Razgovor sa suradnikom:Ziyang

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Ziyang, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 14:43, 17. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Pitanje[uredi kôd]

Kakav bi to bio (ne)ugledni političar?--MaGa 22:39, 18. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Izvor i BŽO[uredi kôd]

[1] Za ovo navedi izvore. Imaj na umu WP:BŽO. Kubura (razgovor) 04:24, 29. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Prikaži[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. [2]. Kubura (razgovor) 02:27, 1. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Hrvatski[uredi kôd]

Dobrodošli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pažnju na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. [3].
Hrvatsko nazivlje ima prednost. Drugo, da govorite hrvatskim, znali biste da imenice u hrvatskom jeziku mijenjaju si nastavak. 你好, Kubura (razgovor) 02:28, 1. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Osnove uređivanja i članak Li Xiannian[uredi kôd]

Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Kako bi članak Li Xiannian bio u potpunosti u skladu s osnovnim zahtjevima Wikipedije potrebno je obratiti pozornost na stilsko oblikovanje članka, pravopisnu normu hrvatskoga standardnog jezika i dodati izvore, wikipoveznice, kategoriju, međuwikipoveznice te članak uskladiti s wiki standardom. Više o svemu tome možete pročitati u kratkom uvodnom tečaju, a opširno o Wikipediji ovdje. Hvala na razumijevanju.-- Bugoslav (razg.) 1. svibnja 2012., 11:46 (CEST)

Ignorirani naputak[uredi kôd]

[4] [5] [6] [7] [8] [9] I opet niste kategorizirali, unatoč naputku. Kubura (razgovor) 04:31, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Puce Prikaži kako će izgledati[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici, kao u članku Li Xiannian, uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.-- Bugoslav (razg.) 1. svibnja 2012., 13:56 (CEST)

Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Primjerice ovdje. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav.-- Bugoslav (razg.) 1. svibnja 2012., 14:02 (CEST)

Ignorirani naputak[uredi kôd]

[10] (ovo [11] je nedostatno, kolega je objasnio) [12]. Ne potpisujete se kako treba, unatoč naputku. Kubura (razgovor) 04:34, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Sklonidba imena i prezimena[uredi kôd]

U hrvatskom se jeziku i ime i prezime sklanjaju u padežu.
Daklem, "govor premijera Zorana Milanovića", a ne "govor premijeera Zoran Milanović".
Po istom pravilu je "govor Zhaa Ziyanga", a ne "govore Zhao Ziyanga".
Drugo, nema više Jugoslavije niti onog uškopljenog hrvatskog iz onog vremena kad je hrvatski jezik bio na silu punjen međunarodnicama, a hrvatski izrazi izbacivani i etiketirani kao nešto nacionalističko-šovinističko, nazadno, buržoasko, "neprijateljska reakcija".
Valjda Vam je poznato da se hrvatska komunistička stranka prvo zvala Komunistička stranka Hrvatske, a poslije je to netko preimenovao u Komunistička partija Hrvatske. Valjda mu se činilo da će izgledat pametniji ako se bude razbacivao tuđicama.
Jugoslavije više nema, možemo se vratiti hrvatskom nazivlju.
Kineski naziv za njihovu stranku je Zhōngguó Gòngchǎndǎng. Ondje nema nikakve "partije". Sve one njemačke "Partei", engleske "Party", talijanske "Partito" i t.d. prevodimo kao "stranka". 你好Kubura (razgovor) 19:10, 1. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

[13] To pitaj njih. Kubura (razgovor) 01:44, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Kineska komunistička stranka[uredi kôd]

PKK, KKE. Ovdje je dio mog razmišljanja o toj temi, a ovdje drugi dio. SDSH se pripojila SDP-u, pa mi se čini kako im nije nimalo smetalo što si pripajaju stranku. -- Bugoslav (razg.) 1. svibnja 2012., 22:35 (CEST)

Prikaži3[uredi kôd]

Ovo je vaše posljednje upozorenje. Molimo vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Budete li ignorirali ovu uputu, bit ćete blokirani! [14] [15] [16] [17] [18] [19]. I ovaj članak [20].Kubura (razgovor) 04:27, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Strojni prijevod, sintaksa, nastavci, pravopis[uredi kôd]

Valjda znate šta se u hrvatskom piše malim, a što velikim.
Trebali biste znati padežne nastavke imenicama, a to Vam je problem.
Ne pokazujete znanje sintakse hrvatskog. Ono "zarez pa slovo i" i onakvo "sječenje" rečenica nije u duhu hrvatskog. Kubura (razgovor) 04:40, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]


Kakvo "sječenje rečenica" ? Dajte ljudi, budite malo opušteniji, što vam je?! Koju god rečenicu da netko napiše, vama odmah nešto nije pravo. Pogledajte kako stvari funkcioniraju na engleskoj Wikipediji. Vi ste prestrogi i očito se previše uživili u taj svoj administratorski posao. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je ‎Ziyang (razgovordoprinosi) 08:28, 2. svibnja 2012.

