još jednom ili dvije rečenice bar, da ne bude baš samo definicija, lijep pozdrav ;o)--Dalibor Bosits © 17:26, 15. ožujak 2008. (CET)
  Uklonio sam neke slike iz članka Bitka za Vukovar, jer ih u biti nije bilo; inače, stavljaj [[Slika: umjesto [[Image: lijep pozdrav ;o) --Dalibor Bosits © 12:10, 22. ožujak 2008. (CET)

  Pozdrav[uredi kôd]

  I ja pratim razne forume. Radije nemoj to raditi --Suradnik13 (razgovor) 20:56, 21. lipanj 2008. (CEST)

  Konkretno ova slika Slika:Tenkovi jarun95.PNG. Jasno se vidi watermark od jednog forumaša, koji stavlja na sve svoje slike. Osim toga vrlo dobro su mi poznate slike sa stranica MORH-a. Mi smo dobili dozvolu, ali ta dozvola se ne treba zloupotrebljavati. Podmornicu imaš ovdje. Ako trebaš slika, pogledaj malo po commons:Category:Military of Croatia. Slikao sam stvari koje su bile u Karlovcu. Radije koristi od tamo slike. Lijepi pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 21:08, 21. lipanj 2008. (CEST)
  Sorry, automatski sam pisao pa nisam bio isprva jasan. Slike s MORH-ovih stranica možeš koristiti, ali samo ako su skinute od tamo. Trebao bi staviti i direktan link na sliku, ne na početnu stranicu MORHa. Inače možeš pogledati članak Brodovlje Hrvatske ratne mornarice. Kolega Saxum je uspio nabaviti gotovo sve slike brodova HRM. Lijepi pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 21:22, 21. lipanj 2008. (CEST)

  Slike[uredi kôd]

  Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
  Nuvola apps important blue.svg

  Slika/e će biti obrisana/e ako se do 26. kolovoza 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

  Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

  Smatrajte se obaviještenim.

  Hvala!

  --SaxumBf109 Mölders.jpg 11:38, 12. kolovoz 2008. (CEST)


  ovo vam može poslužiti kao primjer. Znači pod izvor navedite stranicu s en:wiki s koje se preuzeli sliku, te navedite orginalni izvor (tj. stranicu EADS-a). Pod obajšnjenje, samo iskopirajte što piše kod Arsenala te samo u tekstu zamjenite Arsenal s EADS-om. Ako još nešto nije jasno, samo pitajte.--SaxumBf109 Mölders.jpg 12:13, 12. kolovoz 2008. (CEST)

  Vojna povijest[uredi kôd]

  Operacije u D. ratu već jesu u podkategoriji od Kategorija:Vojna povijest.

  Vidi Kategorija:Vojna povijest >> Kategorija:Bitke >> Kategorija:Operacije u Domovinskom ratu.

  --Pancho W. Villa (razgovor) 08:22, 14. kolovoz 2008. (CEST)

  Slika:Vranski priorat.PNG[uredi kôd]

  Slici treba promijeniti izvor tako da vodi na stranicu na kojoj se slika koristi, a ne na samu sliku. U prijevodu - ovako, a ne ovako Face-smile.svg Pozdrav --MayaSimFan 12:33, 4. listopad 2008. (CEST)

  Domovinski rat na Wikiknjigama[uredi kôd]

  Vjerojatno će te interesirati, na Wikiknjigama je kolega Culo-sija otvorio knjigu o Domovinskom ratu. Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 13:08, 7. studeni 2008. (CET)

  Portal o Domovinskom ratu[uredi kôd]

  Prijo, ja sam pisa' o Domovinskom ratu, neglede postojanja portala.
  Što se tiče suradnje:
  ne mogu ti obećat da ću redovito pisat nove članke, niti da ću obogaćivat postojeće. Ka' malo šta me uništi kada me niki pojedinci ovdi omalovaže (ocrne?) i sasiku zbog "kroatocentričnosti" (valjda bismo tribali nastavit tradiciju saginjanja i skidanja gaća koju su sprovodili niki naši političari i javni dužnosnici u prijašnjin vrimeniman, odnosno pitanja drugih za svoje mišljenje o nami samiman) i uvažavanja svake kritike (bolje reći provokacije kojom se baca kost među suradnike) koju niki prolaznik odnosno padobranac ispali put mene (i davanja pridnosti takvoj "kritici" nasuprot mojin argumentiman), odnosno kada neki iz nepoznatog pravca dolutali jednokratni autor baci nekakvi argument koji proturiči mojemu.
  To me je sve iscrpilo, pa san se maknia od svega i pišen o lakšin temaman. Dodijalo mi je objašnjavanje u nanodetalje da je crno - crno, a ne crveno, dok s druge strane, za "padobrance provokatore" ti kriteriji nisu potribni, oni su po defaultu u pravu.
  Pozdravljan te, Kubura (razgovor) 23:19, 7. studeni 2008. (CET)

