Razgovor sa suradnikom:Vstoiljkovic

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Vstoiljkovic, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 14:12, 13. srpnja 2012. (CEST)

Jezična inačica[uredi]

Information.svg Dobrodošli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pažnju na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju.--Roberta F. 14:12, 13. srpnja 2012. (CEST)

Prikaži[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. Kubura (razgovor) 17:10, 24. srpnja 2012. (CEST)

Razlika[uredi]

[1] Transnacionalis i internationalis nije isto. Kubura (razgovor) 17:13, 24. srpnja 2012. (CEST)

Prikaži[uredi]

Žuti karton


[2]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Ovo je vaše posljednje upozorenje. Molimo vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Budete li ignorirali ovu uputu, bit ćete blokirani!Kubura (razgovor) 01:29, 4. kolovoza 2012. (CEST)

Hrvatski[uredi]

Žuti karton


[3] Ovo je projekt na hrvatskom jeziku i ovdje se nema što zatirati pravilne hrvatske izričaje. Stoga "srednja, središnja, razvitak" ima uvijek prednost pred "centralna, razvoj" koje su tuđice. Kubura (razgovor) 01:43, 4. kolovoza 2012. (CEST)

[4] Dobit i dobitak nisu isto. Kubura (razgovor) 01:44, 4. kolovoza 2012. (CEST)

[5] "Neodložno" se odnosi na prostor. "Neodgodivo" se odnosi na vrijeme. Na hrvatskom su jeziku to dvije različite stvari, na srpskom se rabi samo riječ "neodložno" za obije stvari. Kubura (razgovor) 01:45, 4. kolovoza 2012. (CEST)

[6] Zemljopisno je hrvatska riječ, "geografski" je tuđica. Zabrinjava to ustrajno istiskivanje hrvatskih riječiju. Kubura (razgovor) 01:46, 4. kolovoza 2012. (CEST)

Nuvola apps important.pngOvo je Vaše završno i posljednje upozorenje na Wikipediji na hrvatskomu jeziku: Vaši su doprinosi izrazito izvan pravopisnih normi hrvatskoga standardnog jezika. Bilo kakvo dodavanje ili uklanjanje sadržaja s Wikipedijinih stranica, koje je izvan prethodno navedenih normi, pokazuje da to činite sa lošom namjerom. Ako to ponovno budete učinili, bit ćete blokirani. Hvala na razumijevanju.Kubura (razgovor) 01:51, 4. kolovoza 2012. (CEST)

Zaklada ERSTE[uredi]

Poštovana gđo. Mandušić

  • Pišete: moje ime je Danijela Mandušić, po struci sam magistra hrvatskog jezika i književnosti, radim kao suradnica Zaklade ERSTE i ja sam prevela ovaj članak, kao i sve tekstove Zaklade koje je objavila u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Neznam koji Hrvatski pravopis koristite kad ispravljate moje greške (ili pogrješke), no bilo bi lijepo ako vec ispravljate da se referirate (pozivate se na) određenu važeću literaturu koju koristite prilikom ispravljanja tekstova. Već desetak godina uvriježeno je da se koristi Hrvatski pravopis autora Babić, Finka, Moguš; koji je imao mnogo ponovljenih i nadopunjenih izdanja, a i mi profesori koristimo ga u školama, no znamo da je hrvatski jezik živ i da ima mnogo tuđica koje su uvriježene kako u razgovornom jeziku, tako i u pisanom. Oboje znamo da se upotrebljava i "neodložno" i "neodgodivo", kao i "geografski" i "zemljopisno". Ja sam ovaj tekst prevela služeći se ovim Pravopisom, u kojem, na primjer, možete pronaći sve ove četiri riječi.
    • Gore napisane rečenice ne odgovaraju istini, u pravopisu "Babić, Finka, Moguš" ne postoje riječi ili izrazi: "korjeni", "dve godine", "sa radom", "sa Mohammadom", "sa različitim", "XIX-stoljeća"... Nisam magistar hrvatskog jezika i književnosti, ali ne uspijevam naći brojne izraze iz obrisanog članka u pravopisu koji ste spomenuli da rabite.
  • Pišete: Uz to, jako je neprikladno da nam upućujete "posljednja upozorenja" ili zaključujete da nešto činimo s "lošom namjerom", jer ja sam cijeli svoj život posvetila hrvatskom jeziku, i nije lijepo reći da se pritom bavim "ustrajnim istiskivanjem hrvatskih riječi", no mi smo, naravno, otvoreni za sugestije i suradnju, te Vas molim da ispravite tekst onako kako smatrate da je po normama hrvatskog standardnog jezika, da ga proslijedite nama na pregled te da ga objavimo na Wikipediji.
    • Kad netko uporno ignorira upute, onda s vremenom dobije i posljednje upozorenje. Suradnici wikipedije nisu dužni lektorirati tuđe članke, jer suradnici wikipedije na ovom projektu rade u slobodno vrijeme volonterski. Članci koji u neko dogledno vrijeme ne budu dovedeni na zadovoljavajuću razinu pismenosti bivaju obrisani. Ako želite da obrisani članak bude postavljen na Vašu stranicu za vježbanje, recite tako. Onda taj članak možete uskladiti s pravopisom, ovaj put ne samo deklarativno. Potom članak usklađen s pravopisom možete prijaviti za premještanje u glavni imenski prostor ovdje. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 16:24, 15. kolovoza 2012. (CEST)
Članak je vraćen i nalazi se ovdje. Što treba dalje napraviti s člankom piše gore, ako negdje zapnete slobodno pitajte. SpeedyGonsales 11:34, 8. rujna 2012. (CEST)