Opet se niste potpisali.
Dalje, na Wikipediji se u člancima treba pisati pravilnim jezikom, a ne da to izgleda kao softverski prijevod ili zidni grafit.
Treće, Vi očigledno niste "novi" suradnik. Najednom ste upućeni u administratorstvo, druge projekte i tako to.
En.wiki nije dobar primjer. Hr.wiki je jedan od najboljih wikipedijskih projekata. Da ne valjamo, ne bi ekipa sa susjednih projekata tako beskritično preuzimala članke s našega. To je zato što valjamo. Zato jer je kod nas red.
Mi nismo prestrogi, nego održavamo Wikipediju. A Vi ste obvezni pisati kako treba, a ne unositi nekvalitetne tekstove (softverske prijevode). Takvim nekvalitetnim doprinosima narušavate Wikipediju, a narušavati Wikipediju nije dopušteno.
Pročitajte što Wikipedija WP:NIJE. Wikipedija nije anarhija niti mjesto eksperimentiranja. Kubura (razgovor) 02:33, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Nepravilno postavljena datoteka[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 16. svibnja 2012. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--Roberta F. 17:51, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Wikipedija:Rezolucija o politici licenciranja: "PDI ne može dopustiti materijal kod kojeg je razumno očekivati da netko pošalje slobodnu datoteku iste namjene, kao što je to slučaj sa skoro svim portretima bitnih živih osoba. Bilo koji sadržaj pod PDI mora biti zamijenjen sa slobodno licenciranim djelom kad god je takvo dostupno, a koje će služiti istoj obrazovnoj svrsi." Lijep pozdrav --Roberta F. 19:25, 2. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Šaokui[uredi kôd]

[21] Ma gdje si našao "Šaokui" (naslov članka)? Pa to nije niti izgovor. IPA: [ljǒʊ ʂɑ̂ʊtɕʰǐ]
A Deng Xiaoping [22] je IPA: [tə̂ŋ ɕjɑ̀ʊpʰǐŋ] .Kubura (razgovor) 05:45, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Pa da, stvar je u tome da se i u našem jeziku piše Liu Shaoqi, a čita se Liu Šaoci. Međutim, stranica s imenom Liu Šaokui već je jednom bila napravljena i ja nisam mogao naći način kako da promijenem ime stranice. Što se Deng Xiaopinga tiče, ne čita se Deng Šaoping nego Tng Sjaoping(prema pravom kineskom izgovoru) tako da se u našem jeziku može pisati samo Deng Xiaoping kao što piše i na engleskoj wikipediji.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Ziyang (razgovordoprinosi) 13:01, 3. svibnja 2012.

Ispravi sve netočnosti.
A druga stvar je što se ti i dalje ne potpisuješ kako treba.
Na kraju poruke otipkaj četiri tilde ~~~~ ili na vrhu okvira za uređivanje klikni na ikonicu za potpis. Kubura (razgovor) 17:28, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

A koja je svrha tog potpisivanja? Ziyang (razgovor) 18:59, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Za one koji poslije čitaju razgovor da znaju tko je šta rekao.
Pa čak i da sad netko uživo razgovara s tobom, može se dogoditi da se uključi netko treći i četvrti, pa više ne znaš tko ti je šta rekao. Kubura (razgovor) 19:15, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Ok, sad je sve u redu, naučio sam što treba.. Ziyang (razgovor) 19:16, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Kategoriziranje[uredi kôd]

Ne zaboravi kategorizirati članke. Kubura (razgovor) 06:12, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Kineski[uredi kôd]

Oli ne govoriš kineski? Kubura (razgovor) 19:11, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

? Ne razumijem.. Ziyang (razgovor) 19:12, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Sad si napravia na suradničkoj wikibabel, pa vidin samo suradnik hr. Kubura (razgovor) 19:13, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Haha, a znam nešto prozboriti, ali su mi ti Kinezi zanimljivi ljudi, a pogotovo njihova povijest, tako da me više zanima povijest nego njihov jezik. Ziyang (razgovor) 19:14, 3. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Slike[uredi kôd]