  Poveznice[uredi kôd]

  Trebaju nam poveznice, no valja pripaziti kako se pišu, npr. poveznica na rijeku Česmu je Česma (rijeka), ne obratno ([[Rijeka Česma]]). S (malim) zakašnjenjem sve najbolje u 2009! SpeedyGonsales 14:05, 11. siječanj 2009. (CET)

  Grb[uredi kôd]

  Pozdrav! Vratio sam tvoju izmjenu u članku Grb Republike Hrvatske na onaj prethodni grb koji je zapravo slika s prijedloga zakona. To je prikladnije, jer običan grb imamo već na početku članka. Osim toga, bila je svojevremeno ondje rasprava o bojama na grbu, pa nam je ova slika s prijedlogom zakona važnija. Osim toga, to je i vrijedan dokument.--Donatus (razgovor) 21:50, 26. siječanj 2009. (CET)

  napomena[uredi kôd]

  Stranice za razgovor se arhiviraju, pa su vam zbog toga dvije zadnje izmjene uklonjene.--Uskboy 16:15, 15. prosinca 2009. (CET)Odgovor[odgovori]

  Templari - tajno društvo ili ne[uredi kôd]

  Pozdrav i Sretna Nova! Ne bih se složio s opravdanošću ispuštanja templara s popisa tajnih društava, budući da su za vrijeme svoga postojanja bili prilično autonomna organizacija, bez ikakvog vanjskog nadzora koja nije dopuštala nikakvo veće strano uplitanje u njihov rad i način život unutar skrovitih i debelih zidina tvrđava i samostana.

  Točno je da je templarski pravilnik ili zakonik iz o. 1130. godine bio javan i odobren od strane Crkve, što bi navodilo na zaključak da je red djelovao javno i transparentno, međutim to je pogrešna pretpostavka. I masonima je zakonik odobren od strane državnih tijela svake dotične države u kojoj aktivno djeluju pa ipak su klasificirani kao tajno društvo. Zbog čega? Zbog onog djela njihova djelovanja koje izmiče pogledu i nadzoru javnosti i koje se vješto krije. Ista je stvar primjenjiva i za templare koji su i de iure i de facto bili samostalni odlučivati o tome koje će aspekte svog djelovanja prezentirati, zapravo učiniti vidljivima, a koje neće. Odnos snaga je bio takav da nisu odgovarali ni papi ni bilo kojem svjetovnom poglavaru, što je davalo mogučnost da unutrašnje stvari urede na način kako to oni žele bez bojazni.

  Unatoč, njihovoj rehabilitaciji i dokumentima koji ukazuju na to da se protiv templara vodio zapravo politički proces s ciljem kršenja njihove nevjerojatne moći, njihove eliminacije i preuzimanja njihova bogatstva, ipak nisu u potpunosti razjašnjeni svi aspekti njihovog djelovanja i vjerovanja. Podosta stvari je i dalje nedorečeno, nepoznato, u nesuglasju i pomalo kontroverzno, da bi ih odstranili s liste tajnih društava.

  Stavimo li čak postranu neka svjedočenja o u najmanju ruku neobičnim aktivnostima i vezama reda koja su manje-više potvrđena, a čija je svrha nedokučiva ili u raskoraku s temeljnim odredbama i kršćanskim naukom za koji su se templari deklarativno zalagali, ostaju kod templara još dvije važne karakteristike, tipične za hermetička ili tajna društva. Kao prvo, to su TAJNI SIMBOLI i znakovlje koja su templari koristili i njima obilježavali svoje crkve, katedrale i samostane, a čija je svrha očito bila ostaviti poruku upućenima, odnosno iniciranima. Drugo, što je već nagoviješteno, to je OBRED INICIJACIJE novih članova kojim se određuje ekskluzivitet pripadnosti određenoj ZATVORENOJ grupi, što uključuje jasnu razliku na one "izvan" i na one "unutar" grupe. Svrha takve distinkcije je stvaranje kohezije među članovima grupe, a to je osim probranog članstva koje je prošlo inicijaciju, i poseban, s obzirom na one "izvan", tajan vrijednosni sustav kojim se osnažuje zajedničko djelovanje i stvara ograđivanje od idejnih "drugih" koji nemaju pravo na spoznaju o tim "vrijednostima" koje ostaju zadržane među odabranima.

  Dakle, ukratko rečeno, ne mogu se složiti s tvojim mišljenjem. Zato te molim da ili podrobnije elaboriraš svoj stav ili, ako smatraš da to nije potrebno, da okončamo ovaj prijepor.

  Naravno, do razjašnjenja situacije, tvoj akt micanja članka "templari" iz kategorije "tajna društva" neću mijenjati i on do daljnjega ostaje na snazi. Pozdrav i do skorog "viđenja". Walter9 (razgovor) 05:42, 6. siječnja 2010. (CET)Odgovor[odgovori]

  -- Pozdrav! Zahvaljujem na odgovoru. Prvi dio koji si izložio o pravnom statusu templara, njihovu položaju unutar hijerarhije Crkve i cilju njihova djelovanja je općepoznata stvar i tu nemam nikakvih prigovora niti je potreba da diskutiram o tome. Jednako tako, a mislim da se slažeš, ne želim trošiti riječi o današnjim tzv. templarima, jer ta tema nije vrijedna spomena.

  Što se tiče "tajnih simbola", tu je situacija prilično nezahvalna, budući da, barem prema mom saznanju, ne postoji nijedna knjiga objavljena kod nas koja bi se bavila tom temom, a da nije kategorizirana u šund-literaturu. Ono što je izvjesno, jest da su se templari služili simboličkim prikazima koje su ostavljali kao trajan trag u prostoru (i vremenu) i koji su bez dvojbi bili namijenjeni onima koji su dijelili iste idejne preferencije kao i oni. Dakle, drugim templarima, njihovoj braći. E sad, jesu li ti znakovi bili usmjereni kontemplaciji, imali kakav simboličko-duhovni smisao ili nešto drugo, ne znam. Jesu li "tajnoviti" ili nisu, nije toliko bitno. Bitna je činjenica da su rađeni na način i u svrhu da budu smisleni pripadnicima samoga Reda, a puka dekoracija za sve ostale. Može li se i treba li se izvoditi kakav ozbiljan zaključak iz toga ili se radi tek o višku fantazije, ostavljam ne samo tebi, nego i svima koji o tome promišljanju. Međutim, zaključak je da se do nekih novih istraživanja o toj temi, ti "tajni" simboli, ipak ne bi trebali uzeti u obzir, budući da enciklopedija treba sadržavati isključivo empirijski potvrđene podatke, a ne spekulacije ma koliko one izgledale ozbiljno (ili neozbiljno).

  Što se tiče incijacije u članstvo, tu se ne slažem s tobom. U tom pogledu i drugim poveznicama koje se povezuju s tim, ipak možemo govoriti o nekom vidu tajnovitosti. Međutim, to u neku ruku može biti objašnjivo. Činjenica je da su templari djelovali u ratnoj zoni u kojoj su vrijedila ratna pravila. To je, naravno, nalagalo potrebu za skrivanje određenih informacija kkoje bi, ako bi se našle u krivim rukama, mogle naštetiti, ne samo Redu, već i njegovoj temeljnoj misiji u Svetoj zemlji. Treba li u tom smislu gledati na tajnovitosti u obredu inicijacije, kojih je bilo ili na zabranu objavljivanja postupaka reda i njihovih regula neupučenima, moguće je da da.

  Odvagnuvši sve, situacija je sljedeća. Budući da je tema o klasifikaciji templara prilično debatna, a pregledavajući zadnja dva dana dostupnu literaturu, bez obzira na određeni "dim", teško obranjiva, kao i s obzirom da enciklopedija prema svojoj strukturi i namjeni zahtjeva argumente koji se mogu obraniti bez ostatka, smatram da je tvoj postupak bio ispravan. Zahvaljujem ti se na suradnji i ne zamjeri zbog duljine teksta. Walter9 (razgovor) 10:31, 9. siječnja 2010. (CET)Odgovor[odgovori]

  Habsburška Monarhija ili Austrijsko Carstvo[uredi kôd]

  Jesi li siguran da je ovo [1] točno? Kubura (razgovor) 02:51, 8. siječnja 2010. (CET)Odgovor[odgovori]

  Pintball[uredi kôd]

  Pozdrav Vatel!

  Možeš li mi objasniti zašto si iz članka uklonio tekst o Paintball klubu Marsonia i naveo ga kao spam?--frk@ 10:30, 20. rujna 2010. (CEST)Odgovor[odgovori]

  Pa ne bi se baš složio s tobom, jednim dijelom da (što se tiče spama i reklame), ali da ne vodimo raspravu na našim stranicama za razgovor, najbolje da nastavimo ovdje kako bi ujedno vidjeli i neko drugo mišljenje :).--frk@ 09:26, 28. rujna 2010. (CEST)Odgovor[odgovori]

  European Aeronautic Defense and Space Company[uredi kôd]

  Premještanja se ne rade tako da se izgubi povijest stranica, ako ne znate kako se rade pročitajte Wikipedija:Premještanje članaka ili pitajte. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 23:01, 26. prosinca 2010. (CET)Odgovor[odgovori]

  Pozdrav[uredi kôd]

  [2] A di si nan ti bia nesta dvi godine :) Kubura (razgovor) 23:04, 12. prosinca 2013. (CET)Odgovor[odgovori]

  [3] Glavno je da nismo zaboravili lipe manire :))))) Kubura (razgovor) 07:16, 11. studenog 2015. (CET)