Molimo vas ne ignorirajte upute koje možete pročitati pri postavljanju slika. Sve slike koje su nepropisno postavljene brišu se. Kršenje pravila o postavljanju slika može rezultirati i blokiranjem suradnika. Hvala na razumijevanju. --Roberta F. 21:33, 4. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Kao prvo, ovo je prekomplicirano, a kao drugo, lako je vama uvoditi pravila i dijeliti lekcije kada stalno uploadate fotografije i pišete da su one vaše vlastito djelo. Pošto je očito da nisu, vi ste prvi koji time kršite autorska prava ili što već drugo, a slike nas drugih suradnika čije su informacije o slici iskrenije,točnije i bolje nego vaše, brišu se u rekordnom roku.. Ziyang (razgovor) 20:53, 9. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Žuti karton


Pravila o licencijama slika su jednake za sve. Ako su drugi suradnici pročitali uvodni tečaj i savladali "gradivo" (a usput im nije bilo ispod časti pitati za pomoć), ne bi ni vama škodilo isto. Ovaj put ću zažmiriti na jedno oko, a sljedeći put za izjave gornjega tipa slijedi blokada. Hvala (još jednom) na pažnji!--MaGa 21:37, 9. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Uklanjanje predložaka[uredi kôd]

Na predlošku kojega je postavila administratorica (a Vi uklonili, unatoč uputi u njemu) piše: "Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Prepustite to administratorima." Rečenica dovoljno jasna sama za sebe. Također, u istom predlošku piše: "Ako do 18. svibnja 2012. članak ili njegov sporni dio ne dobije podršku zajednice na stranicama za razgovor o članku, bit će obrisani." Kao i prva, i ova je rečenica dovoljno jasna bez objašnjenja. Dakle, o članku odlučuje zajednica, pa ako se ona izjasni da članak treba ostati, ostat će, a vrijedi i suprotno. Do tada molim za strpljenje i ostavljanje predloška u članku. Hvala na razumijevanju!--MaGa 16:55, 9. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]


Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 1 dan!

Razlog je: Uklanjanje predložaka.[23]


Izričito piše "ne diraj", a prekršio si. To ometa održavanje Wikipedije. Kad bismo ovo ovako pustili svima, nastala bi anarhija, a Wikipedija nije anarhija niti je predviđena za anarhističke pokuse. Kubura (razgovor) 01:15, 10. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

A što ti je trebalo uklanjati nešto za koje jasno piše "ne diraj"?
Zašto si to ignorirao?
Ostatak poruke [24] mi je čudan. Kao da nemam posla s novim suradnikom, nego mi djeluje kao da imam posla sa starim suradnikom koji vodi neke svoje osobne obračunem a služi se trećim računom. I tako gazda glumi dobricu, a prljavi klevetnički napadački posal obavlja ginjola.
Nemoj komentirati "sjetio si se blokirati tri dana kasnije". Reagira se kad se ophodnjom naiđe na nešto. Ako si netkom nešto opsovao, ne možeš se vaditi na "bilo je to davno" - ovo što si napravio nije bilo tako davno. Nije prastaro, niti si dugogodišnji pristojni suradnik kojem je jednom izletilo, koji je taj put "puka".
Shvati da radimo ovo dragovoljno, a ne za novce. I nećemo letit tamo-amo kako kome šune.
A onime što si ignorirao naputak otežavaš rad svima drugima. Umjesto pomoći drugima, odmogao si. Kubura (razgovor) 03:00, 12. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Tuđman[uredi kôd]

Kad je netko predsjednik države, samo se po sebi podrazumijeva da je državnik. Tuđman je međutim prije svega bio povjesničar (koliko uspješan neka procijene drugi povjesničari) i time se bavio godinama prije nego što je postao predsjednik. Osnovao je Hrvatski institut za povijest. Stoga to nemoj uklanjati. --Flopy razgovor 21:28, 11. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

WP:BŽO i[uredi kôd]

Imaj na umu WP:BŽO, a drugo, za ovakve stvari [25] moraš navesti izvor. Kubura (razgovor) 03:20, 25. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Pa ja sam naveo izvore i sve napravio kako treba(unio potrebne izvore,reference), i opet neće da se prikaže kako treba. Ne razumijem u čemu je problem... Ziyang (razgovor) 13:36, 25. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Još jedno "nepotrebno i nepravedno" blokiranje[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 7 dana!

Razlog je: Neutemeljeni napadi


Suradniče Ziyang, ovdje [26] sam debelo zažmirio na neprimjerenu i ničim utemeljenu primjedbu [27] na račun administratorice Roberte. Istu stvar ponavljate ovdje [28], tako da na ponovljeni neutemeljeni napad nemam što nego ispuniti gore dato obećanje. Ovaj put tjedan dana. Hvala na pažnji!--MaGa 21:15, 29. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]

Nepravilno postavljena datoteka[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 13. lipnja 2012. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--Roberta F. 09:49, 30. svibnja 2012. (CEST)[odgovori]